Frances Østerfelt foran Before I die-muren i Østermarie, der snart skal males over for at gøre plads til nyt kunstprojekt. Foto: Julia Aka Wille

Ny væg giver plads til kunsten: ‘Det er tid til at skabe noget nyt’

En kunstvæg er undervejs i Østermarie. Den ene halvdel af Dagli' Brugsens røde murstensvæg vil inden længe blive udsmykket med kunstneriske motiver malet med malerruller og penselstrøg.

Selvsamme væg har i løbet af sommeren taget del i et verdensprojekt, da den blev malet sort med tavlelak og fik streget linjer op. Forbipasserende har siden juli kunnet tage stilling og skrive svaret til spørgsmålet: Hvad er det vigtigste for dig at nå, inden du dør? Overskriften på væggen er Before I die, og der findes 5.000 vægge, som den i Østermarie, i 78 forskellige lande.

KULTUR

En kunstvæg er undervejs i Østermarie. Den ene halvdel af Dagli’ Brugsens røde murstensvæg vil inden længe blive udsmykket med kunstneriske motiver malet med malerruller og penselstrøg.

Selvsamme væg har i løbet af sommeren taget del i et verdensprojekt, da den blev malet sort med tavlelak og fik streget linjer op. Forbipasserende har siden juli kunnet tage stilling og skrive svaret til spørgsmålet: Hvad er det vigtigste for dig at nå, inden du dør? Overskriften på væggen er Before I die, og der findes 5.000 vægge, som den i Østermarie, i 78 forskellige lande.

Det er Frances Østerfelt, der tog initiativ til at etablere muren i Østermarie efter at have set en tilsvarende mur på en tur til Polen. Hun bor i Østermarie med sin mand og parrets hund. Frances Østerfelt er oprindeligt tandlæge, men i dag multikunstner, der blandt andet skaber dukker, skriver bøger og laver film.

– Det er tid til at skabe noget nyt, siger Frances Østerfelt.

Det er nemlig også hende, der er initiativtager til den nye kunstvæg på Dagli’ Brugsens røde mursten. Og denne gang er hun inspireret af en væg på Vesterbro.

– Inden min mand og jeg flyttede til Østermarie, boede vi på Vesterbrogade, skråt over for porten til Westend (gade på Vesterbro i København, red.). På hver side af den port var der udstillinger af forskellige kunstnere, der skiftedes til at udsmykke de to vægge. Væggene og kunstnernes værker nød jeg rigtig godt af, når jeg gik tur med hunden. Porten lyste godt op, fik en til at stoppe op, beundre malerierne og tænke, fortæller Frances Østerfelt.

Westend Walls har i årevis lagt mur til forskellige kunstneres malerruller og spraydåser. Nu får Østermarie, og Bornholm, snart sin egen kunstvæg.

Dagli’ Brugsens bestyrelse i Østermarie har enstemmigt godkendt projektet under et bestyrelsesmøde – nu mangler projektet om Østermaries kunstvæg blot at blive realiseret.

– På Vesterbro kunne jeg som borger bare nyde kunsten på portens vægge – nu er det mit ansvar selv at få det op at stå her i Østermarie, siger Frances Østerfelt.

Hvornår muren skal males for første gang, er stadig usikkert, men Frances Østerfelt formoder, at det kan blive i starten af det nye år. Når projektet går i gang og muren bliver etableret, er det meningen, at et hold af kunstnere på skift får lov til at pryde væggen i Østermarie med deres kunst.

Gaia Amaryntis Trampedach bliver den første kunstmaler til at pryde væggen i Østermarie. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Første kunstner fundet

Den første kunstner, der får lov at udsmykke muren, er Gaia Amaryntis Trampedach, billedkunstner fra Østermarie, der i 2019 deltog i programmet Danmarks Bedste Portrætmaler. Hun har eget atelier i Østermarie.

– Det skal være Gaia Amaryntis Trampedach, der maler som den første, fordi hun har været med til at tegne Østermaries kunstneriske profil. Hun er efter min mening den helt rigtige at starte med, siger Frances Østerfelt, der oplyser, at kunstvæggen vil være non-profit.

– Hele projektet er lige nu i opstartsfasen. Vi har fået godkendelsen, den første kunstner er fundet og jeg står klar til at være med på sidelinjen hele vejen. Der er så mange kunstnere på Bornholm, og jeg håber, at væggen kan blive en scene, hvorpå de kan vise deres kunst frem, siger Frances Østerfelt.

Hun håber også på, at projektet med kunstmuren i Østermarie udvides, når den engang kommer op at stå, og at væggen vil puste ekstra liv i Østermarie.

– Byen er på vej op – og kan blive et nyt hotspot for kunst, siger Frances Østerfelt.

Der er i løbet af sommeren og efteråret blevet skrevet omkring 735 ønsker på Before I die-muren i Østermarie. Foto: Frances Østerfelt

735 ønsker

Siden Before I die-murens første dag den 2. juli har der været stor interesse for den. Væggen har plads til 49 ønsker, og Frances Østerfelt har fotograferet ønskerne samt vasket dem af, hver gang de 49 pladser blev fyldt op. Det har hun gjort omkring 15 gange fra den 2. juli til slutningen af efterårsferien. Efter et par tryk på en lommeregner løber det op i 735 skrevne ønsker.

– Jeg er faktisk forbløffet over al den interesse, der har været. De projekter, jeg har og de ting, jeg laver i Østermarie, betyder meget for mig, siger Frances Østerfelt.

Hun har oplevet, at opbakningen fra Østermarie og især Coop og Dagli’ Brugsen har været stor.

– Alle har været positive omkring de to projekter, og har været villige til at samarbejde. Det er en af de ting, der gør, at Østermarie er en dejlig by at bo i, siger hun.

En del af Østermaries ånd

Corona har vendt op og ned på verden – på mange planer. Da Before I die-muren blev malet i Østermarie, tænkte Frances Østerfelt, om timingen for at stille spørgsmålet om, hvad vi egentlig gerne vil opnå i vores liv, var virkelig god – eller virkelig dårlig.

– Jeg tænkte, at enten er det den mest sindssyge timing eller den mest geniale at gøre det nu. Jeg gik og tyggede på det og ringede til Peter Juhl fra Destination Bornholm og kunstrunden, og sagde, at det her skal vi gøre nu, fordi folk tænker på corona og døden, siger Frances Østerfelt, der synes, det er et godt tidspunkt at stoppe op.

– Lad os tage vores liv op til vurdering og se på, hvad vi egentlig gerne vil med vores liv.

Frances Østerfelt er dog helt sikker på, at timingen på det nye kunstprojekt er god. Desuden håber hun, at muren vil give en god stemning i byen – og give de lokale samt besøgende i Østermarie et indblik i kunstskabelsesprocessen.

– Muren ligger jo et offentligt sted, så folk kan jo se med egne øjne, når kunsten bliver lavet. Så kan man jo se, at kunst ikke bare er noget man ryster ud af ærmet – det er en større opgave. Muren kan blive en del af Østermaries ånd, hvor kunsten taler sit eget sprog, afslutter Frances Østerfelt.