Line Larsen fra Sandvig står for andet år i træk for en indsamling af julegaver til børn i Rumænien. Man kan donere en gave til projektet til og med mandag den 16. november. Foto: Jens-Erik Larsen

Lokalsamfundet sender julegaver til rumænske børn

For andet år i træk samler Line Larsen fra Sandvig julegaver ind til børn i Rumænien. Det gør hun som en del af projektet Julekonvojen, der oprindeligt er et tysk koncept, som går ud på, at børn giver gaver til børn.

Julekonvojen sørger for, at børn på børnehjem, hospitaler, handicapfaciliteter, børnehaver og skoler i de fattigste regioner i Rumænien får en julegave, de ellers ikke ville have fået. Gaverne består af enten legetøj, tøj, tegnesager eller smykker, som er doneret af børn, der har ryddet op på deres værelser og giver det, de selv er vokset fra, videre til børn fra fattigere kår.

INDSAMLING

For andet år i træk samler Line Larsen fra Sandvig julegaver ind til børn i Rumænien. Det gør hun som en del af projektet Julekonvojen, der oprindeligt er et tysk koncept, som går ud på, at børn giver gaver til børn.

Julekonvojen sørger for, at børn på børnehjem, hospitaler, handicapfaciliteter, børnehaver og skoler i de fattigste regioner i Rumænien får en julegave, de ellers ikke ville have fået. Gaverne består af enten legetøj, tøj, tegnesager eller smykker, som er doneret af børn, der har ryddet op på deres værelser og giver det, de selv er vokset fra, videre til børn fra fattigere kår.

Line Larsen opdagede projektet sidste år og fik lavet en indsamling på Bornholm.

– Jeg kom lidt hovedkuls ind i det. Jeg hørte om Julekonvojen i Go’morgen Danmark og tænkte, at det måtte vi også bidrage til på Bornholm. Jeg var lidt bagud og havde kun halvanden uge til at samle gaver ind, men det lykkedes, og der var rigtig stor lokal opbakning til det. I år har jeg lidt bedre tid, corona har godt nok gjort, at jeg alligevel har følt mig lidt bagud, men vi skal nok nå det alligevel, siger Line Larsen.

Glæden ved at give

I Danmark er det kvindenetværket Ladies Circle, der står for at indsamle gaver og levere dem til børnene i Rumænien. Der er ingen Ladies Circle-afdeling på Bornholm, så her er Line Larsen tovholder på indsamlingen ved siden af sit job som faglig koordinator på bo- og dagtilbuddet Røbo.

– Jeg laver indsamlingen, fordi jeg godt kan lide at hjælpe og glæde andre. Og så kan jeg godt lide det her projekt, fordi man ved helt konkret, hvad man sender afsted. Ved andre donationer er det jo ofte penge, og der ved man ikke på samme måde, hvad de penge går til, siger Line Larsen.

Sidste år indsamlede hun 183 gaver på Bornholm, og Line Larsen tror på, det tal bliver højere i år.

– Vi skulle gerne op på 200 gaver, så alt derover er godt. Jeg håber og tror også, vi kommer et godt stykke over 200, siger hun.

Lokal støtte

Line Larsen har igen i år oplevet stor lokal opbakning til Julekonvojen.

Nordbornholms Røgeri donerer 20 kroner per pakke, som dækker fragtomkostningerne. Superbrugsen i Allinge har doneret legetøj, Det Griser i Allinge har sponsoreret julegavepapir til indpakningen, og flere lokale på nordlandet er kommet med tomme skotøjsæsker, som gaverne kan pakkes i.

– Det er helt fantastisk, at der er så stor opbakning til det. Jeg er så glad for, at jeg kan regne med folk her på Bornholm, og jeg synes, det er fedt, at man bliver bakket op, når man kommer med en idé som den her, siger Line Larsen.

Udover bidragene fra det lokale erhvervsliv, er der mange bornholmere, der allerede er kommet med pakker. De kan indleveres enten i vindfanget hos Hotel Sandvig Havn eller på Bornholms Tidende til og med mandag den 16. november.

Et årligt højdepunkt

Der er ifølge Line Larsen lidt krav til, hvad man kan komme med af gaver og hvad det skal pakkes i.

– Princippet er jo, at det er genbrugsgaver, så man får en snak med sine børn om, hvordan andre børn i resten af verden har det og hvad det betyder at give noget videre. Men det kan også være nyindkøbte ting, man donerer. Det må bare ikke være elektronik, danske bøger eller slik. Sidstnævnte skyldes, at vi ikke ved, om gaverne skal opbevares, inden det bliver leveret, og dermed kan overskride en holdbarhedsdato. Det kommer helt an på, hvilke restriktioner, der er i Rumænien på det tidspunkt. Og så er det vigtigt, at gaver bliver pakket i skotøjsæsker og gavepapir, siger Line Larsen.

Hun fortæller, at det er kvinder fra Ladies Circle, der selv tager ned og leverer gaverne til børnene og i den forbindelse optager en video, så man kan se, at pakkerne ender i de rigtige hænder. Ifølge Line Larsen er Julekonvojen et højdepunkt for mange af de børn, den kommer ud til.

– Når man giver de her gaver, så bidrager man til, at nogle børn i Rumænien får en gave, som mange af dem ellers ikke ville have fået. Det er udsatte børn, der er mindre bemidlede, og de bliver virkelig glade for at få en pakke. Jeg ved, at mange af børnene ser frem til besøget fra Julekonvojen, siger hun.