Lystfisker: Der kan gå mange år, før fiskebestanden er tilbage

Lystfisker: Der kan gå mange år, før fiskebestanden er tilbage
Der ligger døde skaller hele vejen rundt langs søens bredder efter tirsdagens forurening. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 6. NOV 2020 • 17:02
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
6. NOV 2020 • 17:02
MILJØ

Præstemosen er et yndet fiskested for blandt andre juniormedlemmerne i Bornholms Sportsfiskerforening, så foreningens næstformand Niels Fastrup var hurtigt af sted, da der blev meldt om forurening af søen.

– Man kunne se, at der løb en hvid væske i den lille å ned igennem slugten mod Præstemosen. Beredskabsstyrelsen havde sat en pumpe op for at pumpe vand væk fra åen, før det nåede søen. På søen kunne jeg både se og lugte, at der var noget på overfladen. Fiskene, karper og skaller, var oppe i overfladen og gispe efter luft. Det gør de, når der ikke er ilt i vandet, fortæller Niels Fastrup.

– Jeg lagde som lystfisker mærke til, at der i sådan en sø også burde være gedder. De går ikke som skaller og karper op for at snappe efter luft, og da der ikke lå en eneste død gedde på bredden, kan jeg konkludere, at geddebestanden ikke er til stede. Det kan skyldes, at der har været en tidligere forurening, som har taget livet af dem, mener Niels Fastrup.

– Det er en sø, der er i dårlig balance i forvejen, og dens tilstand er så blevet yderligere forringet. Jeg er træt af, at man i dagens Danmark stadig kan lede spildevand ud i naturen, tilføjer lystfiskeren.

Kan søen reddes?

– Søen redder sig selv over tid. Men der er en meget langsom vandudskiftning i søen, og hvis fiskebestanden dør, vil der gå mange år, før man har en lignende fiskebestand. Også fordi man ikke må udsætte karper, da det er ikke en i Danmark hjemmehørende fisk.

 
 

Menighedsrådet håber på en hurtig genopretning

– Da jeg hørte, at Naturstyrelsen og kommunen er ind over, så tænkte jeg, at så går det sin gang. Vi har endnu ikke hørt fra dem, hvilket vi måske havde regnet med, men lige nu har de sikkert nok at gøre med at forebygge.

Det siger Bjarne Bech, formand for Klemensker-Rø Menighedsråd, som ejer Præstemosen og Degneskoven i Klemensker.

– Lokalområdet nyder at bruge området, og vi bruger som kirke en del ressourcer på at holde det, for vi ønsker, at det skal være et dejligt sted at bruge, blandt andet for børn, der fisker skaller.

Kan der eventuelt blive tale om erstatningskrav fra kirkens side?

– Jeg udelukker det ikke, hvis vi for eksempel skal gøre noget for at genoprette naturen. For selve skaden kan man ikke betale sig fra. Hvis der bliver noget med oprensning, forventer jeg selvfølgelig, at skadeforvolder står for det, siger Bjarne Bech, der bemærker, at Præstemosen ikke har set struttende sund ud i forvejen.

– Det kunne være et et tegn på, at den i et stykke tid har fået for meget næring. Jeg hørte en "naturmand" sige, at mosen vil rette sig op igen i løbet af et år. Jeg håber, at han får ret, siger Bjarne Bech.