Aakirkejuleby får ikke glæde af øens børnehavebørn i år. Julebyens arrangementer for de mindste bliver aflyst på grund af risikoen for coronasmitte. Arkivfoto: Berit Hvassum

Børnehavebørnene kommer ikke til Aakirkejuleby i år

HØJTID

Når juleudvalget i Aakirkejuleby i år pynter op til at fejre jul på torvet i Aakirkeby, kan man ikke glæde sig til at se de sædvanlige flokke af børnehavebørn, som ellers plejer at valfarte til byen. Det oplyser Brian Carlsen fra Sydbornholms Turist- og Erhvervssammenslutning (Syte), der organiserer den årlige juleudstilling i Aakirkeby. De seneste mange år har det ellers været tradition, at julebyen med hjælp fra Aakirkeby Turist- og Selskabskørsel henter Bornholms børn i førskolealderen i deres institutioner og bringer dem til julebyen. Sidste år gæstede over 1.000 børnehavebørn julebyen over tre dage i begyndelsen af julemåneden. I år har Syte valgt at aflyse børnehavebesøgene. Simpelthen på grund af risikoen for coronasmitte.

– Vi har desværre været nødt til at skrive ud til daginstitutionerne, at kørslen bliver aflyst. Vi ville selvfølgelig rigtig gerne have børnene til Aakirkeby, men som restriktionerne er nu, ser vi ikke, at det kan lade sig gøre. Vi skal passe på hinanden, og vi skal sørge for, at sikkerheden er i orden for børnene, siger Brian Carlsen.

Finder på noget andet

Brian Carlsens far, Kjeld Carlsen, er også med i Aakirkejulebys juleudvalg. Han er en af dem, der primært står for at invitere børnene til julebyen. Han er ærgerlig over, at børnene ikke kan komme til byen i år, men understreger at børnene selvfølgelig stadig er velkomne til at komme på besøg og kigge. De vil altså bare ikke blive hentet i busser, som tidligere år, ligesom traditionen med at få saftevand og frugt på det gamle bibliotek og børnegudstjenesten i Aa Kirke er aflyst på grund af coronarisiko.

Han vil ikke afsløre præcis, hvad det går ud på endnu, men fortæller at juleudvalget håber på at kunne overraske børnene på en anden måde.

– Vi er til gengæld ved at undersøge, om vi kan lave noget andet for børnene i stedet. Det finder vi ud af torsdag, siger Kjeld Carlsen.

Det var forventet

Svaneke Børnehus plejer med sine omkring 40 børn at være blandt de daginstitutioner, der besøger Aakirkejuleby. Pædagogisk leder i Svaneke Børnehus Lisbeth Teilmann Dahl er ked aflysningen, men fortæller, at hun godt havde set den komme.

– Det var nok ventet. I den her tid prøver vi jo at gøre så mange af de ting, som vi plejer. Især i julen er det PLEJER med blokbogstaver, men de fleste af os er nok indstillede på, at det ikke altid kan lade sig gøre, siger Lisbeth Teilmann Dahl, der ikke tror, at børnene i hendes institution nødvendigvis kommer til at føle, at de er gået glip af julebesøget.

– De børn, der er store nok til at kunne huske, at de har været med andre år, vil måske synes, det er lidt ærgerligt. Det er jo altid fedt at komme og besøge julemanden og spise pebernødder. De mindste kan alligevel ikke huske det. Når man arbejder med børn, handler det meget om, hvordan man fortæller børnene sådan nogle ting. Vi vinkler det positivt, og fortæller børnene, at vi kommer til at julehygge herhjemme i institutionen i stedet, siger Lisbeth Teilmann Dahl.

Hun tænker mere på de ældre frivillige i Rudolfklubben, som er dem, der står for alt de praktiske med opstillingen af juleudstillingen på torvet i Aakirkeby.

– Jeg synes egenligt, det er mest synd for de gæve pensionister, som går og sætter julebyen op. De har garanteret været i gang med forberedelserne længe og har glædet sig til at se børnene, siger hun.

Kunne I i Svaneke Børnehus finde på at komme og kigge på juleudstillingen i Aakirkeby, selvom der ikke bliver arrangeret noget særligt i år?

– Nej, det tror jeg ikke. Ikke herfra hvor vi ligger. Vi kommer ikke til selv at leje en bus og køre af sted for at se julebyen. Vi julehygger herhjemme, og så går vi måske ned i Svaneke og kigger på, hvad der er af julepynt der, siger Lisbeth Teilmann Dahl.

– Men vi kommer absolut til Aakirkejuleby igen næste år, siger Lisbeth Teilmann Dahl.