Malene Klug-Dambman. Foto: Jens-Erik Larsen

‘Vi har begge stor lyst til at opleve, hvad det vil sige at bo på en ø’

DAGENS NAVN: Malene Klug-Dambmann

Du er lige blevet ansat som svinerådgiver i Bornholms Landbrug og Fødevarer. Hvad går det ud på?

– Det går ud på, at jeg skal hjælpe vores svineproducenter med vidensdeling. Det gælder både landmænd imellem, men også fra universiteterne og Seges, hvor den nyeste teoretiske viden skal oversættes til praktisk anvendelig viden. Vi styrker landmændene med viden om alt fra management, velfærd, foder, de gode arbejdsforhold og alt derimellem. Andre gange gælder det om at lave de nødvendige beregninger for at kunne gennemskue om nye tiltag er bæredygtige i forhold til økonomi, dyrevelfærd og miljø.

Hvilken baggrund har du, og hvorfor interesserer du dig lige præcis for svineavl?

– Jeg har en kandidatgrad i Animal Science fra KU, hvor jeg har specialiseret mig i ernæring og velfærd. Jeg kommer ikke fra et landbrug selv, men har altid set det som en styrke, da jeg kan se besætningerne med nye øjne og komme med nogle anderledes ideer. Igennem min studietid fik jeg et studiejob hos Seges’ svineinnovationsafdeling, hvor jeg fik blod på tanden for at arbejde videre med svin.

Hvad er de største udfordringer for de danske svineproducenter i disse år?

– For svineproducenterne i hele Danmark er det en udfordring med corona. Når slagterierne blive nødsaget til at lukke ned på grund af smitte, så står vores svineproducenter overfor en stor opgave med sikre, at vi ikke havner i en fødevarekrise. Udover det har vi afrikansk svinepest i Europa. Det er en virus, som kan være fatal for både økonomien og dyrvelfærden.

Hvad er de største udfordringer for svineproducenterne på en ø ude i Østersøen?

– Det er endnu en viden jeg har til gode at blive bekendt med. Man skulle tro, at vi som bornholmere kunne være presset på transporttiden på grund af vores placering. Men da vi stadig har slagteriet i Rønne er størstedelen af vores bornholmske svin svineheldige, at transporten til slagteriet er minimal.

Du kommer fra Greve – hvad var det der fik dig til at vælge Bornholm? Har du et forudgående kendskab til øen?

– Min mand og jeg har begge stor lyst til at opleve, hvad det vil sige at bo på en ø. Vi er begge nysgerrige og har altid ja-hatten på, så derfor var stillingen som svinerådgiver på Bornholm en spændende mulighed for mig. Vi kender ikke nogen på forhånd, men vi er sikre på, at det bare er et spørgsmål om tid. Min mand har aldrig besøgt øen før, men jeg har været på den obligatoriske folkeskoleudflugt og har kun gode minder derfra. Og igen, hvorfor ikke? Bornholm har et godt renommé, og der er kun 40 minutter i fly for familie og venner på Sjælland.

Hvad synes familien om at flytte hertil?

– Min mand, Alexander, er frisk og støttende. Vi har før taget eventyrtaskerne over skulderen. Forældre og bedsteforældre skulle lige sluge den, men nu tror vi bare, det er et spørgsmål om tid, før vi får andre familiemedlemmer med på de bornholmske tilflyttertanker.

Har I fundet jer godt til rette på Bornholm?

– Vi har kun været her en måneds tid, men savner en bolig vi kan kalde hjem. I øjeblikket bor vi en en lille feriebolig, hvor vores lille datter på et år og hendes legetøj fylder det meste. Og så skal vi lige have fundet Alexander et job, hvor han kan bidrage med sin store viden om turistbranchen, markedsanalyser og prisætningsstrategier.

 

 

Malene Klug-Dambmann

Alder: 27

Uddannelse: Kandidat i Animal Science KU

Civilstand: Gift med Alexander

Bopæl: Rønne

Hobbies: Tennis og kampsport – og som tidligere elitesvømmer er alle sportsgrene i vand også noget, der følges med i.