Folkemødestemning. Foto: Berit Hvassum

Leder: Vi har lige det, USA mangler

På dagen, hvor amerikanerne går til valgurnerne – med træplader foran butiksruderne i Washington og bekymringer om forestående uroligheder mange steder i landet – er det værd at være taknemmelig over det samfund og demokrati, vi lever i på vores breddegrader.

Præsident Donald Trump har kastet en håndgranat ind i et i forvejen splittet USA. Joe Biden – hans modkandidat – har forsøgt at positionere sig som løsningen på det kaos, det har skabt. Amerikanerne vælger i dag, hvilken vej USA skal gå. Bliver det fire år mere med republikaneren Trump eller fire år med demokraten Biden?

På dagen, hvor amerikanerne går til valgurnerne – med træplader foran butiksruderne i Washington og bekymringer om forestående uroligheder mange steder i landet – er det værd at være taknemmelig over det samfund og demokrati, vi lever i på vores breddegrader.

Præsident Donald Trump har kastet en håndgranat ind i et i forvejen splittet USA. Joe Biden – hans modkandidat – har forsøgt at positionere sig som løsningen på det kaos, det har skabt. Amerikanerne vælger i dag, hvilken vej USA skal gå. Bliver det fire år mere med republikaneren Trump eller fire år med demokraten Biden?

Den snart overståede valgperiode har budt på hidtil usete former for dialog og debat. Præsident Trump har ageret på en måde, som har fornærmet store dele af verden, og internt i USA er der altså tegn på, at den store nation – endnu en gang – for alvor er i knæ.

Og på den baggrund skal man huske at være glad for den forholdsvis fredelige og omgængelige tone, vi har i dansk politik. Og hér spiller vores bornholmske hjertebarn Folkemødet en enorm rolle.

Allinge har på fornem vis lagt kulisse til et helt nyt format inden for demokratiets herligheder i Danmark, og når den politiske festival har været stærkt savnet i år, er det godt, at vi har et folkemøde at se frem imod i 2021.

Det bliver selvfølgelig ikke et folkemøde, som vi kender det. Coronaen kommer også her til at sætte sit tydelige aftryk på arrangementet, og i sidste uge var Foreningen Folkemødets formand Vibe Klarup så ude at sige, at man skal forberede sig på, at alt måske ikke kommer til at foregå i Allinge.

 

Det vil ikke kunne lade sig
gøre at flytte den stemning og
atmosfære, som der er skabt
siden 2011, til andre steder i landet

 

Folkemødet skal sno sig. Den store demokratiske fest skal tilbage på sporet, og hvis det kan hjælpe det hele på vej, at man i en nødudgave spreder nogle af arrangementerne ud – på andre dele af Bornholm og måske i andre dele af landet – så kan vi godt tage positivt imod det.

Men der bliver tale om en nødudgave, og som borgmester Winni Grosbøll (S) siger det i avisen i dag, så kommer Allinge også her til at udgøre det store centrum.

Sådan er det, og sådan skal det blive ved med at være. Folkemødet er Allinges – og Bornholms – fest, og det vil ikke kunne lade sig gøre at flytte den stemning og atmosfære, som der er skabt siden 2011, til andre steder i landet.

Tonen i Allinge disse fire dage i juni er fuldstændig unik. Her går beslutningstagere og “almindelige” mennesker side om side, og apropos USA så vil sådan noget aldrig kunne finde sted dér.

Vi har på Bornholm skabt et nyt samlende midtpunkt for den demokratiske samtale og debat. Vi har faktisk noget, der samler os. Det er netop dét, USA mangler; noget, der forener nationen, og som man med stolthed kan vise frem og hylde.

Så mens vi krydser fingre for, at Folkemødet snart er tilbage i storform, så kan vi samtidig håbe på, at USA vælger en præsident, der er i stand til at forene den pressede og dybt splittede supermagt.