Der er otte lejligheder i stueetagen og otte på 1. sal på Strien-grunden, og dem i gadeniveau var mest eftertragtede. Foto: Jacob Jepsen

Lejerne har overtaget 16 lejligheder i nyt boligkvarter i hjertet af Rønne

BYGGERI

Mellem de nuværende Sankt Mortens Gade, Lille Madsegade, Dampmøllegade og Pingels Allé lå der en gang en stor have, der var kendt som Erichsens Have, fordi den tilhørte prokurator og kancelliråd Thomas Erichsen, som boede i Laksegade. Inden sin død i 1886 afhændede han haven til et konsortium, der byggede forsamlingshus og højskolehjem efter tegning af Mathias Bidstrup. Rønne Håndværker- og Industriforening overtog ejendommen i 1906, og i daglig tale fik den navnet Strien.

Det navn går igen i det boligselskab, der ejer de 16 nye lejeboliger i området, som de første lejere er ved at tage i brug i disse dage.

– Lejemålene begyndte egentlig 1. november, så vi havde planlagt 16 indflytningssyn mandag, men boligerne stod klar lidt før tid, så vi valgte at dele dem op. Vi tog de otte første boliger i sidste uge, så de så småt kunne begynde at gå i gang, og de næste otte mandag, fortæller direktør Brian Brendes Mikkelsen i Totalbyg, der administrerer lejemålene for Boligselskabet Strien.

Nogle er flyttet ind, nogle er i gang med at flytte ind, og nogle flytter ind i løbet af måneden, fordi de har solgt deres hus pr. 1. december.

Op til de første at skabe en kultur

For Totalbyg er det et spændende projekt at have fået som opgave, forklarer direktøren. Det hører nemlig til sjældenhederne, at selskabet skal finde lejere til samtlige boliger i et boligselskab.

– Mange gange er der en personkreds, der allerede er i ejendommen, når vi overtager noget, og så er der måske et par enkelte indflytninger, vi skal lave. Her er det helt fra begyndelsen, siger Brian Brendes Mikkelsen.

Udefaciliteter er der ikke mange af. Hvert lejemål har en altan eller en terrasse, og så er der et grønt areal i midten.

– Det bliver spændende at se, hvordan de indordner sig sammen. Vi har ikke gjort noget for at lave nogle fælles aktiviteter, og det kan vi nok heller ikke i den her tid, så det er ligesom op til lejerne selv at finde ud af, hvor meget de egentlig ønsker. De kommer til at bo tæt på hinanden, så jeg forventer da, at der kommer til at være noget fællesskab. Der er ikke en kultur nu, det er noget, de første lejere skal prøve at skabe, lyder det fra Brian Brendes Mikkelsen.

Lejerne er i gang med at flytte ind i de 16 boliger, Boligselskabet Strien har fået bygget midt i Rønne. Der er primært tale om folk, der har solgt deres hus og vil flytte i noget mindre og mere overskueligt, fortæller direktør Brian Bredes Mikkelsen fra Totalbyg, der administrerer boligerne. Foto: Jacob Jepsen

Tæt på torvet

I en nyopført ejendom er der ifølge Brian Brendes Mikkelsen altid nogle småting, der lige skal klares i forbindelse med indflytning. Det gælder også de 16 boliger på Strien-grunden, og dem regner Totalbyg-direktøren med at få styr på inden for et par uger.

– Det er gået fint, og beboere er glade, siger han.

Der er en blandet beboersammensætning i boligerne med en overvægt af ældre, men der er også nogle yngre.

– Det er primært folk, der har haft et hus, som er flyttet ind. Der er ikke noget vedligeholdelse, og det er tæt på torvet og biblioteket. Der var størst efterspørgsel på boligerne i stueplan, men dem på 1. sal er også lejet ud, så det er gået, som det skulle, siger Brian Brendes Mikkelsen.