Efter et valgnederlag til posten som formand for BUPL Bornholm, er Rie Hansen nu klar til mere fagpolitik og stiller op til posten som faglig sekretær i BUPLs forretningsudvalg. Foto: Jacob Jepsen

Rie Hansen går efter post på landsplan: ‘Jeg er ikke færdig med fagpolitik’

FAGPOLITIK

Formanden for Foreningen Sandvig, Rie Hansen, stiller op til en af to poster som faglig sekretær i BUPLs forretningsudvalg.

Rie Hansen har netop forladt BUPL Bornholm, hvor hun var formand fra 2016 til 2020. I slutningen af september i år tabte hun formandsposten til Henrik Kofoed Hansen ved kampvalg. Men lige som hun har sagt farvel til BUPLs lokale fagforening på Bornholm, er hun klar til at gå ind i BUPLs arbejde på landsplan.

– Efter valget i BUPL Bornholm var jeg meget usikker på det hele og trist over situationen. Det var et slag i maven lige der. Men så var der gode kolleger i BUPL, der ringede og spurgte, om jeg ikke skulle stille op til posten som faglig sekretær i BUPL. Først tænkte jeg, at jeg ikke kunne klare et nederlag mere, men da jeg fik sundet mig, kunne jeg mærke, at jeg ikke er færdig med fagpolitik, og så besluttede jeg mig for at stille op alligevel, fortæller Rie Hansen.

Sandvig er stadig basen

Hun er en af fem kandidater, der stiller op til de to poster som faglig sekretær, der er i BUPLs forretningsudvalg.

Hvis Rie Hansen får den ene af de to poster, skal hun arbejde på forbundets hovedkontor i Nordhavn og ellers rejse en del rundt i landet, når covid-19 på et tidspunkt fylder mindre. Rie Hansen ser intet problem i at arbejde i København og resten af landet, selvom hun bor på Bornholm.

– Det bliver et pendlerjob, hvor der måske er tre til fire dage om ugen, hvor jeg er ude. Men som situationen er lige nu, er der meget af arbejdet, der laves digitalt, og knap så meget pendleri. Jeg bliver helt sikkert boende i Sandvig, for det betyder meget for mig at have base her. Det er her jeg trives, og jeg kan ikke forestille mig at bytte det for noget job. Jeg har altid haft det godt med at rejse ud i arbejdssammenhænge, så det ser jeg ikke som et problem. Tværtimod. Når jeg som formand for BUPL Bornholm har været uden for øen for at arbejde, har jeg altid fået meget inspiration og motivation til formandsarbejdet, og jeg har mærket fællesskabet i forbundet, siger hun.

Styrke BUPL internt

De fire år som formand for pædagogerne på Bornholm har givet Rie Hansen nogle erfaringer, som hun nu vil bringe ind i det fagpolitiske arbejde på landsplan.

– Meget af arbejdet som faglig sekretær bliver at repræsentere BUPL overfor politikere og forskellige aktører og organisationer, der er i berøring med det pædagogfaglige arbejde. Det handler om at opbygge relationer og påvirke de politiske beslutninger. Det har jeg erfaringer med fra min tid som formand her på Bornholm. Og så har jeg stadig en drivkraft og et ønske om at gøre noget godt for pædagogernes vilkår, som jeg gerne vil bidrage med i BUPL, siger Rie Hansen.

Hun mener, at de 12 selvstændige lokale fagforeninger under BUPL kan bruge hinanden mere, og det vil hun arbejde for med sin erfaring fra BUPL Bornholm.

– Vi har arbejdet meget med ledelse i fællesskab i det, der hedder formandsforum, de seneste par år. Vi er 12 selvstændige fagforeninger, som man driver og drfiter, som man vil, under det overordnede, som BUPL arbejder for. Der er mange måder at gøre det på, og det vil jeg gerne, at vi breder ud. Det tror jeg vil styrke os indadtil. Der er ingen tvivl om, at BUPL står stærkt udadtil. Vi har en stærk formand og er lykkes med at få det pædagogiske arbejde på den politiske dagsorden. Men vi kan styrkes indadtil ved at snakke mere med hinanden, siger hun.

Påvirker også lokalt

Selvom Rie Hansen nu vender blikket mod det fagpolitiske på landsplan, mener hun stadig, hun kan arbejde for de bornholmske pædagoger.

– Nu er jeg nødt til at se det pædagogfaglige arbejde mere i et helikopterperspektiv. Vi har 60.000 medlemmer på landsplan. Det er en bred skare, som arbejder indenfor mange forskellige områder. Lokalt har jeg arbejdet meget på at få en lokalaftale for skolepædagogerne, og det er også noget, vi kæmper for centralt. Så inddirekte kommer alt det påvirkningsarbejde, som laves centralt, også til at påvirke de lokale forhold. Men det bliver selvfølgelig noget andet at arbejde for 60.000 medlemmer på landsplan i stedet for de 350 lokalt, siger hun.

Valget til posterne som faglige sekretærer i BUPLs forretningsudvalg afgøres på forbundets kongres den 27. november. Rie Hansen mener, hun har gode chancer, men er også forsigtig med at tro på en sejr.

– Jeg tror, mine chancer er gode. Jeg har et stort netværk i BUPL, og jeg har stået på den talerstol før, da jeg skulle tale for at bevare BUPL Bornholms selvstændige afdeling. Så jeg har før fået mange med mig, og jeg tror, jeg er god til at få følgeskab og vise, hvad jeg brænder for. Men alt kan jo ske i politik, og jeg er før blevet overrasket. Så nu må vi se, hvad der sker på dagen, siger hun.