Den bornholmske minkbestand skal aflives.

Regeringen vil aflive alle mink

Smitte i mink kan være trussel mod kommende vacciner. Det viser et endnu ikke offentliggjort notat fra Statens Serum Institut, og derfor har regeringen i dag besluttet at samtlige mink i Danmark skal aflives.

Mette Frederiksen, der i dag er gået i corona-isolation efter at der er konstateret smitteudbrud  på Christiansborg, stod her klokken 16.00 frem på et virtuelt pressemøde og informerede om regeringens tiltag.

Indgrebet sker efter at SSI har konstateret tilfælde af muteret Covid-19 i fem mink og hos 12 mennesker i Nordjylland.

– Muteret virus risikerer at spredes til resten af verden. Derfor skal alle mink aflives, også avlsdyr, sagde Mette Frederiksen.

Der iværksættes nu en nødplan til gennemførelse af regeringens beslutning. Det bliver ifølge statsministeren den Nationale Operative Stab, der i samarbejde med Forsvarets Beredskabstjeneste, politi og hjemmeværnet skal bistå minkfarmene med aflivningen.

Dagbladet Politiken skrev tidligere onsdag, at et notat fra Statens Serum Institut viser, at smitte med covid-19 fra mink kan mutere i mennesker i en grad, der kan være en trussel mod kommende vacciner. Notatet er ikke offentliggjort endnu, men det er tirsdag blevet sendt til Sundhedsministeriet.

På 207 af 1.139 minkfarme i Danmark, har der været coronasmitte, oplyser Fødevarestyrelsen. 67 minkfarme har fået aflivet deres besætning.

Danmark er verdens største producent af minkskind. Der er cirka 38.000 mink på Bornholm, fordelt på fem farme og tre ejere.