Kirstine van Sabben: – Winni har været en markant politiker

– Jeg havde egentlig forventet at hun ville prøve at få fire år mere som borgmester. Så det kommer lidt bag på mig, siger Kirstine van Sabben (BL) oven på fredagens nyhed om at borgmester Winni Grosbøll efter 11 år på posten vælger at tage et job som direktør i Friluftsrådet.

Selvom hun ikke havde set det komme, kan Kirstine van Sabben godt forstå Grosbølls beslutning.

– På den ene side kom det som en overraskelse. På den anden side er det ret logisk. Man er så meget på i hendes funktion. Det er et job, som ikke har en fast arbejdstid, og som tager mange kræfter. Så jeg kan godt forstå, hun vil prøve noget andet. Jeg havde nok bare ikke forestillet mig, det ville blive allerede, siger Kirstine van Sabben.

Borgmesteren er klar i mælet

Kirstine van Sabben startede sin politiske karriere stort set samtidig med Winni Grosbøll, og har derfor fulgtes ad og været vant til at samarbejde med Winni Grosbøll de sidste ti år. Et samarbejde, der har ændret karakter som tiden er gået.

– Da jeg startede i politik var Socialdemokratiet og Venstre konstitueret med hinanden. Vi gik og jokede med, at de havde giftet sig med hinanden. Sammen havde de flertal, og kunne sådan set beslutte det hele. Det er nok det, der har været mest anderledes i forhold til den seneste valgperiode, siger Kirstine van Sabben, og uddyber:

– De sidste tre år har borgmesteren været meget mere i dialog og har samarbejdet mere. Det har hun været nødt til, for at få flertallet hjem. Der har været mere debat, dialog og lydhørhed i de politiske processer, siger Kirstine van Sabben, der kommer til at savne Winni Grosbøll som politisk kollega.

– Som person har hun været god at arbejde sammen med. Menneskeligt og personligt har hun nogle kvaliteter, som jeg sætter stor pris på. Hun er god til at kommunikere klart og tydeligt. Hun fortæller borgerne og kommunalbestyrelsen, hvilken retning hun vil gå, siger Kirstine van Sabben.

– Jeg har aldrig været i tvivl om hendes bevæggrunde eller intentioner. Det kan godt være, jeg ikke er enig, men jeg har ikke været i tvivl om, hvor jeg har haft hende henne. Det er en af de ting, jeg kommer til at savne: En politisk kollega, som er klar i mælet, siger hun.

Noget af det, som Kirstine van Sabben mener, Winni Grosbøll har gjort særligt godt for Bornholm i sin tid som borgmester, er at sætte fokus på Bornholm som værende en helt særlig landsdel.

Har brandet Bornholm

– Det brand som øen har som et lidt eksotisk sted, som mange danskere nyder at tage til, og opmærksomheden på, hvad vi har og hvad vi kan herovre, det har Winni Grosbøll været meget dygtig til at sætte på dagsordnen. Og det har kommunalbestyrelsen bakket op om, fordi vi har kunnet se, at det er den vej, vi skal. Vi har ikke fiskeriet og landbruget i samme grad, som vi havde tidligere. Men vi har en naturperle af rang, og det har vi vist rigtig mange turister. Det er en af de opgaver, hun absolut har klaret rigtig godt: at brande Bornholm, siger Kirstine van Sabben.

Hvad tror du, at Winni Grosbølls jobskifte kommer til at betyde for bornholmsk politik fremover?

– Jeg tror, at hendes jobskifte kan få store konsekvenser i forhold til det politiske klima på Bornholm. Det bliver ikke nødvendigvis på en dårlig måde, men det bliver meget anderledes at være i kommunalbestyrelsen, fordi hun har været så synlig en politiker. Jeg tror, det vil skabe ændringer i de andre partier og lister på Bornholm. Nu skal Socialdemokratiet ud og finde en ny spidskandidat. Mange af de andre partier har endnu ikke valgt deres kandidater, og der er kun et år til næste kommunalvalg. Så som jeg ser det, ligger alting helt åbent. Fordi Winni er en markant politiker har hun trukket store stemmetal, som andre socialdemokrater, har nydt godt af, da de er blevet trukket ind på hendes stemmer. Hvor vil de stemmer lægge sig nu? Hvor mange vælgere har stemt på Winni fordi hun er socialdemokrat, og hvor mange har stemt på hende fordi hun er Winni? Hvad vil der ske med de stemmer hun fik? Går de til den nye spidskandidat? Uanset hvem der bliver den næste borgmester, er der ingen tvivl om, at det bliver en kæmpe arv at løfte, siger Kirstine van Sabben.