Winni Grosbøll i debat under Folkemødet med blandt andre Henrik Qvortrup. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Selv med færre deltagere vil Allinge være det ene og urørlige centrum for Folkemødet, siger Winni Grosbøll

Selv hvis Folkemødet 2021 bliver med et begrænset antal deltagere i Allinge på grund af corona, og selvom det kan blive nødvendigt at sikre flere deltagere ved at livestreame debatter ud i landet, vil Allinge stadig være det ene og urørlige centrum for Folkemødet.

Det siger borgmester Winni Grosbøll (S), efter at Foreningen Folkemødets formand Vibe Klarup fredag sagde til Bornholms Tidende, at Folkemødet nu arbejder med flere mulige scenarier – og med både et normalt og et langt mere begrænset antal deltagere.

FESTIVAL

Selv hvis Folkemødet 2021 bliver med et begrænset antal deltagere i Allinge på grund af corona, og selvom det kan blive nødvendigt at sikre flere deltagere ved at livestreame debatter ud i landet, vil Allinge stadig være det ene og urørlige centrum for Folkemødet.

Det siger borgmester Winni Grosbøll (S), efter at Foreningen Folkemødets formand Vibe Klarup fredag sagde til Bornholms Tidende, at Folkemødet nu arbejder med flere mulige scenarier – og med både et normalt og et langt mere begrænset antal deltagere.

Hvis det ender med markant færre deltagere fysisk til stede i Allinge, vil Folkemødet så arbejde med at tv-transmittere og livestreame debatter fra Allinge til resten af Danmark.

Planen er derimod ikke, at der også andre steder i landet skal være debatter og arrangementer, der også vil blive livestreamet under Folkemødets navn og varemærke.

– Heller ikke med et delvist digitalt afviklet folkemøde skal man forestille sig Folkemødet finde sted andre steder end i Allinge. Hovedscenen er i Allinge, og partilederne taler i Allinge. I principppet er det muligt at streame begge veje, men udgangspunktet er, at vi sender fra Allinge, og at Allinge er udgangspunktet for det hele, siger Winni Grosbøll, der selv er medlem af Folkemødets bestyrelse.

Folkemødet er ifølge Winni Grosbøll ikke kommet så langt med at planlægge et mere digitalt folkemøde, at der for eksempel er kontakt til byer og steder, hvor folk vil kunne samles for at følge livestreamede debatter fra Allinge.

– Så langt er vi slet ikke nået ned i detaljerne. Men ender det med en delvist digital løsning, vil det blive muligt for folk ude i landet at følge debatterne, siger hun.

Alternativet var at aflyse

Folkemødets nye melding om, at næste år med sikkerhed vil byde på et folkemøde, og at det kun er usikkert, hvor stort og fysisk det vil blive er ifølge Winni Grosbøll meget centralt at sende ud netop nu.

– Det vigtige er, at det nu bliver meldt ud, at der stensikkert kommer et folkemøde næste år, men at det måske bare bliver på nogle lidt andre måder. Så må tiden vise, om det kan blive med 30.000 mennesker i Allinge, eller om vi også skal arbejde med et tv-spor og et digitalt spor med streaming til andre steder i landet, siger hun.

– Der er jo ingen, der ved, om vi har en vaccine næste sommer, og hvor mange vi må forsamles. Men jeg tror måske nok, at de fleste har svært ved at forestille sig, at vi kan samles 30.000 mennesker i Allinge.

– Det gør det meget svært at planlægge næste års folkemøde, men nu gør vi det så med flere forskellige spor, som vi så kan skrue op eller ned for, afhængigt af hvordan situationen nu er til den tid. Øvelsen i den sidste tid har været at finde ud af, hvad vi gør nu, hvor situationen er så mærkelig, siger Winni Grosbøll.

Den eneste anden mulighed var at kalde også næste års folkemøde af.

– Alternativet havde været at sige, at det hele er så usikkert, at vi aflyser allerede nu. Men det ville have været rigtig skidt for Folkemødet, særligt efter i år, hvor der slet ikke var et folkemøde, siger Winni Grosbøll.

– Jeg tror også, at folk har brug for, at der er et folkemøde. Man kan ikke blive ved med at aflyse alt. Jeg tror også, at folk tørster efter fysiske møder, siger hun.

Coronasikker by er umulig

På vej mod den nye plan om også at holde døren åben for et delvist digitalt folkemøde med færre fysiske deltagere i Allinge i juni næste år har Folkemødet også været i kontakt med de store musikfestivaler, der står med mange af de samme problemer.

Musikfestivalerne undersøger, om det vil være muligt at holde coronasikrede festivaler, hvor publikum kun får adgang til festivalpladsen, hvis de kan fremvise en negativ coronatest. Den samme mulighed har Folkemødet undersøgt, men også skrinlagt som umulig.

– Musikfestivalerne foregår inden for et indhegnet område, som nogle af dem arbejder med at kunne gøre til coronasikre zoner. Men vi arrangerer Folkemødet i en hel by, og her er det bare ikke muligt på samme måde, siger Winni Grosbøll.

– Derfor har vi været nødt til at tænke i andre baner, og det er jo fint nok. Der er de benspænd, som der nu en gang er.