Otte ænder fra Rema 1000 var ved en fejl blevet leveret til Fakta i Nexø. I stedet for at smide ænderne ud valgte Fakta at donere fjerkræene til Stop Spild Lokalt Nexø. Foto: Jens-Erik Larsen

Ænder kom på andre hænder – helt gratis

MADSPILD

– Det første nummer er 92, siger Pia fra foreningen Stop Spild Lokalt Nexø.

– Ja, det er mig, lyder det fra en kvinde i køen.

I alt har omkring 15-20 personer fundet vej til Paradisbakkeskolen lørdag eftermiddag, hvor Stop Spild Lokalt Nexø i dag holder lodtrækning for gruppens medlemmer. Stop Spild Lokalt er en landsdækkende forening, der arbejder med at forhindre mad- og ressourcespild ved at uddele overskud fra supermarkeder, bagere og lignende til personer i lokalområdet, som trænger til lidt ekstra hjælp eller bare gerne vil være med til at forhindre madspild.

 

Jeg bryder mig ikke
om at smide ting, der
stadig kan bruges, væk.

 

Maden og varerne, der indsamles, ville ellers være havnet i skraldecontaineren, forklarer Anne-Grethe Frandsen, som er frivillig i Stop Spild Lokalt Nexø.

Anne-Grethe Frandsen er frivillig i Stop Spild Lokalt Nexø. Hun er en af dem, der har indhentet donationer fra Nexøs lokale erhvervsliv. Foto: Jens-Erik Larsen

På Bornholm har foreningen to afdelinger; en i Rønne og en i Nexø, og i dag er vi altså på besøg hos den i Nexø. Normalt har gruppen åbent mandag, onsdag og fredag, hvor interesserede kan komme og hente det overskud, som gruppens frivillige har været rundt og indhente fra byens butikker. Men gruppen har altså valgt at åbne denne lørdag også, fordi der i dag er lidt ekstra at byde på.

– I dag laver vi det som en lodtrækning, hvor de numre, der bliver trukket først, får lov til at komme og hente først, siger Anne-Grethe Frandsen.

Grunden til det er, at der denne dag er otte store ænder i puljen. De kommer fra Fakta i Nexø, der ved en fejl har fået en levering af ænder, som var udstyret med Rema 1000’s logo. De kan selvsagt ikke sælges i Fakta, så i stedet har butikken valgt at donere ænderne til Stop Spild Lokalt, som ud over ænderne også har indsamlet sponsorgaver fra byens erhvervsdrivende, overskudsbrød, frugt, kiks og en masse andet.

Hver af de fremmødte trækker en lodseddel, og rækkefølgen, som numrene bliver trukket i, afgør, hvilken rækkefølge man får lov at hente mad i.

God måde at undgå madspild

Det næste nummer trækkes, og den næste heldige er Barbro Pedersen, som gerne vil have en and med hjem. Hun kommer til Stop Spild Lokalt Nexøs uddelinger fra tid til anden. Især, hvis der er frugt og grønt,siger hun. I dag går hun hjem med lidt kiks, småkager og gulerødder – og så anden selvfølgelig.

Barbro Pedersen var en af de heldige fremmødte, der fik en and med hjem i nettet. Udover supplementet til julemiddagen fik hun også kiks, småkager og gulerødder med hjem. Foto: Jens-Erik Larsen

– Jeg synes, det er en god måde at bruge de ting på, der ellers bare ville være gået til spilde, siger Barbro Pedersen.

– Jeg bryder mig ikke om at smide ting, der stadig kan bruges, væk.

Hvad skal du bruge anden til?, spørger journalisten dumt.

– Den skal jeg da spise, selvfølgelig! Det bliver nok ikke til Mortens Aften, men måske bliver det til noget supplement til jul, siger Barbro Pedersen.

Efter omtrent en halv time er det ved at være tyndet ud i køen af mennesker, der vil hjælpe med at undgå madspild. De otte ænder er hurtigt væk. En af de fremmødte, der ikke fik nogen anden med hjem, er Lars Hoffmann, der dog fik fyldt sin pose med andre gode ting.

– Jeg kan ikke være andet end glad, siger Lars Hoffmann, der godt nok ikke fik en juleand med hjem, men til gengæld fik fyldt posen med frugt, kiks, brød og småkager. Foto: Jens-Erik Larsen

– Der er lidt kokosmælk, noget leverpostej, frugt, kiks, og så har jeg også taget et brød. Så jeg kunne ikke være andet end glad, siger Lars Hoffmann.

Han forklarer, at han kommer til Stop Spild Lokalts uddelinger relativt ofte, og at det altid er forskellige ting, man kan hente. Det kommer an på, hvilke butikker de frivillige har fået til at donere fra gang til gang.

Hvad skal du så bruge alle de ting, du har fået med hjem til?, spørger journalisten stadigt ikke særligt begavet.

– Jeg er med i en mandeklub, der mødes hver tirsdag. Måske vil jeg gemme nogle af tingene til næste gang, vi mødes hos mig. Nu vil jeg i første omgang gå hjem og fejre en god weekend, siger Lars Hoffmann.

Det går langsomt på Bornholm

Stop Spild Lokalt Nexø har eksisteret i lidt over et år. Med 11 frivillige og over 400 medlemmer i afdelingens Facebook-gruppe er der ingen tvivl om, at der i Nexø er interesse for at forhindre spild af fødevarer og i stedet give dem til folk, der kan bruge dem. Men foreningen er stadigt relativt ny, og nogle gange kniber det med at få de lokale butikker til at donere det overskud, der ellers ville være endt i skraldespanden.

– Der er stadig nogle af butikkerne, der siger ting som “hvis det er noget, de gerne vil have, så må de komme og købe det”, forklarer Anne-Grethe Frandsen.

Med mundbind, visir og god afstand. Stop Spild Lokalt Nexø havde taget højde for alle coronaforholdsreglerne ved lørdagens maduddeling. Foto: Jens-Erik Larsen

– Men de ting, vi får, er varer, der alligevel ville være blevet smidt ud og gået til spilde. Foreningen Stop Spild Lokalt har lavet landsdækkende aftaler med flere supermarkedskæder om at donere overskydende varer, men på Bornholm går det lidt langsommere med at få det op at køre, siger hun.

Alligevel går det fremad for Stop Spild Lokalt på Bornholm. Ud over grupperne i Nexø og Rønne er der også nogen, der er ved at starte en Stop Spild Lokalt-gruppe i Aakirkeby.

Anne-Grethe Frandsen understreger, at initiativet ikke udelukkende handler om at hjælpe familier, der er økonomisk trængende. Formålet er at forhindre ressourcespild.

– Alle kan komme, høj som lav. Det handler ikke om, hvor meget man har brug for lidt ekstra mad eller lignende. Det handler om, at være med til at forhindre spild af ressourcer, siger hun.