Foto: Klaus Holsting

Der kan ske meget, og garantier findes ikke – men: Peter Juel afviser at blive Venstres nummer 1

Hvad man end skriver, vil det være forkert.

“Peter Juel-Jensen vil være Venstres spidskandidat” er med sikkerhed forkert. For det siger det bornholmske folketingsmedlem, at han ikke vil, selvom han gerne vil stille op til kommunalvalget i november næste år.

“Peter Juel-Jensen vil ikke være spidskandidat” er tættere på sandheden, for det siger han faktisk, at han ikke vil. Samtidig siger Peter Juel-Jensen dog også, at man ikke kan give garantier, og at der kan ske meget i politik (og altså også før Venstre Bornholm efter planen vælger spidskandidat sidst i denne måned).

Samtidig afviser han at sætte en procentchance på, at han alligevel er Venstres spidskandidat på Bornholm ved det kommende kommunalvalg. Det spørgsmål afviser han som “hypotetisk”.

– Jeg bakker op om Søren Schow som spidskandidat. Men jeg er villig til at stille mig til rådighed som kandidat til kommunalbestyrelsen, siger Peter Juel-Jensen.

– Søren Schow vil være en god borgmester, og han har stillet sig til rådighed som Venstres spidskandidat. Det er her vi står nu. Jeg giver Søren Schow min støtte, og så må vi se, om der også kommer andre til.

Du kunne jo for eksempel selv komme til?

– Det er ikke noget, som jeg har spekuleret særlig meget over. Jeg har verdens bedste job. Jeg repræsenterer Bornholm i den lovgivende forsamling, og jeg har lige været i USA som valgobservatør. Kan det blive meget bedre? spørger Peter Juel-Jensen.

– Jeg stiller ikke op som spidskandidat. Indtil Venstre har valgt, kan der komme andre kandidater, men det bliver ikke mig, siger han også.

– At være borgmester er et meget attraktivt job. Jeg har bare et, der er bedre. Det er faktisk rigtig mange år siden, at jeg har tænkt over at blive borgmester. Her skal vi helt tilbage til dengang i halvfemserne, hvor jeg var helt ny og grøn i kommunalpolitik i Aakirkeby.

Hvor mange procent sandsynlighed er der for, at du er Venstres spidskandidat ved valget om godt og vel et år?

– Det ved jeg ikke. Det aner jeg ikke noget om. Det er et hypotetisk spørgsmål, og dem vil jeg ikke begynde at svare på. Jeg sidder i øjeblikket i Folketinget, og der synes jeg, at jeg gør stor gavn. Jeg har ikke planer om andet, siger Peter Juel-Jensen.

Det er da meget let at svare på: Hvis du ved, at du ikke vil være Venstres spidskandidat, kan du bare svare, at der er nul procent chance for, at du bliver det?

– Ja, men garantier kan man ikke give. Regeringen kan blive mødt af et mistillidsvotum i minksagen og udskrive et valg, der fører til, at jeg mister mit mandat i Folketinget. Sådan nogle ting. Så vil jeg have mistet mit job, og så vil vi have en ny situation.

Peter Juel vil være forbindelsesofficer

Peter Juel-Jensen bekræfter, at han selv tilbød sig som kommunal-kandidat, og at han gjorde det allerede i foråret.

– Ved Venstre Bornholms strategimøde i foråret sagde jeg til bestyrelsen, at jeg ville være til rådighed, hvis den kunne bruge mig ved det kommende kommunalvalg, fortæller Peter Juel-Jensen.

Men altså udelukkende som almindelig, menig kandidat. Hvilken mening giver det da, at Peter Juel-Jensen efter 4.640 personlige stemmer ved valget sidste år vil være menigt medlem af kommunalbestyrelsen, men ikke borgmester? I en situation, hvor borgmester Winni Grosbøll (S) ikke stiller op igen, og hvor hendes 5.447 stemmer fra valget i 2017 kun er den klart den største portion blandt endnu flere stemmer, der sidder løst og godt vil kunne hentes også af folk fra andre partier?

Peter Juel-Jensens svar er, at han som medlem af kommunalbestyrelsen vil være en form for forbindelsesofficer, der skal styrke båndene mellem Bornholm og Christiansborg. Det ser han nemlig et behov for.

– I forbindelse med sagen om feriefonden og de 43 millioner kroner var det svært at trække informationer ud af kommunen. Jeg måtte spørge mig selv, hvem jeg skulle gå til, når jeg kun kendte regeringens side af sagen og ikke kunne få nogen breve ud af kommunen, fortæller han.

– Der er også sagerne om Snorrebakken og salget af elnettet og spørgsmålet, om (Beof-formand, red.) Lars Goldschmidt har ret i, at borgmesteren har været fuldt orienteret om de meget høje honorarer, som de har kørt med i Beof. Der er mange ting, som bornholmerne undrer sig rigtig meget over, siger Peter Juel-Jensen.

– Jeg tror ikke, at jeg skal forlade Christiansborg. Jeg tror stadig, at jeg kan gøre mere gavn for Bornholm på Christiansborg, end jeg kan på Bornholm. Men forbindelsen mellem Bornholm og Christiansborg trænger til at blive styrket, og det har man åbenbart for travlt til.. Derfor kommer vi ud for sager, der rammer Bornholm, og det er skidt.

– Lige nu har vi et projekt som Bornholms Havvind. Det kan give grøn strøm i stikkontakterne på Bornholm fem år før den ellers ville komme. Alligevel lykkes det ikke en socialdemokratisk borgmester at overbevise en socialdemokratisk klima- og energiminister om, at staten skal opgive sin reservation af det areal på havet, som Bornholms Havvind gerne vil opføre vindmøller på, siger Peter Juel-Jensen.

– Det er heller ikke i orden. Men jeg har ikke været til noget møde med borgmesteren for at drøfte udfordringerne for Bornholm siden før valget sidste sommer. Den slags møder er åbenbart kun interessante, når vi har en blå regering. Den slags ting tror jeg, at jeg kan rette op på, hvis jeg også er medlem af kommunalbestyrelsen.