Folkekirken har vokseværk: Nyt provstihus er åbnet i Storegade

Folkekirken har vokseværk: Nyt provstihus er åbnet i Storegade
Provst Johannes Gregers Jensen står i spidsen for Bornholms Provsti, der har flyttet dets aktiviteter til denne ejendom på Storegade i Rønne. Udover hans lederrolle for de bornholmske præster og status som øverste ansvarlige embedsmand i provstiet fungerer han som sognepræst i Skt. Nicolai Kirke. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 5. NOV 2020 • 16:42
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
5. NOV 2020 • 16:42
KIRKE

Den bornholmske folkekirke har købt en ny ejendom på Storegade 17 i Rønne. Provstiet overtog huset i september, og efter at håndværkere har omdannet den tidligere familiebolig til det nye formål som kontorbygning, har medarbejderne nu taget lokalerne i brug.

– Beliggenheden har været helt perfekt, siger provst Johannes Gregers Jensen om husets placering blot et par minutters gang fra både hans egen præstegård og Skt. Nicolai Kirke.

– Det var i god stand og havde alt det, vi skulle bruge. Og der er plads til at udvide med en kontorplads eller to.

Provstiet havde gennem et stykke tid ledt efter en velegnet ejendom. Indtil for nylig var aktiviteter på provstiniveau henlagt til en af de fire stuer på Johannes Gregers Jensens præstegård. Og det er fortsat i præstegården, at han vil mødes med menigheden, mens provstihuset først og fremmest er tiltænkt administrative formål.

– Administrationsbyrden i folkekirken er vokset. Nogle opgaver er flyttet fra stiftsniveau til provstierne, fortæller Johannes Gregers Jensen.

Desuden har provstiet fået en anden økonomisk kontrolfunktion, og provstiet skal i højere grad end førhen sikre, at sognenes budgetter overholdes. Den forøgede opgaveportefølje kan aflæses på provstisekretær Lena Maria Pedersens arbejdstid, der er vokset fra få ugentlige timer til at nærme sig en fuldtidsstilling.


Støtter sogne

At provstiet på den måde har vokseværk, betyder ikke, at sognene mister betydning, understreger provsten, da alle begivenheder for menighederne fortsat udspringer decentralt fra sognene.

– Det er udelukkende for at støtte sognene i deres arbejde. Vi satser på, at menighedsrådene og præsterne kommer til at bruge huset, siger Johannes Gregers Jensen

Han giver Bornholms Tidende en rundvisning i de nyerhvervede 238 kvadratmeter. Nedenunder er der indrettet et mødelokale for provstiudvalget, for hvem en af de vigtigste opgaver er at fordele kirkens indtægter til sognene. Det bornholmske provstiudvalg består af medlemmer fra fem menighedsråd foruden provsten og en repræsentant for præsterne.


Johannes Gregers Jensens eget kontor og provstisekretærens kontor findes også i underetagen, mens Folkekirkens Skoletjeneste på Bornholm er flyttet ind i et lokale ovenpå. Indtil skoletjenesten fik eget kontor, har skole-kirke-konsulent Oddrun Aasebø Rønne, der blev ansat i 2019, klaret arbejdet hjemmefra.

Der er udsigt over havnen fra første sal, og huset kommer også med en lille have, hvor trapperne i efteråret er blevet udstyret med lifte, så personer i kørestol kan få adgang til huset.

I sidste uge var det meningen, at provstiet skulle have inviteret alle interesserede indenfor, men den planlagte housewarming måtte aflyses på grund af corona-påpasselighed.

– Men du må godt skrive, at alle er velkomne til at kigge forbi, bemærker provsten, da Tidendes udsendte takker af efter rundvisningen.