Bjarne Bech tog sagen i egen hånd: 50 døde fisk fjernet efter forurening

Bjarne Bech tog sagen i egen hånd: 50 døde fisk fjernet efter forurening
Bjarne Bech fiskede 49 karper, både store og små, og én gedde op af mosen, da han ryddede op efter den forurening, der for to uger siden ramte Præstemosen i Klemensker. Foto: Kjeld Lundbæk 
| ABONNENT | 15. NOV 2020 • 21:34
Af:
kjeld-lundbaek
| ABONNENT
15. NOV 2020 • 21:34
MILJØ

Opdateret mandag klokken 10.41 med kommentar fra mejeridirektør Per Olesen.

 

Hvervet som formand for menighedsrådet i Klemensker er alsidigt. Bjarne Bech, den nuværende formand, havde således afsat søndagen til at rydde op i Præstemosen, hvor det har flydt med døde fisk, efter at mosen for et par uger siden blev forurenet med procesvand fra Bornholms Andelsmejeri.

– Området bliver brugt af mange, og de skal helst kunne foretage sig andet end at gå og tælle døde fisk, sagde Bjarne Bech, da dagens fiskeri var ved at være afsluttet.

Det er menighedsrådet, der ejer området omkring Præstemosen, og da Bjarne Bech erfarede, at det bekymrede klemenskerboerne, at der ikke blev gjort noget for at fjerne de døde fisk, kontaktede han Bornholms Regionskommune for at høre, om de havde planer om at komme og rydde op.

– Svaret var, at det måtte bare gå naturens gang, og så var det, at jeg besluttede mig for selv at gøre noget ved sagen, fortæller Bjarne Bech.

Bevæbnet med en lang stang, der var forsynet med en krog for enden, gik Bjarne Bech hele mosen rundt. Langt de fleste steder kunne han nå de døde fisk fra bredden. De få fisk, der ikke blev hevet i land, ligger godt gemt i sivene og falder derfor heller ikke i øjnene på de forbipasserende, der hver dag går en tur rundt om Præstemosen.

Søndagens fangst blev 49 karper og én stor gedde, hvilket synes at bekræfte sportsfiskernes frygt for, at en af Bornholms største og ældste karpebestande er gået til grunde som følge af forureningen, der skyldtes, at procesvand fra mejeriet ved en fejl blev ledt ud i en regnvandsledning med forbindelse til Præstemosen.

Ingen kommentarer

Per Olesen, direktør for Bornholms Andelsmejeri har ingen kommentarer til forureningssagen.

– Nej. det har vi aftalt, at kommunen tager sig af, siger Per Olesen.

Fordi kommunen er tilsynsmyndighed?

– Ja.

Så du har overhovedet ingen kommentarer – eller vil sige noget om, hvilke tiltag I har i gang?

– Nej.

Er der nogen, f0r eksempel fra bestyrelsen eller andre, der vil sige noget om sagen?

– Det må du tale med dem om, siger Per Olesen.