Maria Fromseier Kjærgaard om Winni Grosbøll: En fighter, der vil noget. Foto: Jens-Erik Larsen

‘Man var aldrig i tvivl om, at hun arbejdede benhårdt’

– Hun er en fighter, der vil noget.

Sådan siger socialdemokraten Maria Fromseier Kjærgaard om Winni Grosbøll, når man spørger hende om, hvad der har kendetegnet hendes virke som borgmester. I Maria Fromseier Kjærgaards øjne har de 11 år med Winni Grosbøll for bordenden ændret Bornholm.

– Hun er en fighter, der vil noget.

Sådan siger socialdemokraten Maria Fromseier Kjærgaard om Winni Grosbøll, når man spørger hende om, hvad der har kendetegnet hendes virke som borgmester. I Maria Fromseier Kjærgaards øjne har de 11 år med Winni Grosbøll for bordenden ændret Bornholm.

– Hun har villet give Bornholm fremdrift og ville så gerne, at Bornholm skulle udvikle sig i den rigtige retning. At vi skulle have flere bornholmere, fritids- og kulturtilbud, skoler der fungerede, arbejdspladser og plejehjem. Hun har kigget på helheden, og så har hun lagt en kæmpe indsats. Man var aldrig i tvivl om, at hun arbejdede, og at hun arbejdede benhårdt.

– Hun har jo skabt en masse resultater og selvfølgelig også nogle sjove ting. Mange nævner Folkemødet. Men for mig har det i virkeligheden endnu større betydning, at hun er gået i front for at se på “Små Børns Bornholm” og andre ting, der er sat i gang i den tid, hun har siddet der.

Som mange andre har Maria Fromseier Kjærgaard ønsket den afgående borgmester tillykke med direktørstillingen i Friluftsrådet, men hun lægger ikke skjul på, at Winni Grosbøll bliver svær at undvære, selv om hun er tryg ved at have Thomas Thors for bordenden.

– Hun har siddet der i 11 år, og jeg kan se, at det er hele kommunalbestyrelsen, der siger, Winni har været en god borgmester. Så det er jo en hel ny periode, vi skal ind i. For Bornholm og Socialdemokratiet er det rigtig ærgerligt. Det er en meget fremtrædende person, vi kommer til at mangle.

Du har vel ikke været involveret i politik, uden at hun har stået i spidsen for partiet på Bornholm. Hvad er der brug for nu? Hvad skal der til, for at I kan komme godt igennem næste valg, som jo nærmer sig?

– Det er rigtigt, at Winni var der, da jeg begyndte at blive politisk aktiv, og hun har haft en kæmpestor betydning for mig og min udvikling som politiker. Jeg tror, at det er rigtig fornuftigt, at vi enstemmigt i gruppen har peget på Thomas. Han har den erfaring og ro, der skal til, og er ikke en, der skal lære en masse nyt. Og så er det en proces, vi skal tage i partiet om, hvem det bliver, og hvordan det ser ud til næste valg.

Hvilken betydning får det, at I i en valgkamp skal undvære Winni, der har tegnet partiet i så mange år?

– Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi får en stærk borgmesterkandidat, uanset hvem det ender med. Generelt synes jeg, at Socialdemokratiet bliver mødt godt ude hos den bornholmske befolkning, men det er da specielt, at hun ikke skal være med. Det har hun været til alle de valgkampe, jeg har været en del af.

Jeg har spurgt alle de andre socialdemokrater, jeg har interviewet, om de kunne se sig selv som en mulig spidskandidat?

– Det tænkte jeg nok, du ville spørge om.

Ja, og det vil jeg også spørge dig om.

– Nej, jeg tror, at det, der kommer til at ske nu, er, at vi skal samles som parti og finde ud af, hvad vi vil, og hvem der ønsker at melde sig på banen som spidskandidater. Det har vi indtil i engang foråret til at finde ud af. Indtil da må vi tage den derfra. Det er en demokratisk proces i partiet at finde ud af, hvem der skal stå i spidsen. Indtil nu er det Thomas, og det, synes jeg, er rigtig fint. Det er nok så tæt, jeg kommer på det.

Du ser tiden an.

– Ja, jeg har ikke haft nogen intentioner og havde ikke umiddelbart forestillet mig et socialdemokrati uden Winni lige foreløbigt. Derfor er jeg meget tryg ved, at vi har Thomas for bordenden.