Bornholms Rovfugleshow Louise Ramstrup

Virustrussel rammer Rovfugleshowet igen: Både fugle og indtægt er i fare

Det er slut med at se opdrættede rovfugle i fri flugt over markerne omkring Rovfugleshowet ved Nyker – i hvert fald indtil videre.

Et krav til ejere af fjerkræbesætninger om at holde besætningerne under tag trådte i kraft i fredags, efter fund af H5N8 – i daglig tale fugleinfluenza – i vilde fugle på blandt andet Rügen. Formålet er at forebygge, at vilde fugle spreder smitte af fugleinfluenza blandt tamfugle.

Dermed rammes Rovfugleshowet på Bornholm for anden gang i år af følgerne af en smitsom virus, og det bekymrer direktør og træner Louise Ramstrup.

– Først mistede vi næsten halvdelen af sommerens omsætning på grund af corona, og nu må vi flytte vores populære koncept ‘Gå tur med en rovfugl’ ind på grund af fugleinfluenza, siger Louise Ramstrup.

En aggressiv sygdom

Louise Ramstrup, der er uddannet dyrepasser, har imidlertid stor respekt for fugleinfluenzaen.

– Det er en højpatogen, aggressiv sygdom, som slår fuglene ihjel på et par dage, siger hun. Derfor giver det på alle tænkelige måder mening at holde dyrene i deres voliere, også selv om de kommer til at kede sig.

– Hvis en af mine fugle bliver syge, riskerer jeg at hele besætningen skal slås ned, siger Louise Ramstrup.

Sygdom i besætningen vil ikke alene betyde tab af omsætning, det ville også betyde tab af flere års træning af rovfuglene.

– Mit hovedfokus er at holde mine fugle raske. Det tager flere år at træne en rovfugl til at optræde, og det er en investering som jeg meget nødigt vil miste, siger Louise Ramstrup.

Forventer et minus for 2020

Det nye krav fra Fødevarestyrelsen er ikke desto mindre en streg i regningen for økonomien bag showet med de 40 rovfugle. Rovfugleshowet havde 11.000 gæster i sommer mod normalt 20.000. Så opfandt Louise Ramstrup et nyt koncept, der kunne hente noget af det tabte i land: Gæster fik nu mulighed for at få en rovfugl på armen i terræn, sende den på jagt og mærke suset, når den lander igen. Gåturene blev fra starten en succés og skulle efter planen have sikret Rovfugleshowet en pæn indtægt resten af året.

Nu er gåturen reduceret til en flyvetur i Rovfugleshowets hal.

– Publikum skal have blå beskyttelsesdragter på og plasticfutter når de er inde i hallen af hensyn til smittefaren. Det får nogen til at aflyse. Men vi fortsætter så længe vi kan, siger Louise Ramstrup, der forventer at komme ud af 2020 med et minus, da Rovfugleshowet ikke dækkes ind af regeringens hjælpepakker.