Våbensagen fra Bornholms Forsvarsmuseum begynder i retten i dag. Foto: Jens-Erik Larsen

Våbensag mod far og søn begynder i retten

Klokken 9 i dag, tirsdag, begynder Retten i Rønne at behandle den straffesag, som i juli måned udløste, at forretningsudvalget på Bornholms Forsvarsmuseum anmeldte et større våbentyveri til Bornholms Politi.

RETSSAG

Klokken 9 i dag, tirsdag, begynder Retten i Rønne at behandle den straffesag, som i juli måned udløste, at forretningsudvalget på Bornholms Forsvarsmuseum anmeldte et større våbentyveri til Bornholms Politi.

Ved samme lejlighed konstaterede man, at der i mindst 15 år har været alvorlig rod i museets registrering og opbevaring af egne våben.

Straffesagen er rejst mod en 64-årig mand med tilknytning til museet.

Han er tiltalt for overtrædelse af Straffelovens paragraf 192a, fordi han, ifølge politiets anklageskrift, mellem den 24. og 25 juni i år var i besiddelse af en tysk MP40-maskinpistol fra 2. Verdenskrig med tilhørende magasin og skarp ammunition.

Den 64-årige hentede ifølge politiet våbnet på en adresse i Rønne, hvorefter han først transporterede det til sin bopæl et andet sted på Bornholm, og dernæst – dagen efter – fra bopælen til forsvarsmuseet i Rønne, hvor han afleverede det til museumslederen.

Fandt tre patroner

I samme sag er den 64-årige mands 31-årige søn også tiltalt.

Ifølge anklageskriftet mener politiet, at også han har overtrådt Straffelovens paragraf 192a, ved at være i besiddelse af den samme maskinpistol med ammunition, som hans far er tiltalt for at transportere.

Dette skulle angiveligt have fundet sted over en periode på næsten to år og tre måneder mellem den 31. juli 2017 og frem til den 27. oktober 2019, hvor den 31-årige søn bliver anholdt i en anden sag. I hans taske finder politiet tre patroner, som ifølge anklageskriftet er afskudt med den samme MP40-maskinpistol, som han og faderen er tiltalt for at transportere.

Straframmen for overtrædelse af Straffelovens paragraf 192a starter ved to års ubetinget fængsel og løber –under særligt skærpende omstændigheder, hvilket anklageren mener er tilfældet i den aktuelle sag – helt op til otte års ubetinget fængsel.

Tiltalt for tyveri

Den 31-årige søn er desuden tiltalt for at have stjålet den tyske MP40-maskinpistol og yderligere en pistol fra forsvarsmuseeet.

Det skulle ifølge anklageskriftet være sket indenfor en periode på 17 måneder mellem den 31. juli 2017 og den 31. december 2018.

Hvordan politiet mener at tyveriet er foregået, det uddyber anklageskriftet mod den 31-årige ikke, ligesom det heller ikke berøres, at Bornholms Forsvarsmuseum først opdager, at maskinpistolen mangler, da den 64-årige far indleverer våbnet på museet.

Afsat to dage

Som forsvarer har den 64-årige mand valgt advokat Asser Gregersen.

Han var indtil for nyligt forsvarer for den yngste af de to brødre, der er sigtet for drab på den 28-årige Philip Mbuji Johansen i Nordskoven ved Rønne natten til den 23. juni i år.

I de to retsdage, der er sat af til at behandle straffesagen, forventes det, at både den nuværende formand og næstformanden for foreningen Kastellets Venner, som står bag driften af Bornholms Forsvarsmuseum, skal vidne.

Ligeledes forventes det, at den nu forhenværende museumsleder Klaus Linnert, som tog imod maskinpistolen, da den 64-årige indleverede den på forsvarsmuseet, skal vidne.

Ham valgte en enig bestyrelse for Kastellets Venner at bortvise fra stillingen som museumsleder, den 29. oktober. Ifølge en pressemeddelelse fra bestyrelsen fordi man mener, at Klaus Linnert ikke er og ikke kan være en del af løsningen på det omfattende rod i forsvarsmuseets våbensamling.

Det forventes, at der falder dom i sagen torsdag.