Kenn Kjellberg. Arkivfoto: Allan Rieck

Erhvervslivet har brug for en coronaplan – ikke nye afgifter

Landets virksomheder er hårdt ramt af coronakrisens restriktioner.

Og lige nu, hvor samfundet kæmper for at få smittespredningen under kontrol, er det svært at se en ende på krisen. Desværre ser det ikke bedre ud, når virksomhederne kigger ud på Danmarks eksportmarkeder, hvilket endda kan blive forværret af det forestående brexit.

SYNSPUNKT

Landets virksomheder er hårdt ramt af coronakrisens restriktioner. Og lige nu, hvor samfundet kæmper for at få smittespredningen under kontrol, er det svært at se en ende på krisen. Desværre ser det ikke bedre ud, når virksomhederne kigger ud på Danmarks eksportmarkeder, hvilket endda kan blive forværret af det forestående brexit.

Vi bakker naturligvis også her på Bornholm op om folketingets anvisninger til at bidrage til at få smitten under kontrol, selv om det har store omkostninger for vores virksomheder og arbejdspladser, når samfundet lukker mere ned. Derfor er vi glade for, at regeringen og de politiske partier løbende har aftalt hjælpepakker til det hårdt ramte erhvervsliv. Senest med aftalen om nye hjælpepakker i forrige uge.

Aftalen dækker ikke alt og ikke nok, men vi undgår dog at tabe for mange arbejdspladser og miste for mange virksomheder.

Som erhvervsliv har vi imidlertid et indtrængende ønske om, at politikerne hurtigst muligt sætter sig sammen for at lægge en langsigtet plan for, hvordan vi klarer skærene ved øget smittespredning. Det nytter ikke, at politikerne først reagerer, når smitten pludselig udvikler sig i en overraskende ny retning.

Derfor opfordrer vi politikere i kommunalbestyrelser, regionsråd og Folketinget til at lægge langsigtede planer for cornaindsatsen fremover, så den bliver mere forudsigelig for virksomhederne. Det handler om, at løsningerne skal være kendte og klare, så snart nye restriktioner rammer. Usikkerheden er et kæmpeproblem for virksomhederne. Det ny varslingssystem er et godt startgrundlag.

Men den allerstørste håndsrækning fra især politikerne på Christiansborg til virksomhederne vil være at stoppe med at lægge nye byrder og omkostninger på erhvervslivet – det gælder både lokalt og nationalt.

I DI har vi beregnet, at regeringens og Folketingets nylige politiske beslutninger og forslag – mere end 25 styk i alt, eksempelvis hævelse af arbejdsskade- og méngodtgørelsen og højere selskabsskat for finanssektoren – betyder, at danske virksomheder kan komme til at betale næsten 13 mia. kr. mere om året i skat og afgifter. Det er en helt urimelig byrde, som politikerne lægger på erhvervslivet midt i en global krise. Og det stiller os også her på Bornholm ringere på eksportmarkederne.

Danske, ikke mindst bornholmske, virksomheder og deres medarbejdere står i en historisk usikker og svær tid. Det har aldrig været vigtigere, at politikere, virksomheder og medarbejdere står sammen om at få Danmark bedst muligt gennem denne globale krise – og ind i en grøn fremtid.

Hvis vi skal kunne løfte den opgave, kræver det en stærk konkurrenceevne.

Kenn Kjellberg,
formand for DI Bornholm