– Til en julegudstjeneste, når kirken er helt fyldt op, er der omkring 500 mennesker. Vi har regnet ud, at vi, hvis de nuværende restriktioner også gælder til jul, kan være en lille smule mere end 93 i kirken, hvis folk er i familie sammen, siger provst Johannes Gregers Jensen. Foto: Jens-Erik Larsen

Julegudstjenester bliver på under kvart kapacitet

TRO

Kirkerne er for tiden nødt til at afvikle gudstjenester med stærkt nedsat kapacitet. På en almindelig søndag resulterer det nogle gange i, at de sidst ankomne kirkegængere må gå forgæves, men antallet af oversiddere er det rene vand i forhold til, hvad der formentlig venter i juledagene.

– Overordnet set på Bornholm har vi den 24. altid så mange julegudstjenester, som vi kan, og alligevel er der folk, som må gå hjem. Nu er der så corona oveni, så det bliver dobbelt så svært, fortæller provst Johannes Gregers Jensen.

I Skt. Nicolai Kirke vil der juleaftensdag blive plads til knap en fjerdedel af det normale antal kirkegængere, sådan som coronaretningslinjerne er nu. Den aktuelle kapacitet til en ordinær gudstjeneste er 93 personer.

– Til en julegudstjeneste, når kirken er helt fyldt op, er der omkring 500 mennesker. Vi har regnet ud, at vi, hvis de nuværende restriktioner også gælder til jul, kan være en lille smule mere end 93 i kirken, hvis folk er i familie sammen. Det betyder, at vi med de fire gudstjenester kan få lidt under 500 ind. Normalt har vi 2.000 til gudstjeneste den 24. december, siger Johannes Gregers Jensen.

Familiemedlemmer må sidde tættere sammen på kirkebænkene, mens grupper skal holde afstand mellem sig.

Julegudstjeneste på tv

De, som bliver afvist i døren, kan få at vide, at de i stedet kan gå hjem og se en bornholmsk julegudstjeneste i fjernsynet.

– Vi kan stort set ikke have flere julegudstjenester på Bornholm den 24. Derfor har vi lavet en aftale med TV 2/Bornholm om, at de viser en julegudstjeneste. Så fejrer vi julegudstjeneste sammen, men hver for sig foran fjernsynet, siger provsten.

Det er første gang, at en julegudstjeneste fra Skt. Nicolai Kirke sendes i tv. Den vil blive optaget nogle dage i forvejen i Skt. Nicolai Kirke, men den kommer til at indeholde alle de faste elementer, der kendetegner en julegudstjeneste, fortæller Johannes Gregers Jensen.

I højtiden bliver der rig mulighed for at komme i kirke, og provsten, at de, som ikke kan få en plads den 24. december, dukker op en af de følgende dage. I år vil kirkerne afvikle gudstjenester fire dage i træk, da den 27. december falder på en søndag. Juledag og anden juledag er der naturligvis også gudstjenester i kirkerne.

– Alle kan få en gudstjeneste den 24. – nogen kommer nok til at opleve det i fjernsynet. Men alle skulle meget gerne kunne komme i kirke i juledagene, siger Johannes Gregers Jensen.

– I Sct. Nikolaj har vi besluttet at lægge ekstra julegudstjenester i juledagene, og det ved jeg, at man også har gjort andre steder, så vi håber rigtig meget, at alle, der har lyst til at komme en gudstjeneste i en rigtig kirke i juledagene, faktisk får mulighed for det.