Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Leder: Bornholmske minkavlere mister levebrødet

Man skal følge godt med, for at forstå udviklingen i sagen om mink og coronavirus.

LEDER

Man skal følge godt med, for at forstå udviklingen i sagen om mink og coronavirus.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) meldte 1. oktober ud, at en million mink skal aflives, fordi de kan sprede coronavirus til mennesker. Der var blevet konstateret smitte på 41 farme i området nord for Limfjorden.

Kort efter – den 13. oktober – kom det frem, at en særlig variant af coronavirus, der har fået navnet ‘cluster’, kan opstå i smittede minkbestande. Myndighederne frygter, at den er modstandsdygtig eller ligefrem resistent over for en kommende vaccine og dermed kan bremse bekæmpelsen af sygdommen.

Regeringen besluttede derfor den 3. november, at alle 14 millioner mink i Danmark skal aflives. Beslutningen rammer tre bornholmske minkavlere, der til sammen driver fem farme med cirka 38.000 mink. Det er et hårdt slag ikke mindst for nystartede avlere, der har investeret mange penge uden at få afkast.

 

Der er familier, hvor
minkavl i årtier har været
en lovlig og helt legitim
levevej. De familier er i
dag slået tilbage til nul

 

Beslutningen rammer også en række tilknyttede bornholmske erhverv, blandt andet virksomheden Fish Pro, der sælger brisling til minkfoder. Fish Pro omstiller nu til at lave fiskemel i stedet, og flere ansatte mister jobbet.

I skrivende stund er der konstateret 11 eksempler på, at mennesker er blevet smittet med den muterede variant af virus, som i et enkelt eksempel også er fundet hos et smittet menneske på Sjælland. Derfor er syv kommuner i Nordjylland nu lukket helt ned, og trafik hen over kommunegrænserne skal begrænses til det absolut mindst mulige.

Situationen er svær at rumme.

Folkesundheden må komme først. Set i det lys kommer beslutningen om at slå alle mink ihjel reelt for sent. Allerede i juni begyndte man i Holland at dræbe mink. Holland har derpå i august besluttet, at alle minkfarme skal lukkes senest 1. marts 2021.

Hvis man læste skriften på væggen, havde minkavl altså ikke nogen sikker fremtid, også fordi vores syn på dyrevelfærd har ændret sig.

Men det ændrer ikke på den menneskelige side af sagen. Der er familier, hvor minkavl i årtier har været en lovlig og helt legitim levevej. De familier er i dag slået tilbage til nul. Deres fremtid er uvis. Det kunne Bornholms Tidende tydeligt mærke, da vi kontaktede dem for at få kommentarer. Der hersker ganske enkelt en stemning af chok og opgivelse.

Tom Wridt fra Stenseby stoppede med at avle mink i 2018 efter 25 år i faget. Han har sagt til Bornholms Tidende:

– De tilbageværende minkavlere på Bornholm har ikke tjent penge de seneste tre-fire år på grund af høje foderpriser og lave priser på skind.

Det er de følelser og fakta, vi er splittet imellem. Det er nødvendigt at slå minkene ihjel. Regeringen burde havde reageret hurtigere, kan vi se i dag.

Men netop fordi det er nødvendigt, må vi også betragte minkavlerne som nogen, der tvunget til at handle i samfundets interesse. Ud over økonomisk kompensation, kalder det også på vores sympati.