Efter Peter Juels entré: Schow vil fortsat være spidskandidat

Folketingsmedlem Peter Juel Jensens beslutning om at stille op til næste kommunalvalg på Bornholm om et år ændrer ikke på, at gruppeformand Søren Schow stadig går efter at blive Venstres spidskandidat.

Hvis valget giver borgerligt flertal efter et resultat, hvor Søren Schow har været Venstres spidskandidat, men hvor Peter Juel-Jensen samtidig har trukket markant flest stemmer, siger Søren Schow desuden, at han da fortsat vil være Venstres borgmesterkandidat, og at det vil være ham og Venstre Bornholm-formand Niels Plum, der forhandler på valgnatten.

Det samme gælder, hvis Dansk Folkeparti efter valget sidder med de afgørende stemmer – og i den situation holder fast i, at DF ikke vil lægge stemmer til Søren Schow, men derimod gerne til Peter Juel-Jensen som borgmester. Hvis Søren Schow har været Venstres spidskandidat, vil han også i den situation stadig være Venstres borgmesterkandidat, også hvis det kan koste partiet borgmesterposten.

Venstre forsøgte både på Bornholm og fra partiets landsorganisation at få Peter Juel-Jensen til at stille op til kommunalvalget allerede for tre år siden. Også Søren Schow opfordrede dengang Peter Juel-Jensen, der dog sagde nej tak efter at have overvejet sagen.

Det er de vigtigste meldinger fra Søren Schow, efter at det mandag formiddag blev klart, at Peter Juel-Jensen også melder sig ind i næste års kamp om magten på Bornholm. Peter Juel-Jensen sagde samtidig, at han stiller op for at blive menigt medlem af kommunalbestyrelsen. Samtidig udelukkede han ikke, at han senere kan vælge også at gå efter spidskandidaturet.

Peter Juel overvejede i 2017

Til en start udtrykker Søren Schow stor glæde over at få Peter Juel-Jensen med på Venstres liste til kommunalvalget om godt og vel et år.

– Før valget i 2017 spurgte vi sammen med Venstres landsorganisation Peter, om det ikke var en god idé, at han stillede op til kommunalvalget. Det spurgte jeg ham også om. Så jeg synes, at det er et supergodt, at han nu vil stille op, siger Søren Schow.

Synes du, at han også skal være spidskandidat?

– Det er helt op til Peter selv, om han har lyst til at prøve at blive det. Jeg har kun en holdning til mig selv, og jeg har tilkendegivet, at jeg gerne vil være spidskandidat. Men hvis andre også har lyst, synes jeg, at det er en god idé, for vi kan godt lide flere valgmuligheder i Venstre.

Stiller du op til et kampvalg om spidskandidaturet, hvis Peter Juel-Jensen senere meddeler, at han også gerne vil være spidskandidat?

– Jeg har sagt, at jeg stiller op til at blive spidskandidat. Så jeg stiller op, og det er i al beskedenhed også min hensigt at gøre mig selv så attraktiv, at Venstres medlemmer vil stemme på mig, siger Søren Schow.

Mener du, at vi har en ny situation med Peter Juel-Jensens annoncering af, at han også stiller op til kommunalbestyrelsen?

– Nej, det mener jeg egentlig ikke. Så vidt jeg kan se, har han tænkt sig at være menigt medlem af kommunalbestyrelsen, selvom han ikke har udelukket, at han også gerne vil være spidskandidat. Men det skal han selv finde ud af.

Spidskandidaten er borgmesteremnet

Peter Juel-Jensen blev sammen med miljø- og fødevareminister Lea Wermelin (S) den helt store bornholmske stemmesluger ved sidste års valg til Folketinget. Men hvis Søren Schow er Venstres spidskandidat, vil markant flere personlige stemmer til Peter Juel-Jensen ikke rokke ved, at Schow også er og forbliver Venstres borgmesterkandidat, siger Søren Schow.

