Folkemøde. Arkivfoto: Berit Hvassum

Åbent for tilmelding: ‘Der er en stor lyst til et folkemøde på Bornholm i 2021’

Torsdag åbnede Folkemødets sekretariat for tilmeldinger til Folkemødet 2021. Ifølge Foreningen Folkemødets formand Vibe Klarup, er der stor interesse for at deltage, selvom det er blevet meldt ud, at det bliver et anderledes folkemøde på grund af covid-19.

FOLKEMØDET

Torsdag åbnede Folkemødets sekretariat for tilmeldinger til Folkemødet 2021. Ifølge Foreningen Folkemødets formand Vibe Klarup, er der stor interesse for at deltage, selvom det er blevet meldt ud, at det bliver et anderledes folkemøde på grund af covid-19.

– Jeg hører fra sekretariatet, at der er fuldstændig den samme aktivitet omkring tilmeldingen, som der plejer at være. Det er lidt tidligt at konkludere noget, men meldingen fra sekretariatet sammenlagt med de samtaler, vi har med folkemødeaktørerne, fortæller mig, at der er en stor lyst til at komme på folkemøde på Bornholm næste år, siger Vibe Klarup.

Brug for demokratisk samtale

Formanden tror også, at den igangværende debat om valget i USA er en påmindelse om, at Folkemødets grundtanke er yderst aktuel.

– Jeg tror, vi alle er påvirkede af valget i USA lige nu, og det angreb, vi ser, der er på den demokratiske proces. Der er mere end nogensinde brug for den demokratiske samtale, som vi har på Folkemødet, siger hun.

Vibe Klarup fortæller, at de i sekretariatet og på de sociale medier har fået mange positive tilkendegivelser på, at der nu er åbnet for tilmeldingen til Folkemødet, men også for foreningens forsigtighed i forhold til at arrangere et folkemøde i meget omskiftelige tider.

– Der er jo en ukendt faktor i arbejdet med at planlægge Folkemødet 2021, og jeg oplever, at alle er med på, at det kan blive meget anderledes, end vi er vant til. I Foreningen Folkemødet prøver vi at gøre det på en ordentlig og ansvarlig måde overfor vores arrangører, så de ved, hvad de arbejder henimod. Det bliver et coronatilpasset folkemøde, hvor vi selvfølgelig følger myndighedernes anbefalinger, siger Vibe Klarup.

Forståelse hos arrangører

Normalt ville foreningen præsentere rammerne for næste års folkemøde nu, men situationen med covid-19 gør det svært at sige fuldstændigt klart, hvordan det bliver.

Foreningen venter derfor med at præsentere den præcise form og størrelse på Folkemødet til den 1. marts, og beder arrangører, partnere og gæster til Folkemødet planlægge fleksibelt frem mod den dato. Ifølge formanden har alle parter vist forståelse for den udmelding.

– Vi vil jo gerne samles i Allinge, som vi plejer. Men på nuværende tidspunkt ved ingen, hvordan situationen ser ud til sommer næste år. Derfor har vi bedt vores samarbejdspartnere om at vise forståelse for de særlige omstændigheder, og vi har mødt overvældende opbakning og forståelse for den situation, vi befinder os i, siger Vibe Klarup.

Allinge er kernen, men..

Der har været bekymring flere steder på nordlandet, efter Foreningen Folkemødet meldte ud, at det kunne blive et meget anderledes folkemøde med folkemødeaktiviteter uden for Bornholm.

Men både Vibe Klarup og Winni Grosbøll slår fast i enfælles pressemeddelse, at Allinge stadig vil være kernen for folkemødet med en hovedscene med pariledertaler, debatter og uddeling af Dialogprisen.

Nu arbejder foreningen på, hvordan man kan gøre det på en coronatilpasset måde. Det kan blandt andet blive ved at skabe mere plads mellem gæster og events, faste siddepladser, mulige begrænsninger i antallet af fysiske arrangementer i Allinge og brug af nye nærområder.

Desuden har Foreningen Folkemødet allerede meldt ud, at der bliver en digital platform, hvor man kan deltage i samtaler og debatter uden at være fysisk til stede i Allinge.