“Legetøjsdamerne” bliver de kaldt. Birgit Holm, Anne Lise Pihl og Åse Holm er blandt de mange frivillige kræfter i Luthersk Missions genbrugsforretning, der flere gange om ugen kommer og gør genbrugsvarerne klar til at blive solgt. Butikken har flere afdelinger, som de frivillige er delt ind i. Hver afdeling står selv for at prissætte varerne og sætte dem på hylder. Foto: Laust Uhrskov Jordal

Genbrug giver liv til krop og sjæl

Genbrug er moderne. Den grønne bevidsthed, der bekymrer sig om klimaforandringer og ressourcespild, har gjort det udbredt at gå på genbrugsjagt, når vi skal have nyt tøj, inventar eller møbler. Det ser vi også på Bornholm, hvor mange af øens byer tæller mindst én genbrugsforretning. Flere af dem har en form for kristent tilhørsforhold.

TRO OG EKSISTENS

Genbrug er moderne. Den grønne bevidsthed, der bekymrer sig om klimaforandringer og ressourcespild, har gjort det udbredt at gå på genbrugsjagt, når vi skal have nyt tøj, inventar eller møbler. Det ser vi også på Bornholm, hvor mange af øens byer tæller mindst én genbrugsforretning. Flere af dem har en form for kristent tilhørsforhold.

Det gælder også Lumi Genbrug, der ligger i Nexø, og med sine 726 kvadratmeter butikslokaler er det øens største genbrugsforretning. Butikken er ejet af Luthersk Mission og drevet af en skare af frivillige, der hver dag tager imod og sælger hundredevis af genbrugsvarer. Man hvad vil det egentlig sige, at butikken er ejet af et kristent missionsselskab? Det har vi besøgt Lumi Genbrug for at finde ud af.

Øens største genbrugsforretning

– Vi får alt muligt. Møbler, tøj, isenkram, elektronik, radioer, tasker, smykker og julepynt, opremser Olai Poulsen.

Han er 72 år, medlem af Luthersk Mission og har været frivillig i Lumi Genbrug i fem år. Genbrugsforretningen har ikke en egentlig butiksbestyrer, men Olai beskriver sig selv som en slags tovholder, der er med til at koordinere de frivillige i butikkens forskellige afdelinger.

– Der er snart ikke det, vi ikke får, siger Olai Poulsen, og forklarer, at Lumi Genbrug stort set siger ja tak til alle slags ting.

– Vi tager imod dødsboer, men rydder ikke alt, og henter ellers gerne hele og brugbare effekter, som er salgbare, ligesom vi tager imod når noget afleveres, siger Olai Poulsen.

– Det eneste vi ikke tager imod er sådan noget som møbler, hvis de ikke har det så godt. Vi skal også kunne sælge tingene igen, siger han.

Luthersk Mission har omkring otte genbrugsforretninger i hele landet, hvor af den på Bornholm altså er øens største genbrugsforretning. Det er en forretning, hvor der er travlt, og for fem år siden blev man nødt til at udvide butiksarealet med en ekstra hal.

– Det blev vi nødt til dengang, for vi havde ikke plads til alt det, vi fik ind. Sådan er det sådan set stadigvæk. Der kommer stadig mere ind, end vi kan sælge, siger Olai Poulsen.

Kirsten Poulsen er gift med Olai Poulsen. Hun er også frivillig i Lumi Genbrug og er altid opmærksom på at varene tager sig ordentlig ud. Lige nu er der ekstra meget julepynt i butikken, som de frivillige arbejder flittigt med at få solgt. Foto: Laust Uhrskov Jordal

Tilfredse kunder er den bedste reklame

I alt har butikken omkring 50 frivillige. Olai Poulsen forklarer, at det ikke er alle, der arbejder lige meget. Nogle frivillige arbejder i butikken tre-fire dage om ugen, mens andre måske kun er der én dag eller sjældnere end det.

Arbejdet består selvfølgelig i at bestyre butikken, men langt det største arbejde ligger i at tage imod varer, sortere dem, vaske dem af, sætte prismærker på og sætte ting på hylderne. Kort sagt er der rigtig meget arbejde i at gøre butikken klar til åbningstid hver dag. Denne tirsdag formiddag hvor vi besøger Lumi Genbrug, er der 11-12 frivillige i fuld sving med at gøre forretningen klar til at åbne klokken 13.

– Vi er meget opmærksomme på at alting tager sig ordentligt ud, og her er rent og pænt. Det betyder meget, siger Olai Poulsen.

– Tilfredse kunder er den bedste reklame, siger han.

Olai Poulsen har været medlem af Luthersk Mission hele sit liv. Han kom ind i foreningen i barnevognen, siger han. Hans forældre var med i Luthersk Mission, hans kone er det, deres børn og børnebørn er det.

