Peter Juel-Jensen og hans østrigske kollega som valgobservatør på gaden i et solbeskinnet Los Angeles tirsdag eftermiddag. USA er endnu hårdere ramt af corona end Danmark, og det afføder ikke bare ansigtsmasker, men også rekordmange 100 millioner brevstemmer. Privatfoto: Peter Juel-Jensen

Butikker er barrikaderet og gader spærret af: Peter Juel-Jensen mærker spændinger ved præsidentvalg

USA-VALG

Stor fest og glæde som det skal være på en valgdag. Men også barrikaderede butikker og afspærrede gader i Los Angeles og mange andre steder i et USA, der ruster sig til mulige uroligheder i kølvandet på præsidentduellen mellem Biden og Trump.

Sådan rapporterer folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) til Bornholms Tidende fra Los Angeles, hvor han er udsendt som valgobservatør.

– Det har været meget spændende at være herovre. Der er stor forskel på, hvor man bevæger sig. Vi startede i Washington, hvor man kunne mærke nervøsitet og noget spænding, men i Washington har selve valgdagen været en fest, fortæller Peter Juel-Jensen.

– Da vi havde observeret på det sidste valgsted i Los Angeles, kunne vi se, at politiet begyndte at spærre gaderne af. Butiksruderne er plastret ind i brædder og plastic. Vi kunne slet ikke komme ind på Rodeo Drive i Los Angeles, for der var spærret helt af.

– Det store spørgsmål er, om Trump udråber sig selv til vinder. Det vil få store konsekvenser, for så får du en endnu mere forbitret stemning og kan betyde, at folk går på gaderne

– Men i bund og grund synes jeg faktisk, at der har været en god stemning. Selve valgdagen har også været en festdag i Los Angeles, og der har været stor glæde, siger Peter Juel-Jensen.

Valgets endelige resultat vil ikke foreligge i dag. 100 millioner amerikanere har brevstemt, og i den potentielt afgørende delstat Pennsylvania kan det tage flere dage, før alle brevstemmer er talt op. Peter Juel-Jensen holder vejret.

– Det er utrolig spændende, og der er ingen tvivl om, at det bliver tæt. Biden er et mulehår foran, men vi går nogle spændende dage i møde, for det kan både blive en dreng og en pige, siger han.

– Vi må bare læne os tilbage og vente. Udfordringen er, at det kan tage noget tid, før vi har det endelige resultat.

En af de elektronisk stemmemaskiner, der bliver brugt mange steder ved valg i USA. Californien har udviklet sine egnbe, og Peter Juel-Jensen fortæller, at han kun har set dem fungere upåklageligt. Privatfoto: Peter Juel-Jensen

Juel har ingen svindel set

Når Peter Juel-Jensen i aften dansk tid sætter sig i flyet på vej tilbage til Danmark, gør han det uden at have måttet rapportere om de uregelmæssigheder og den mulige svindel, som han har været i USA for at kigge efter.

– Vi har ikke observeret noget, som vi skal indberette. Alt er foregået efter reglerne, og de elektroniske valgmaskiner har fungeret fantastisk. Det minimerer risikoen for, at man kan fikse noget med valget, siger han.

At være valgobservatør handler frem for alt om at bruge både øjne, ører og mund.

– Man går ind på valgstedet, taler med valgstedsformanden og prøver også at tale med så meget personale som muligt: Virker valgmaskinerne? Har alle, der må stemme, kunnet komme til at stemme? Har folk observeret noget uregelmæssigt? fortæller Peter Juel-Jensen.

– Vi prøver at snuse så meget rundt på og udenfor valgstederne som muligt. Udenfor valgstederne står der også repræsentanter for de to partier og prøver at påvirke. Dem taler vi også med.

Derfor vækker valgobservatørerne også opsigt blandt amerikanerne. Kun et par håndfulde af de amerikanske delstater åbner for internationale valgobservatører, og at observatørerne findes er over en bred kam ukendt for amerikanerne.

– Vi har mærket stor interesse for os som valgobservatører, og vi har mange gange måttet fortælle hvem vi er, og hvad vi laver. Både til helt almindelige vælgere og til personalet på valgstederne. Mange har syntes, at det var lidt underligt, at vi var her, for amerikanerne opfatter et amerikansk valg som et rent amerikansk anliggende, fortæller Peter Juel-Jensen.