Heidi Gräs og Berit Stjerne Klitgaard er makkerparret bag restaurant Som Er Stedet i Gudhjem. Foto: Jacob Jepsen

Efter forrygende sommer: Restaurant i Gudhjem satser på vinteråbent

ERHVERV

Makkerparret bag restaurant Som Er Stedet i Gudhjem er spændt på, hvordan det kommer til at gå i november og december, hvor de forsøgsvis holder spisestedet åbent.

Heidi Gräs, 52 år, og Berit Stjerne Klitgaard, 50 år, satser på at Som Er Stedet har så meget åbent som muligt, også i vinterhalvåret.

– Nu forsøger vi, så må vi se, hvordan det går, siger Heidi Gräs.

I sommer gik det forrygende.

Ikke kun mange af de turister, der valfartede til Gudhjem, men også mange gudhjemboer og bornholmerne fra resten af øen gæstede spisestedet.

– Vi er blevet taget virkelig godt imod, folk er så søde, folk er kommet fra nær og fjern for at støtte os, så det er så fint, fortæller Heidi Gräs.

Ikke mindst er folk i Gudhjem glade for, at restauranten satser på at holde åbent hele året, så der er et sted at gå ud og spise i årets mørke måneder.

Heidi Gräs står i køkkenet. Foto: Jacob Jepsen

Godt makkerpar

Heidi Gräs står i køkkenet, mens Berit Stjerne Klitgaard, der er uddannet tjener, tager sig af restauranten.

Heidi har tidligere drevet en privat restaurant for 600 andelshavere i Nordsjælland, mens Berit senest var tjener i Brdr. Prices restaurant i Rosenborggade i København.

De seneste 20 år har Heidi Gräs og hendes mand holdt sommerferie i sommerhuset på Bornholm, som de holder meget af.

Så det var selvfølgelig på Bornholm, hun ville åbne restaurant.

– Jeg blev træt af at sidde på en stol og finde på ideer til menuer, så jeg tænkte, at nu skulle jeg prøve noget andet, så derfor jeg kastede mig over den her branche, fortæller Heidi Gräs.

Hun åbnede spisestedet i marts i år, i første omgang udelukkende med take away.

Flytning

Berit blev inviteret til at give en hånd med i de travle sommermåneder. De to fandt hurtigt ud af, at de var et godt makkerpar.

Lige om lidt flytter Berit Klitgaard, der har lejet sig ind i et hus i Tejn, også til øen. Hun har sagt lejligheden i Hørsholm op.

Det er noget af et spring.

– Man kan altid flytte tilbage. Jeg har ikke prøvet at bo her før. Heidi kender mange herovre, jeg kender ikke så mange, så det er en prøve, det er spændende, siger Berit Klitgaard.

Hun har altid haft lyst til at være med til at skabe et spisested.

– Vi har bygget det her op sammen. Man kan selv sætte sit præg på stedet.

Berit Stjerne Klitgaard, der er uddannet tjener, tager sig af restauranten. Foto: Jacob Jepsen

Natalie og Victor

Makkerparret lærte hinanden at kende for omkring otte år siden.

Deres voksne børn – Natalie og Victor – forelskede sig i hinanden og blev kærester. Til sommer skal det unge par giftes.

– Vi har fælles børnebørn, Heidi er farmor og jeg er mormor. Det er så hyggeligt, fortæller Berit Klitgaard.

Den er også en sjov historie at fortælle gæsterne. Det samme er historien om det spøjse navn ”Som Er Stedet”.

Heidi Gräs, der har fundet på det, har en fortid i reklamebranchen.

– Jeg tænkte, at der skal være noget ved navnet, som gør, at man husker det. Det gør man altså virkelig, hvis man bliver irriteret. De fleste skal lige gentage navnet nogle gange, og så husker det det og glemmer det ikke igen. Det er helt bevidst, griner Heidi Gräs.

Den gode julemad

Som er Stedet har luksussmørrebrød på frokostkortet og klassiske retter som burger, stjerneskud, flæskestegssandwich, supper, chili con carne og andet godt på aftenmenuen, alt lavet helt fra bunden af gode, friske råvarer. Al mad kan fortsat købes med ud af huset.

Menukortet er op til jul udvidet med en tre retters julemenu og julebuffet.

– Vi har faktisk ikke fået så mange reservationer og forudbestillinger indtil nu, så vi er lidt spændte på, hvordan det går, siger Heidi Gräs.

– Nu forsøger vi, og så må vi se. I år er et prøve-år. Januar i restaurationsbranchen er altid meget tam, men vi har ikke besluttet os endnu. Vi vil forsøge at holde så meget åbent som muligt.