Tidligere minkavler: det her bliver enden på bornholmsk minkavl

Tidligere minkavler: det her bliver enden på bornholmsk minkavl
| ABONNENT | 4. NOV 2020 • 18:47
Af:
anette-vestergaard
| ABONNENT
4. NOV 2020 • 18:47
Tom Wridt fra Stenseby har fuld forståelse for at de bornholmske minkavlere er i chok. Han har selv avlet mink i 25 år på Stenseby Minkfarm, men drejede nøglen om i slutningen af 2018.

– Det er jeg selvfølgelig glad for i dag. Men de tilbageværende minkavlere på Bornholm har ikke tjent penge de sidste tre-fire år på grund af høje foderpriser og lave priser på skind. Det her, det bliver enden på bornholmsk minkavl, siger han.

Statsministerens krav om at samtlige dyr skal aflives rammer ifølge Tom Wridt de tilbageværende minkavlere på Bornholm ekstra hårdt:

– Det kræver meget store investeringer, og jeg ved, at to af dem kun har været i gang i fem-seks år. De kommer til at miste alt, siger han.

Ifølge Tom Wridt vil det tage mange år at genopbygge den danske minkindustri.

– Det ville jo kræve at de dyr der kom ind var sygdomsfri, og det kræver en vaccine. Det vil tage mindst ti år, siger han.

Minister lover kompensation

I brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer deler den nyvalgte formand, Søren Søndergaard, opfattelsen hos avlerne.

- Der findes ikke én eneste landmand, der ikke går op i både folkesundheden og menneskers sikkerhed.

- Men jeg vil gerne minde om, at det, der sker lige nu, er, at regeringen de facto kvæler en branche og tager livsgrundlaget væk fra tusinder af danskere.

- Det gør de for rullende kameraer og vel at mærke uden at kaste så meget som en redningsvest, siger Søren Søndergaard i en kommentar.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) understreger på pressemødet, at der er hjælp på vej til erhvervet.

Alle minkavlere får adgang til kompensation for tabt omsætning, ligesom de får adgang til lønkompensation samt dækning af faste omkostninger.

Der er ifølge erhvervsministeren også en hjælpende hånd på vej til de erhverv, der understøtter minkbranchen.