– Det er en del af familien, og det er det netværk, vi hører til, siger Olai Poulsen.

Alle medarbejderne, der har noget at gøre med driften af Lumi Genbrug er frivillige. Der er ingen, der får løn for at være der. Af de penge som butikken tjener på salget går mindst to tredjedele til Luthersk Missions hovedorganisation, hvoraf størstedelen går til missionsforeningens projekter i udlandet.

Lumi Genbrug i Nexø støtter gennem Luthersk Mission projekter i Cambodia, Tanzania og Peru. Det er projekter der går ud på at forkynde den kristne tro, støtte og undervise børn og unge, og hjælpe eksempelvis lokale hospitaler med at få medicin og lægemidler.

Den sidste tredjedel af pengene, som butikken tjener, går til projekter, der arbejder med børn og unge i Luthersk Mission på Bornholm.

Olai Poulsen har været frivillig i Lumi genrbug i Nexø i fem år. Han har været medlem af Luthersk Missions siden han blev født for 72 år siden. Foto: Laust Uhrskov Jordal

Rækker Guds hånd ud

For Olai Poulsen er det vigtigt at være med til at støtte Luthersk Missions projekter i især udlandet.

– Det ligger i den kristne tro at hjælpe andre, der har det dårligt. Vi er forpligtede og står i gæld til dem, der ingenting har. Mange steder i Afrika er der mennesker, der har det helt forfærdeligt, siger Olai Poulsen.

– Den hjælp, vi giver, er ikke kun møntet på kristne mennesker i de lande, Luthersk Mission har projekter i. Vi ønsker at række alle Guds hånd og ord, også selv de er muslimer eller andet, siger han.

Han peger på, at vi i vores hjørne af verden kan takke den kristne tro for den velstand og de samfund, som vi har i dag.

– Vi i Vesten og Danmark har en velstand udover det sædvanlige, og det er kristendommens skyld. Der hvor kristendommen vandt frem i gennem tiden, er der hvor vi fik demokrati. Vi har lært, at vi ikke må stjæle og ikke må slå ihjel. Det har givet os nogle værdier, der har ligget hos os i Danmark i over 1.000 år, siger Olai Poulsen.

Derfor er det vigtigt for ham at støtte Luthersk Missions nødhjælpsprojekter i mindre velstående lande. Men spørger du Olai Poulsen, er det allervigtigste ved missionsforeningens projekter ikke selve nødhjælpen, men det handler mere om den åndelige frelse.

– Det vigtigste for mig er at være med til at forkynde den bibelske åbenbaring. En dag kommer regnskabets time, og boet skal gøres op. Det ved vi fra Biblen. Den siger, at alle, der tror på Jesus i deres hjælpeløshed, de vil opleve evigt liv på den nye jord. Det er en gave, der gives gratis, uanset hvem du er, siger Olai Poulsen.

Genbrugsforretningen får ugentligt store mængder af brugt og halvnyt legetøj ind. – Det er med at sætte prisen billigt, så det hurtigt kan komme videre, siger Birgit Holm, der er frivillig i forretningen. Foto: Laust Uhrskov Jordal

Fundament i Biblen

At udbrede kendskabet og troen på Jesus er altså kernen i Luthersk Missions arbejde. Jo flere der tror på Jesus, jo flere sjæle kan frelses.

– Den der ikke tror på Jesus, vil få Guds straf i evigheden, siger Olai Poulsen.

– Men ingen behøver at gå fortabt på grund af sin synd. Den har Jesus sonet og betalt for os. Det er alene på grund af vantro, at man vil møde Guds straf og dom. Hvis du vender Gud ryggen og siger nej tak til hans ufattelige frelse, der ligger i troen på Jesus, siger han.

Den viden, har han fra Biblen. En af kernepunkterne i Luthersk Missionsk tro er troen på, at Biblen, det gamle og det nye testamente taler sandt, forklarer Olai Poulsen.

– Det er det fundament, vi går ud fra, siger han.

Troen på Biblen, Gud og Jesus giver Olai Poulsen mening og håb.

– Kan du huske din bibelhistorie?, spørger han undertegnede.

Jeg må tilstå overfor ham, at jeg aldrig har været særligt bibelstærk.

– Da Jesus blev korsfæstet var han ikke den eneste på Golgata, fortæller han.

– Der var tre korsfæstelser. Jesus hang i midten, og på hver side af ham hang en røver. Den ene af dem beder til Jesus, og siger “Husk mig, når du kommer i dit rige.” Men Jesus siger til ham: “I dag skal du være med mig i Paradis,” siger Olai Poulsen.

– Når det blev sandhed for den bodfærdige røver, er der også håb for mig og andre. Det er det, der er selve kernen i evangelierne. Det synes jeg, er et stærkt budskab, siger han.