De bornholmske minkfarmere går efter hurtig aflivning for at kunne inkassere en bonus på 20 kroner pr. dyr, fortæller Thomas Bay Jensen, direktør i Bornholms Landbrug & Fødevarer. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Bornholmske minkavlere er i fuld gang med aflivningen

COVID-19

De tre bornholmske minkavlere, som har deres mink fordelt på fem minkfarme, er gået i gang med aflivningen af deres dyr.

Det oplyser Thomas Bay Jensen, direktør i Bornholms Landbrug & Fødevarer, som har haft kontakt til erhvervet.

 

Vores hovedorganisation,
Landbrug & Fødevarer
på Axelborg i København,
presser på for, at de skal have
fuld erstatning, fordi der er tale
om en statslig ekspropriation

 

– De er i fuld sving med at pelse deres dyr, siger han.

– Der er jo en bonusordning til de minkavlere, som foretager aflivningen hurtigt, og den har de valgt at gå efter. Det betyder, at de skal være færdige på mandag.

I givet fald vil avlerne inkassere 20 kroner for hver af de i alt godt 38.000 mink, der er på de bornholmske minkfarme.

Fordi der ikke har været konstateret smitte blandt de bornholmske mink, vil avlerne også forsøge at sælge skindet fra dyrene, fortæller Thomas Bay Jensen:

– Så avlerne vil både få salgsprisen for skindene, når de engang har været på auktion, og dertil de 20 kroner oveni pr. dyr.

Dertil er der nu forhandlinger om, hvordan de danske minkavlere skal kompenseres.

– Vores hovedorganisation, Landbrug & Fødevarer på Axelborg i København, presser på for, at de skal have fuld erstatning, fordi der er tale om en statslig ekspropriation, siger han.

Lidt for tidligt

– Det er væsentligt anderledes, end hvis man tilbyder dem en kompensation. Ved ekspropriation ser man på et erhverv, som ikke bare bliver lukket ned lige nu, så man vurderer også de manglende driftsindtægter i de næste 10 år. På den måde vil der blive tale om et væsentligt højere beløb til de enkelte minkavlere.

Og de bornholmske minkavlere står selv for aflivningen?

– Ja, det gør de.

Var det i øvrigt ikke under alle omstændigheder på det her tidspunkt, de skulle til at pelse dyrene?

– Nej, det er faktisk lige tidligt nok, siger Thomas Bay Jensen.

– Og det betyder også, at den pris, som man forventer at få for de enkelte pelse, bliver lidt mindre, fordi der ikke er tale om førstekvalitet. Dyrene burde nok have gået i 14 dage, måske tre uger, længere.

Minken aflives over hele landet, efter at der i Jylland er fundet mutationer i covid-19 hos mink, den såkaldte cluster 5, som også har smittet til mennesker. Der er frygt for, at denne mutation kan spænde ben for virkningen af eventuelle vacciner.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra formanden for Bornholms Pelsdyravlerforening, Erik Pedersen.