Den bornholmske fagbevægelse har fået et større talerør: 20 procents vækst i lokalt forbund

Den bornholmske fagbevægelse har fået et større talerør: 20 procents vækst i lokalt forbund
65 delegerede fra bornholmske arbejdspladser stemte som ventet Jens Christian Olsen ind som ny formand for FH Bornholm. Her ses han i samtale med hovedorganisationens forkvinde, Lizette Risgaard. Foto: Berit Hvassum
| 4. NOV 2020 • 07:27
Af:
anette-vestergaard

4. NOV 2020 • 07:27
ARBEJDSMARKED

Tirsdag aften mærkede fagbevægelsen på Bornholm et svirp af historiens vingesus, da Fagbevægelsens Hovedorganisation – dansk fagbevægelses nye mastodont med 1,3 millioner medlemmer – plantede sit rødgrønne flag på bornholmsk territorium.

Stiftelsen af FH Bornholm fandt sted på Green Solution House i Rønne, og da mødet var slut, havde 8.400 bornholmske lønmodtagere fået en ny, beslutningsdygtig ledelse med Jens Christian Olsen i spidsen.

Hovedorganisationens topfigur, forkvinde Lizette Risgaard, deltog sammen med repræsentanter fra fagbevægelsen fra København og Sjælland og gav allerede ved ankomsten udtryk for stor gensynsglæde.

– Det er dejligt at være her igen, udbrød Lizette Risgaard i samme sekund, hun kom ind af svingdøren, og der gik ikke mange minutter, før hun med stolthed i stemmen kunne meddele, at hun har deltaget i samtlige folkemøder siden 2011.


Pres på den danske model

Turen til Bornholm er ifølge Lizette Risgaard et positivt afbræk i en tid med store udfordringer for fagbevægelsen.

Den danske model er kommet under pres, efter at EU for nylig kom med et forslag til et direktiv om minimumsløn.

– Det er vi, arbejdsgivere, regering og lønmodtagere lodret imod. Hvis der bliver indført en lovfastsat mindsteløn, så forsvinder overenskomsterne. Det ville være en fuldstændig underminering af den danske model, siger Lizette Risgaard.

Dertil kommer coronavirussen, som har kostet tusindvis af arbejdspladser siden marts.

– Corona presser hele samfundet og dermed også os. Vi gik som fagbevægelse ind og var med til at lave hjælpepakker for at holde hånden under både virksomheder og lønmodtagere, for at der ikke skulle fyres så mange, og vi har faktisk holdt det på et rimeligt niveau. Desværre må vi så sige, at coronaen ikke er overstået. I foråret var det alle, der blev ramt, nu er det specielle brancher, kursus- og konferencecentre, restauranter, der bliver ramt, siger hun.

Indflydelse styrkes

Der var udelt ros til de bornholmske organisationer fra Lizette Risgaard.

– De har gjort et kæmpe arbejde for, at vi i dag kan stifte FH Bornholm. Da vi stiftede Fagbevægelsens Hovedorganisation i 2018 aftale vi, at det skulle vi også gøre i lokalt regi. Nu stifter vi 17 lokale afdelinger og Bornholm er den første, siger hun.

Fusionen nedbringer antallet af tidligere LO-regionskontorer fra 34 til 17. Men på landsplan skabes der ifølge Lizette Risgaard nogle større fællesskaber. Den nye hovedorganisation taler nemlig på vegne af 1,3 millioner lønmodtagere, og det betyder, at der bliver lyttet.

– Vi bliver endnu flere til at varetage lønmodtagernes dagsordner, og det styrker vores indflydelse på kommunalvalg og regionsvalg, når vi taler med politikerne om, hvad de bør prioritere, hvis de gerne vil genvælges, sagde Lizette Risgaard.

Færre FTF-medlemmer på Bornholm

FH Bornholm går fra at repræsentere 7.100 til 8.400 medlemmer. Den nye organisation repræsenterer med tilgangen fra FTF med Jens Christian Olsens ord "alle, undtagen journalister og akademikere".

FTF repræsenterer en lang række offentligt ansatte, herunder lærere, sygeplejersker og socialrådgivere. De bidrager med 20 procent til den nye organisation, og det skyldes ifølge Jens Christian Olsen, at lige netop FTF’s medlemmer, som typisk har en mellemlang uddannelse, er markant mindre repræsenteret på Bornholm end i det øvrige land, hvor funktionærerne udgør en tredjedel af organisationens medlemmer.

 
 

65

delegerede fra bornholmske arbejdspladser stemte som ventet Jens Christian Olsen ind som ny formand. Han har siddet som lokal LO-formand på Bornholm siden april 2018 og havde ingen modkandidater.

 

 
 

De var med

Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation med 1,3 millioner medlemmer.

Jimmi Eiberg, formand for Teknisk Landsforbund Afdeling København, dækker også Bornholm.

Rasmus Hangaard Balslev, formand for Dansk Socialrådgiverforening afdeling Øst, repræsenterer også de bornholmske socialrådgivere.

Stinne Lausten Munthe-Brun, formand for RadiografRådet i Hovedstadsregionen, repræsenterer radiografer på Bornholms Hospital.

Inger Margrete Siemsen, Næstformand i Dansk SygeplejeRåd Kreds Hovedstaden, er med i sygeplejerskernes delegation i aften.

Resten af de 65 delegerede kommer fra arbejdspladser og fagforeninger her på Bornholm.

 

 
 

Kandidater til bestyrelsen

Formand

Jens Christian Olsen (HK)

Bestyrelse

Jonna Nielsen (3F)

Klaus Holm (Metal)

Signe Ballegaard Schmidt (Bornholms Lærerforening)

Anja Juhl Kofoed (FOA)

Bitten Sohn Thomsen (SL)

Yogi Christina Bej Vilhelmsen (DSR)

Jonas Andersen (MDF)

Jan Nielsen (DEF)

Henrik Kofoed Hansen (BUPL)

Karen Lynn Jacobsen (HK)

Sebastian G. Hansen (Blik og Rør)

Regionsudvalget

Anja Juhl Kofoed

 

 
 

FH

LO og FTF (Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd) besluttede i foråret 2018 at fusionere og skifte navn til Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Den nye hovedorganisation, der danner rammen om mere end 80 fagforbund og i alt 1,3 millioner lønmodtagere, vil fortsat arbejde for at udvikle det danske velfærdssamfund, med fagbevægelsen som en af grundpillerne.

Kilde: FH

 

 
 

FTF

FTF var hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte. Mere end 80 forskellige fagforeninger og forbund arbejdede i FTF sammen i forhold til arbejdsgivere, politikere, danske og internationale myndigheder og offentligheden. FTF blev stiftet i 1952 og var partipolitisk uafhængig.