– Frederik er meget stolt over den nye bog og bliver ved med at snakke om den, griner Therese Christensen. Privatfoto

Store budskaber fra en lille ø: ‘Frederik mener, at vi skal promovere Bornholm’

BØRNEBOG

Den 1. november blev den nye børnebogsserie From the Island to the World lanceret online. Børnebogsserien tackler i børnehøjde svære emner som klimaforandringer, racisme og sorg – og forsøger samtidig at aflive nogle af de myter og fordomme, der er om autisme.

Bøgerne tager nemlig udgangspunkt i en mor og søns samtaler om verden omkring dem. Therese Christensen er journalist og mor til Frederik, der har autisme. De flyttede til Bornholm for halvandet år siden, og specielt Frederik har været fascineret af øen.

– Frederik mener, at vi skal promovere Bornholm, og at alle burde kende til øen. Derfor blev titlen på vores bogserie From the Island to the World. Det betyder, at vi har nogle budskaber fra vores lille ø, som vi gerne vil ud med til hele verden, fortæller Therese Christiansen.

Det har nu ledt til den første bog i serien, der omhandler klimaforandringer. Bøgerne er skrevet på engelsk, men oversættes lige nu til dansk.

Tænker ud af boksen

Therese Christensen er oprindeligt fra Filippinerne, men har boet i København i flere år. Her skrev hun blandt andet om vold imod kvinder, og det tærede på hende.

– Det er vigtigt arbejde, men jeg blev nødt til at sætte det på pause. Da vi kom til Bornholm, dedikerede jeg al min tid til Frederik, der ikke gik i skole, grundet mangel på en specialskole. Så jeg brugte hele sidste år med ham, og det var der, alle samtalerne om alt og intet startede, fortæller Therese Christiansen.

– Vi berørte en masse problemstillinger og emner, og han kom med finurlige svar – og langsomt opstod idéen om en bog.

– Bogen blev til i starten af coronatiden, og Frederik elskede processen, og at lave bogen var også en god metode for ham at lære nye ord, siger Therese Christensen. Foto: Therese Christensen

Bøgerne vil forhåbentlig vise, hvordan neurodivergente diagnoser, her autisme, kan ses som en god ting. Det er i hvert fald Therese Christiansens mål med bogserien.

– Mange autistiske børn kan se og forstå komplicerede ting. Når Frederik og jeg har snakket om, for eksempel klimaforandringer, vil han gerne se statistikker og fakta. Han tænker ud af boksen og ser tingene fra sit helt eget specielle perspektiv. Det vil jeg gerne fejre, siger hun.

Der er flere bøger på vej i serien. I den næste bog vil Therese og Frederik Christensen berøre sorg og afsked.

– Jeg har ofte hørt myten, at børn med autisme ikke er empatiske, men det er jo selvfølgelig ikke rigtigt. Da min mand mistede sin far, forsøgte Frederik at trøste sin far, og det var bare så rørende, hvordan han prøvede at løse sorgen, fortæller Therese Christensen.

Der er planer om yderligere fire bøger.