Jacob Dam Nielsen fra Frostegård

Advarsel om fugleinfluenza på Rügen: Fjerkræ skal under tag

Fødevarestyrelsen indfører fredag den 6. november krav til ejere af fjerkræbesætninger om at holde besætningerne under tag. Formålet er at forebygge, at vilde fugle spreder smitte blandt tamfuglene.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse torsdag klokken 17.00. Kravet skyldes at fugleinfluenzaen er rykket tæt på Danmark. De tyske myndigheder har blandt andet fundet H5N8 i vilde fugle i delstaten Vorpommeren-Rügen ved Østersøen. Også Nederlandene og Storbritannien har meldt om udbrud af fugleinfluenza i fjerkræbesætninger.

– Med de seneste fund af H5N8 (en meget smitsom fugleinfluenza, red.) i vilde fugle i Nordfrisland og i Vorpommeren-Rügen ved Østersøen er der sandsynligvis også smitte i danske vildtfugle, og så kan den hurtigt sprede sig til resten af landet. Derfor er det uhyre vigtigt, at danske fjerkræejere gør alt, hvad de kan, for at sikre deres dyr mod smitte, siger chef for Fødevarestyrelsens VeterinærØst, Birgit Hendriksen.

Jægere bør være opmærksomme på hygiejnen efter jagt, så de ikke slæber smitte med hjem i hønsegården, blandt andet ved at vaske støvler og holde vildt adskilt fra fjerkræ.

Et udbrud af fugleinfluenza i en dansk fjerkræbesætning vil betyde et stop for eksport af fjerkræ og æg, og internationale regler foreskriver en tre måneder lang karantæneperiode efter det senest konstaterede smittetilfælde.

Jacob Dam Nielsen har knap 700 høns gående i hønsegården på Frostegaard, hvor han producerer økologiske æg. Han fik meddelelsen via Bornholms Landbrug og Fødevarer i eftermiddags og tager meddelelsen fra Fødevarestyrelsen relativt roligt.

– Vi får som regel disse advarsler forår og efterår, når fuglene trækker. Jeg lader bare være med at lukke hønsene ud i morgen, og så skal jeg sørge for at holde hønsene beskæftiget, så de ikke går og hakker på hinanden, mens de er inde, siger Jacob Dam Nielsen.

Det er det eneste rigtige

Det er første gang Jacob Dam Nielsen oplever at få en direkte ordre fra Fødevarestyrelsen.

– Men jeg er helt indforstået med at vi skal følge retningslinjerne. Det er det eneste rigtige at holde dem inde, siger Jacob Dam Nielsen, der har plads til 2.200 høns i hønseriet på Frostegård.

Derudover har han en overdækket veranda, som hønsene også må benytte under nedlukningen. Frostegård er den eneste æggeproducent på Bornholm, der har udegående høns.

 

Fødevarestyrelsen anmoder alle, der finder døde fugle, om at anmelde fundet via app’en FugleinfluenzaTip.

 

H5N8 er en såkaldt højpatogen fugleinfluenza, der giver svære symptomer og har en høj dødelighed hos fjerkræ. Der er ikke tidligere rapporteret om smitte til mennesker med denne type fugleinfluenza.