11 år var nok på borgmesterposten for Winni Grosbøll. Arkivfoto: Berit Hvassum

Bornholmere om Winnis exit: ‘Politik er jo ikke det eneste i livet’

POLITIK

Fredag kunne borgmester Winni Grosbøll fortælle offentligheden, at hun efter 11 år på posten som borgmester i Bornholms Regionskommune har valgt at skifte spor og takke ja til en stilling som direktør for Friluftsrådet i stedet.

Vi har spurgt en række bornholmere om, hvad de synes om den afgående borgmesters karriereskift.

 

Per Kofoed. Foto: Jens-Erik Larsen

Per Koefoed

Hvad tænkte du, da du hørte at Winni Grosbøll har valgt at skifte job?

– Jeg ved ikke lige, hvad jeg skal synes om tidspunktet. Hun har sat nogle store ting i gang, som måske ikke er helt afklarede. Man er i gang med at sælge elnettet for eksempel. Der er nogle ting, som hun ikke helt har afsluttet, synes jeg.

Kom det bag på dig, at hun nu vælger at lave noget andet?

– Vi har vænnet os til, at hun var her. Så det kommer en smule bag på mig. Men jeg kan godt forstå det med hendes alder. Hvis hun skal videre, så er det måske et godt tidspunkt for det.

Winni Grosbøll har siddet som borgmester i de seneste 11 år. Hvad har hun betydet for Bornholm i den tid? Er der noget, hun har gjort særligt godt?

– Hun har været meget synlig. Hun har været en markant skikkelse for eksempel i forbindelse med Folkemødet. Hun har gjort det godt som frontfigur for Bornholm, synes jeg.

Er der nogle ting, du synes, hun kunne have gjort bedre?

– Jeg er måske ikke helt tilfreds med centraliseringen af kommunens bygninger. Det har været lidt diffust, hvad der skulle ske med nogle af de gamle bygninger. Som det gamle kommunekontor i Aakirkeby, der bliver ombygget til ældrepleje, og de ting, der er med det. Jeg ved det ikke helt, men jeg synes, der er nogle ting, som ikke bliver færdiggjort.

Hvad tror du, det vil betyde for Bornholm, at vi ikke længere skal have Winni Grosbøll som borgmester?

– Det kan jeg ikke sige noget om. Det vil tiden vise.

 

Elisabeth Prehn. Foto: Jens-Erik Larsen

Elsebeth Prehn

Hvad tænkte du, da du hørte, at Winni Grosbøll har valgt at skifte job?

– Nu har hun aldrig lige været min kop te. Så jeg tænkte ikke så meget. Jeg tænkte nok bare, “nå, hvem bliver så den næste?”.

Hvad har hun gjort for Bornholm i den tid, hun har været borgmester, som du synes var godt?

– Jeg synes, hun har været god til at brande os. Hun har været god til at sørge for, at vi bliver set udadtil, og at folk har lyst til at komme herover. Men det er jo ikke kun på grund af hende, det er jo også på grund af Folkemødet og sådan noget.

Nu siger du, at hun ikke lige er din kop te. Hvad er det ved Winni Grosbøll som borgmester, som du ikke har været tilfreds med?

– Jeg kan ikke sige det nøjagtigt. Det er ikke nødvendigvis på grund af de ting, hun har gjort. Det er måske mere noget i hendes personlighed. Hun slår mig ikke som den særligt lyttende slags, hvis man kan sige det på den måde.

Hvad tror du, det vil betyde for Bornholm, at vi ikke længere skal have Winni Grosbøll som borgmester?

– Det kommer helt an på, hvem der bliver den næste borgmester. Nu læste jeg lige, at det bliver ham Thomas Thors. Ham kender jeg ikke, så ham har jeg ingen holdning til.

 

Martin Olsen. Foto: Jens-Erik Larsen

Martin Olsen

Hvad tænkte du, da du hørte, at Winni Grosbøll har valgt at skifte job?

