Flere familier vælger Paradisbakkeskolen

Flere familier vælger Paradisbakkeskolen
En del af Paradisbakkeskolens evne til at profilere sig er blandt andet skolens grønne projekter med eksempelvis skolehaver. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 13. NOV 2020 • 15:05
Af:
laust uhrskov jordal
| ABONNENT
13. NOV 2020 • 15:05
SKOLE

Det er attraktivt at være elev på Paradisbakkeskolen. Det viser kommunens årlige elevoptælling, der opgør antallet af Bornholms skoleelever. Ved elevoptællingen den 5. september havde Paradisbakkeskolen 533 elever, mens tallet sidste år hed 498. Altså var der kommet 35 flere elever til end sidste år, men siden optællingen er der kommet yderligere flere til. Siden 5. september i år er 52 børn startet på skolen, og Paradisbakkeskolen kommer derfor op på samlet 585 elever i år og er dermed den folkeskole på øen, der har flest elever. Skoleleder Pia Tofte er glad for udviklingen og peger på, at den øgede tilstrømning til skolen blandt andet skyldes Paradisbakkeskolens fokus på grønne tiltag, siger Pia Tofte.

– Vi har en skarp, grøn profil og har samtidig god elevtrivsel, og vores elever laver flotte faglige resultater. Det betyder, at eleverne strømmer til og har gjort det over flere år. Især fra privatskolerne, siger Pia Tofte, der mener, at forældre til elever på privatskoler godt kan se, at Paradisbakkeskolen er en skole, der kan de ting, som de ellers søger hos privatskolen. Så derfor er det attraktivt for forældrene at skifte over til en skole, som de ikke skal betale for, men alligevel kan det samme.

Dygtig til branding

Bornholms Regionskommunes skolechef Trine Schloss Pedersen er ligesom skolelederen tilfreds med skolens evne til at tiltrække nye elever. Hun fortæller, at kommunens skoler hver især arbejder målrettet med branding, for at gøre det tydeligt for forældre med skolebørn, hvad netop deres skole kan.

– Vi ser en stigende markedsliggørelse i hele den offentlige sektor. Det er nok et grundvilkår i dag, og derfor skal vi også være med på beatet. Alle øens skoler har en opgave om at skabe tydelig profilering, og øens skoleledere har også været på efteruddannelse for at lære at arbejde med branding, siger skolechefen.

– Når forældre shopper skole i dag, vil de gerne vide, hvad skolen står for. Det er Paradisbakkeskolen lykkedes særligt godt med at fortælle, siger Trine Schloss Pedersen.

Derudover er Paradisbakkeskolen også dygtig til at arbejde med andre tiltag og leverer gode resultater på en række parametre.

– Jeg plejer at sige, at hvis vi skal have attraktive skoler på Bornholm, så skal vi også levere attraktive resultater, og det gør Paradisbakkeskolen. Skolen har blandt andet lykkedes rigtig godt med at arbejde med en fokuseret trivselsindsats og leverer også flotte resultater med hensyn til skolens socioøkonomiske løfteevne, siger Trine Schloss Pedersen.


Nye elever giver ekstra arbejde

Det øgede antal elever er indtil videre ikke et problem for skolen i Nexø, der stadig har plads og økonomi til flere elever, siger Pia Tofte, selvom skolen ikke får penge for de elever, der kommer til skolen efter 5. september, hvor elevtallet opgøres.

– Normalt får en skole omkring 45.000 kroner per elev om året, så hvis børnene havde startet før den dato, så havde skolen kunnet have haft over to millioner kroner mere at bruge. Nu går der over et år, før vi kan få de penge. Men det skal nok gå, det er bare sådan spillereglerne er. Vi har økonomien til det, siger Pia Tofte.

Udover det økonomiske aspekt ved at tage nye elever ind på skolen, er der også et spørgsmål om at få dem godt på plads i klasserne. Det er det, som skolens lærerteams arbejder med lige nu.

– Når der kommer nye børn ind i en fasttømret gruppe, skal børnene i klassen finde nye roller og skabe nye hierakier. Der bliver arbejdet rigtig meget med elevadfærd og ro i klasserne, siger Pia Tofte, der også peger på, at det med tiden kan være nødvendigt at udvide skolens lokaler for at få plads til alle de nye elever.

– Lige nu skal det nok gå, men hvis der bliver ved med at komme nye elever til, så skal vi bygge ud på et tidspunkt, siger skolelederen.

Forskellige tendenser

Det er ikke en generel tendens på Bornholm, at flere vælger folkeskolerne til. Ifølge elevoptællingen, der altså ikke har talt de 52 elever, der er kommet til siden 5. september med, har Paradisbakkeskolen haft en stigning i antallet af elever på syv procent siden sidste års opgørelse. Medregnes de nyeste elever er der tale om en stigning på omkring 17,5 procent. I Hasle har Svartingedal Skole haft en stigning i elevtallet siden sidste år på 44 procent og ligger på 200 elever, mens Kongekærskolen ligger omkring samme niveau som sidste år med 237 elever ifølge optællingen. På Bornholms resterende tre folkeskoler er elevtallet dalet. Søndermarksskolen, Åvangsskolen og Hans Rømer Skolen har oplevet en nedgang i elevtallet på mellem fem og 11 procent og har dermed henholdsvis 450, 559 og 353 elever.