Hvis vi antager, at både du og Peter Juel-Jensen begge gentager jeres seneste valgresultater, vil du få godt 1.200 personlige stemmer, og Peter Juel-Jensen vil få godt 4.600. Hvem af jer mener du i det tilfælde skal være borgmester, hvis Venstre kan få borgmesterposten?

– Jeg forstår spørgsmålet, men så skal du også regne Carsten Scheibye med, for han fik omkring 5.000 stemmer ved valget til regionsrådet. Og så mange Venstre-stemmer er der jo nok ikke til valget næste år, siger Søren Schow.

– På valgnatten vil der ske det, at det bliver Venstre Bornholms formand og Venstres spidskandidat, der kommer til at forhandle, siger han også.

Vil du på valgnatten i en situation, hvor du er spidskandidat, men hvor Peter Juel-Jensen samtidig måtte have fået markant flere personlige stemmer end dig, tage en snak med Peter Juel-Jensen om, at det er ham, der har fået et folkeligt mandat til at blive borgmester?

– Nej. For jeg tror ikke, at det regnestykke har nogen gang på jord. Der er ingen realiteter i det. Man kan ikke sammenligne antallet af personlige stemmer ved et kommunalvalg med antallet ved et folketingsvalg. Men selvfølgelig kan Peter da få fantastisk mange personlige stemmer, og hvis han kan det, er det jo bare super fint, siger Søren Schow.

Mener du dermed, at hvis Peter Juel-Jensen kun kan blive borgmester, hvis han også er Venstres spidskandidat?

– Ja. Som Venstres regler er, skal medlemmerne stille dig op som spidskandidat for, at du kan blive borgmester. Og på valgnatten er det Venstres formand og spidskandidaten, der forhandler.

Kunne du finde på at træde til side til fordel for Peter Juel-Jensen på valgnatten?

– Alt kan ske på valgnatten, men det er Venstres medlemmer, der afgør hvem der skal være spidskandidat. Så nej. Det er under opstillingen til spidskandidaturet, at man afgør hvem der skal være Venstres borgmesterkandidat.

Schow: DF afgør ingenting

I en situation, hvor Søren Schow har været Venstres spidskandidat, vil  heller ikke Dansk Folkeparti eller andre partier kunne spille borgmesterposten over til Peter Juel-Jensen, siger Søren Schow også. At DF ikke vil lægge stemmer til Søren Schow som borgmester har været klart det seneste år.

Dansk Folkeparti sagde for et år siden, at de ikke kunne pege på dig som borgmester. Nu antager vi, at DF på valgnatten står med de afgørende stemmer for, hvem der får posten. De kan skabe et borgerligt flertal bag en Venstre-borgmester, og så siger de, at de ikke vil gøre dig til borgmester, men gerne Peter Juel-Jensen. Hvad sker der så?

– Det må være deres sag, og det er præcis det, som DF ønsker at gå til valg på. I øjeblikket siger de, at de ikke vil støtte mig. Men Venstre kommer til at gå til valg på et kursskifte, og så må DF finde ud af, om de vil være på den røde eller på den blå side, siger Søren Schow.

Vil Venstre i den situation hellere sende Dansk Folkeparti i armene på Socialdemokratiet, fordi Venstre vægter principperne om selv at vælge sin spidskandidat og at spidskandidaten altid også er borgmesterkandidat højere end muligheden for at få borgmesterposten med Peter Juel-Jensen?

– Jeg kan ikke svare anderledes, for spørgsmålet er lidt hypotetisk. Men når Dansk Folkeparti siger, at de ikke vil pege på Venstres kandidat, peger de reelt på Thomas Thors (S). De synes jeg så bare, at de skal fortælle vælgerne, siger Søren Schow.

– Jeg tror heller ikke, at Dansk Folkepartis stemmer bliver afgørende på valgnatten. Jeg tror, at de til den tid vil være så pulveriseret, at de ikke får noget at sige om, hvem der skal være borgmester.