– Jeg har det sådan lidt generelt med politikere, at jeg synes, de ikke skal skifte job midt i en valgperiode. Altså, hvis man vælger at stille op til valg for en periode på fire år, hvorfor vil man så ikke blive posten ud?

Hvad har hun gjort for Bornholm i den tid, hun har været borgmester, som du synes var godt?

– Jeg flyttede til Bornholm i april, så jeg har ikke været her så længe, men jeg har fulgt lidt med i, hvad der sker på Bornholm i de seneste fem års tid, og der synes jeg, der er sket meget. Hun har gjort nogle gode ting med øens billede udadtil, og der er kommet flere tilflyttere. Jeg ved ikke lige, hvordan det ser ud med jobs herovre. Jeg arbejder selv på Sjælland. Men hun har i hvert fald gjort øen mere attraktiv – både for fastboende og tilflyttere.

Er der nogle ting, du synes, hun kunne have gjort bedre?

– Der er nogle ting, som jeg ikke synes, hun har klaret så godt. Der er hele fadæsen med fjernvarmesagen, som jeg ikke synes, hun har håndteret ordentligt. Og nu er det selvfølgelig ikke hende alene, og mit barn har kun gået i skole herovre siden august, men af, hvad jeg har hørt og kan mærke, så synes jeg, at skoleområdet hænger. Der er nogle af skolerne herovre, der ikke klarer sig godt og hænger lidt i møllen, er mit indtryk.

Hvad tror du, det vil betyde for Bornholm, at vi ikke længere skal have Winni Grosbøll som borgmester?

– Jeg er bange for, at det kan ødelægge en del. Jeg kender ham ikke rigtig, men nu kommer Thomas Thors ind. Af de ting, jeg har læst folk skriver om ham på nettet, så virker det, som om at han vil gå ind og ændre en masse, der måske kan slå øen tilbage. Jeg ved det ikke rigtig. Jeg kan måske frygte lidt, hvad der kommer til at ske efter næste valg. Det er jo sådan: Man ved, hvad man har, og man ved ikke, hvad man får.

 

Nina Haagensen. Foto: Jens-Erik Larsen

Nina Haagensen

Hvad tænkte du, da du hørte at Winni Grosbøll har valgt at skifte job?

– Jeg tænkte, at det nok var fornuftigt af hende. Jeg synes, hun har gjort det godt, og hun fortjener at komme videre. Hun har været borgmester længe, men politik er jo ikke det eneste i livet.

Hvad har hun betydet for Bornholm i den periode, hun har været borgmester?

– Hun har været et friskt pust: Hun er ung og energisk, og har god støtte i sit bagland. Hun har på en måde samlet Bornholm, synes jeg.

Er der nogle ting, du synes, hun kunne have gjort bedre?

– Næ, det synes jeg egentlig ikke.

Hvad tror du, det vil betyde for Bornholm, at vi ikke længere skal have Winni Grosbøll som borgmester?

– Det må fremtiden vise. Det har jeg svært ved at byde på.

 

Ia Klindt. Foto: Anette Vestergaard

Ia Klindt, Rønne

Hvad tænkte du, da du hørte, at Winni Grosbøll stopper?

– Først tænkte jeg: Nå for søren. Og så tænkte jeg, at det kan jeg godt forstå. Hun har den alder, hvor hun skal prøve noget andet. Hun har været god for Bornholm, men som hun også selv siger, alting har en tid.

Hvordan vil du karakterisere hendes indsats?

– Hun har været dynamisk, åben, set nogle gode muligheder, taget dem, når de var der, og ikke mindst fået styr på kommunalbestyrelsen og det politiske samarbejde. Åben over for nye muligheder og samarbejdspartnere, i forhold til politik og Folkemødet, blandt andet.

Hvad tænker du om bornholmsk politik fremadrettet?

– Det bliver spændende. Man skal måske kigge ind i nogle af de andre partier for at finde en borgmesterkandidat. Måske i Enhedslisten. Der har jo før været konstitueret en borgmester, som ikke var fra Socialdemokratiet, Bjarne Kristiansen fra Borgerlisten Bornholm. Så hvorfor ikke?

