Her ses et lille udvalg af resultatet for økologisk dyrkningsforsøg af proteinafgrøder ved Østerlars Kirke denne sommer. Foto: Privat

Ny forening med et klart budskab: Der skal produceres nye fødevarer med lavere klimapåvirkning

12 bornholmske landmænd er gået sammen i etableringen af en ny producentforening. Den hedder Bornholm Foods, og medlemmerne drømmer om at sætte gang i produktion og afsætning af nye proteinafgrøder på Bornholm.

LANDBRUG

12 bornholmske landmænd er gået sammen i etableringen af en ny producentforening. Den hedder Bornholm Foods, og medlemmerne drømmer om at sætte gang i produktion og afsætning af nye proteinafgrøder på Bornholm.

– Vi vil gerne støtte op om markedstrenden, der fokuserer på bæredygtig fødevareproduktion. I vores nye producentforening ønsker vi at gøre Bornholm til en slags testø for de her nye proteinafgrøder, siger Klaus H. Petersen, der er Bornholm Foods praktiske koordinator og kontaktperson.

Bornholm Foods håber i fremtiden at blive leveringsdygtig af eksempelvis bornholmske linser, sorte og brune kikærter og hvide lupiner.

Mangler interesserede kunder

Der har i de seneste år været høj efterspørgsel på danske proteinafgrøder, og forbrugerne efterspørger bæredygtige, lokalproducerede fødevarer.

Klaus H. Petersen tror på, at Bornholm kan gå forrest i udviklingen af en bæredygtig produktion af nye proteinafgrøder. Tidligere i år blev der plantet proteinafgrøder på en forsøgsmark i Østerlars.

– Vi tror, at Bornholm har potentiale for at kunne producere kvalitetsprodukter. Forsøgsmarken med de nye proteinafgrøder overraskede positivt og gav afgrøder, der indeholder 30 procent mere protein end for eksempel hvede, fortæller Klaus H. Petersen, der oplyser, at den nye producentforening stadig er i opstartsfasen. Det er stadig usikkert, hvornår foreningen og landmændene bliver leveringsdygtige.

– Hvis der laves en bestilling til næste sommer, så kan vi godt være leveringsdygtige til den tid – men vi venter på nogen, der finder interesse for vores nye afgrøder, siger han.

Bornholm Foods nye bestyrelse. På billedet fra venstre ses Jakob Dam Nielsen, Lennart Westh, Christian Møller Holm (formand), Hansen Hansen, Jens Brandt (næstformand) Foto: Privat

Klimaneutralitet i fokus

Producentforeningen hænger på sin vis sammen med den klima- og bæredygtighedsstrategi, som Bornholms Landbrug & Fødevarer (BLF) har udarbejdet. Som led i den strategi har BLF prioriteret at arbejde med de bornholmske landmænd om at udleve nogle af de mange muligheder, der er i landbruget for at øge graden af klimaneutralitet.

– Det væsentlige er, at landmændene er klar og gerne vil være med i den udvikling, der sker lige nu. Der skal produceres flere fødevarer end nogensinde før, og med en langt lavere klimapåvirkning, og det håber vi jo, at vi kan være med til i vores nye forening, afslutter Klaus H. Petersen.

Bornholms Landbrug & Fødevarer har siden februar i år arbejdet på at etablere Bornholm Foods. Den 29. oktober blev producentforeningen så disponeret på landsplan, da Dansk Vegetarisk Forening inviterede Bornholm Foods til at orientere en forsamling af aftagere og leverandører på et seminar på Københavns Universitet. Her præsenterede formand for Bornholms Landbrug & Fødevarer, Thomas Bay Jensen, potentialerne ved nye proteinafgrøder og hvilke afgrøder, der er særligt egnede på Bornholm.