Winni Grosbøll meddelte fredag formiddag, at hun går af som borgmester. Foto: Jacob Jepsen

Leder: Nu er kampen om magten helt åben

LEDER

Når den store leder trækker sig, er den naturlige reaktion, at man først hylder hende for det, som hun har skabt – og derpå bekymrer sig om fremtiden.

LEDER

Når den store leder trækker sig, er den naturlige reaktion, at man først hylder hende for det, som hun har skabt – og derpå bekymrer sig om fremtiden.

Vi skal ikke undlade at leve op til første del af refleksen: Der er ingen tvivl om, at borgmester Winni Grosbøll (S) – der fredag klokken cirka 10 via Facebook meddelte, at hun efter 11 år som borgmester på Bornholm trækker sig for at blive direktør for Friluftsrådet – fortjener både fuld honnør og bronzestatue.

Winni Grosbøll fremhæver meget naturligt i sit afskedsopslag, at Bornholm har rejst sig efter nogle hårde år, hvor økonomien nu er bedre, og hvor der er kommet flere arbejdspladser. Samtidig er vi lykkedes med at markedsføre Bornholm som en grøn ø – så grøn, at den er kåret som den grønneste i Europa. Læg dertil Folkemødet og en fremtid som bæredygtig energi-ø.

Alt det har Winni Grosbøll været en bærende del af. Det skal hun have stor tak for. Det er professionelt og engageret arbejde, hvor der altid har været et sikkert blik for de store linjer – selv når den daglige drift måske haltede og kaldte på handling.

Udviklingen kan reelt koges ned til en sætning: Bornholm og bornholmerne har altid haft en stor selvbevidsthed. Under Winni Grosbølls virke har vi fået noget mere at have den i. Winni Grosbøll skriver det meget præcist selv i sit opslag på Facebook: “Vi genfandt stoltheden over Bornholm og os selv.”

 

Winni Grosbølls afgang åbner
bornholmsk politik helt op.
De to store partier står uden udpeget
borgmesterkandidat til kommunalvalget

 

Det var hyldesten og den sproglige bronzestatue. Men helt i Winni Grosbølls ånd skal vi ikke dvæle for længe ved meritterne. Vi skal videre. Og det skal ske uden bekymring og med stor optimisme.

Det store og åbne spørgsmål er nu, hvad der kommer til at ske politisk op mod valget til kommunalbestyrelsen i efteråret 2021.

Socialdemokratiet udpegede torsdag gruppeformand Thomas Thors som borgmester indtil valget. Men hvem, der bliver Socialdemokratiets spidskandidat til valget, er ikke afgjort endnu.

Tvivlen og Grosbølls afgang åbner samlet for en mulighed for Venstre, og spørgsmålet er, om partiet evner at gribe den bold galant – eller om der går magtkamp i den. Venstre skulle have valgt borgmesterkandidat for flere uger siden, men det satte coronavirus en stopper for, da forsamlingsforbuddet forhindrede afholdelse af generalforsamling. Gruppeformand Søren Schow har allerede meddelt, at han gerne tager pladsen som spidskandidat, og ingen andre har endnu rakt ud. Kommer modkandidaten nu, hvor borgmesterkæden måske er inden for rækkevidde?

Winni Grosbølls afgang åbner dermed bornholmsk politik helt op. De to store partier står uden udpeget borgmesterkandidat til valget. Det er selvfølgelig helt afgørende i kampen om vælgernes gunst, hvem det bliver. Men ikke mindst hvordan forløbet bliver. Det parti, der gennemfører den mest tillidsvækkende og polemikfri proces frem mod kommunalvalget, kan meget vel stå med en stor fordel.

Verden orker ikke mere brutal magtkamp og spil for galleriet. Det gør Bornholm heller ikke. Vi vil have substans og resultater, der bygger videre på det, vi har skabt.