 

Bent Ole Hansen. Foto: Anette Vestergaard

Bent Ole Hansen, Rønne

Hvad tænkte du, da du hørte, at Winni Grosbøll stopper?

– Jeg blev forbavset. Jeg havde slet ikke regnet med, at hun ville gå fra borgmesterstillingen i det hele taget. Jeg havde måske heller ikke regnet med, at Thomas Thors ville overtage. Men han er kun 71, så han kan nok klare sig et stykke tid endnu.

Hvordan vil du karakterisere Winni Grosbølls indsats?

– Jeg synes, hun har formået at lave nogle gode ting. Hun har været opmærksom på folkeskolen, og det har jeg været glad for, selv om jeg ikke arbejder der mere (Bent Ole Hansen har arbejdet i det bornholmske skolevæsen i en årrække, red.). Det bliver spændende at følge hende med den stilling, hun har fået. Det kan måske også komme Bornholm til gode. Det tangerer lidt det, som Bornholm også arbejder med, med turisme og det grønne.

Hvad tænker du om bornholmsk politik fremadrettet?

– Det bliver måske lidt spændende. Også det næste kommunevalg. Kan de andre slå sig sammen på en eller anden måde? Socialdemokratiet står stadig rimelig stærkt, tror jeg.

 

Michael Bograd. Foto: Anette Vestergaard

Michael Bograd, tilflytter, har boet i Rønne i tre år

Hvad tænkte du, da du hørte, at Winni Grosbøll stopper?

– Umiddelbart synes jeg, det er lidt trist. Jeg kender ikke ret meget til kommunalbestyrelsen, så jeg er lidt … men altså, Winni kan man ikke undgå at kende, og hende har jeg et godt indtryk af, det må jeg indrømme. Jeg er ikke socialdemokrat, men jeg går helt ind for hende.

Hvordan vil du karakterisere hendes indsats?

– Jeg kan ikke slå ned på en bestemt ting. Men jeg har flere gange sagt til min kone, “hun er sgu ikke så tosset hende Winni”. Det er meget all round. Men når jeg har læst om enkeltsager, tænker jeg tit “det er ikke så tosset”. Det betyder ikke, at jeg er enig hver gang, det er man jo aldrig.

Hvad tænker du om bornholmsk politik fremadrettet?

– Det ved jeg ikke noget om, jeg er novice.

 

Dorthe Baunkjær. Foto: Anette Vestergaard

Dorthe Baunkjær, Allinge

Hvad tænkte du, da du hørte at Winni Grosbøll stopper?

– Nej, tænkte jeg, det er synd for Bornholm. Hun har gjort det rigtig godt.

Hvordan vil du karakterisere Winni Grosbølls indsats?

– Hun har fået vores ø til at blomstre. Blandt andet med Folkemødet, hvor resten af Danmark har fået øjnene op for Bornholm. Man er blevet stolt af Bornholm.

Hvad tænker du om bornholmsk politik fremadrettet?

– Det bliver svært at finde en god afløser. Det må være en kompliceret arbejdsplads ind imellem, og det er et stort ansvar at være borgmester. Jeg kan godt forstå, hun har lyst til at prøve noget andet.

 

Esben Nimb. Foto: Anette Vestergaard

Esben Nimb, sommerhusejer i Sandvig

Hvad tænkte du, da du hørte at Winni Grosbøll stopper?

– Jeg blev overrasket. Jeg er ikke socialdemokrat, men hun har klaret det godt.

Hvordan vil du karakterisere hendes indsats?

– Jeg synes, hun har gjort en god figur og har gjort meget for Bornholm. Det bliver svært at efterfølge hende.

Hvad tænker du om bornholmsk politik fremadrettet?

– Jeg tænker, at socialdemokraterne skal finde en ny kandidat til kommunalvalget næste år. Sådan en skal de se at få fundet i en fart.