Nexø Kultur og Fritidshus kan være på vej mod konkurs. Foto: Allan Rieck

‘Som det ser ud lige nu, går vi snart konkurs’

Nexø Kultur og Fritidshus er hårdt ramt af coronakrisen, og uden de sædvanlige indtægter fra det årlige julemarked samt andre julearrangementer, frygter de at gå konkurs inden 1. december. Fritidshuset har valgt at aflyse alle arrangementer, heriblandt sit julemarked.

Det oplyser Jette Persson, der arbejder som bestyrer og tovholder i Nexø Kultur og Fritidshus. Som alternativ til de aflyste arrangementer vil fritidshuset i Nexø forsøge at få indtægter ind ved at sælge kager og æbleskiver, der kan købes med hjem.

ERHVERV

Nexø Kultur og Fritidshus er hårdt ramt af coronakrisen, og uden de sædvanlige indtægter fra det årlige julemarked samt andre julearrangementer, frygter de at gå konkurs inden 1. december. Fritidshuset har valgt at aflyse alle arrangementer, heriblandt sit julemarked. Det oplyser Jette Persson, der arbejder som bestyrer og tovholder i Nexø Kultur og Fritidshus. Som alternativ til de aflyste arrangementer vil fritidshuset i Nexø forsøge at få indtægter ind ved at sælge kager og æbleskiver, der kan købes med hjem.

– Det går ikke godt, økonomien er dårlig, og som det ser ud lige nu, går vi snart konkurs. Vi mangler simpelthen indtægter fra arrangementer for at få det hele til at køre rundt, fortæller Jette Persson.

– Derfor håber vi, at mange af de, der plejer at komme til julemarkedet, alligevel vil komme og købe nogle kager, som de kan tage med hjem og nyde, fortsætter hun.

Kom som en overraskende

Da coronarestriktionerne første gang blev vedtaget i foråret, søgte Nexø Kultur og Fritidshus kompensation hos nogle af de hjælpepakker, der blev udstedt af staten, og da landet åbnede op i løbet af sommeren, begyndte fritidshuset og Jette Persson at tro på bedre tider. De nyeste skærpede restriktioner og stigende smittetal har gjort, at fritidshuset har følt sig nødsaget til at aflyse alt.

– Vi havde måske lidt i baghovedet, at det her ville ske, men det er alligevel lidt af en overraskelse. Vi havde sat nogle forhåbninger op med vores julemarked i forhold til at få flere indtægter ind, så lige nu er det et hårdt slag at få, fortæller Jette Persson.

Hun har været ansat i Nexø Kultur og Fritidshus siden 2006, og siden 2016 været bestyrer i huset. Udover Jette Persson er der i fritidshuset ansat to flexjobbere. Fritidshuset ligger i Bornholms Regionskommunes bygning, men lønnen til de tre ansatte betales via indtægter fra blandt andet julemarkedet og alle andre arrangementer i løbet af året. Jette Persson frygter, at de i fritidshuset kan miste deres arbejde.

– Som det ser ud lige nu, og hvis vi ikke tjener penge, så er der ikke lønninger til udbetaling den 1. december. Det er utrolig trælst og hårdt, og vi kan stå uden job snart, siger hun.

– Vi prøver stadig at stå fast lige nu, men vi har brug for støtte, siger Jette Persson. Foto: Allan Rieck

Håber på støtte

Fritidshuset i Nexø har som formål at drives som aktivitets- og samlingssted for alle på Bornholm. Jette Persson håber, at fritidshusets medlemmer og de øvrige gæster, der plejer at besøge huset, vil støtte op om huset.

– Vi prøver stadig at stå fast lige nu, men vi har brug for støtte, siger hun.

Flere foreninger holder til i Nexø Kultur og Fritidshus, her blandt andet strikkedamer, stolegymnastik, dans, yoga og Nexø Bridgeklub.

Nexø Kultur og Fritidshus har også en genbrugsbutik samt salg af stikkegarn. Dertil afholdes der i løbet af året månedlige arrangementer i fritidshusets lokaler – men de har som nævnt været aflyst grundet corona.

Fritidshuset meldte i slutningen af oktober ud, at alle arrangementer til og med 22. november ville blive aflyst grundet de nye restriktioner.

– Sidste år havde vi 32 udstillere til julemarkedet. Det kan ikke lade sig gøre i år, og det er jo super ærgerligt. Vi har tænkt alle mulige andre scenarier igennem, men det sikreste er simpelthen at aflyse, fortæller hun.

– Det vi kan håbe på er, at restriktionerne bliver lempet, når vi når 1. januar, afslutter Jette Persson.