Nøglerne til forsvarsmuseets våbenmagasin lå frit fremme

Nøglerne til forsvarsmuseets våbenmagasin lå frit fremme
Bornholms Forsvarsmuseum. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 3. NOV 2020 • 18:18
Af:
mads-westermann
| ABONNENT
3. NOV 2020 • 18:18
RETSSAG

Da anklager fra Bornholms Politi, Anne Moe, tirsdag i Retten i Rønne dokumenterede, hvordan Bornholms Forsvarsmuseums våbensamling blev opbevaret efter forhold, som var meget langt fra de krav, der stilles i våbenloven, kom det også frem, at det ville være meget nemt for uvedkommende personer, at låse sig ind til de våben, som blev opbevaret i forsvarsmuseets magasin og våbenskabe.

Nøglerne til det magasin og de våbenskabe, hvor forsvarsmuseet opbevarede sine våben, bundstykker og andre vitale dele til våbnene, hang nemlig – tydeligt afmærket i et nøgleskab i museets billetkontor.

"Stort våbenskab" og "Lille våbenskab" kunne man tydeligt læse på de mærkater, der var hægtet på nøglerne.

Nøglen til nøgleskabet lå lige ved siden af i en ulåst skrivebordsskuffe, og udenfor åbningstid var billetkontoret kun sikret med en almindelig hængelås, som museumslederen havde nøglen til.

Billetkontoret var ikke udstyret med nogen form for alarm og overvågning.

Derfor ville en udvedkommende person, som havde kendskab til dette, uden videre kunne skaffe sig adgang til billetkontoret og derefter have adgang til samtlige museets våben og til alle de vitale dele, der var fjernet fra våbnene, for at gøre dem ufunktionsdygtige.

Flere har haft kendskab

Og flere personer har haft mulighed for at få kendskab til disse forhold.

Ud over museumslederen, bestyrelsen og andre frivillige, har Bornholms Forsvarsmuseum haft adskillige andre hjælpere tilknyttet. Det er personer, som har været ansat i fleksjob, virksomhedspraktik eller jobtræning, eller personer, som Kriminalforsorgen efter aftale med forsvarsmuseet har placeret på museet for at aftjene samfundstjeneste, som de er blevet idømt ved en straffesag.

Det bekræftede den nu bortviste museumsleder, Klaus Linnert, da han i dag blev afhørt i retten.

Her fortalte han også, at han på et tidspunkt havde bortvist en person, som Bornholms Regionskommune havde placeret i jobtræning på forsvarsmuseet, fordi denne person var tidligere straffet for blandt andet våbenkriminalitet.

Denne person havde ifølge Klaus Linnert betegnet forsvarsmuseets samling som en "slikbutik".