Foto: Berit Hvassum

Slagteriet er bagud efter arbejdsnedlæggelse: Arbejder en time ekstra hele ugen

De 200 slagtere på Danish Crown i Rønne har skruet op for tempoet efter arbejdsnedlæggelsen fredag den 23. og mandag den 26. oktober. Det skyldes at slagteriet i forvejen kæmper med at følge med – og halvanden dag uden slagtninger gør ikke flaskehalsen mindre.

– Det sidste jeg hørte er, at vi er 6.300 slagtninger bagud, siger tillidsrepræsentant Thomas Hansen fra Danish Crown i Rønne.

Efterslæbet, der skaber pladsproblemer hos bønderne, har fået slagterimedarbejderne til indgå en aftale med Danish Crown om at møde på arbejde en time tidligere end normalt i denne uge. Det betyder at morgenholdet møder ind klokken 6.00 i stedet for klokken 7.00 og så fremdeles.

Derudover bliver der også slagtet i pauserne, fortæller Thomas Hansen.

– Det har vi nu gjort siden i sommer, siger han.

Der produceres for mange svin

Umiddelbart efter at slagterne genoptog arbejdet tirsdag formiddag i sidste uge lå mængden af overgående slagtninger – altså mængden af udsatte slagtninger – ifølge svineproducent Brian Koefoed på Store Muregård på omkring 5.000. Det tal er altså vokset til 6.300 i løbet af sidste uge.

– Der kommer til at gå en rum tid før vi er med, siger Thomas Hansen.

Ifølge slagterimedarbejdernes tillidsrepræsentant er årsagen til flaskehalsen enkel.

– Der produceres for mange svin til at vi kan følge med, siger han.

Som resultat af den øgede arbejdsindsats vil mængden at slagtninger øges med 1.200-1.400 om ugen i den kommende tid, vurderer Thomas Hansen.

Samtidig tvivler han på at slagteriet i Rønne vil indhente det tabte på denne side nytår.

Danish Crown: Det kan indhentes

Jens Hansen, pressechef i Danish Crown, kan ikke genkende Thomas Hansens oplysninger.

– Ifølge min tal er Rønne 5.179  bagud, og det kan indhentes på to uger, siger han.

Jens Hansen oplyser desuden, at slagteriet på Bornholm er det mindste af Danish Crowns problemer i øjeblikket.

– Vores andre slagterier er endnu mere bagud, så det er ikke noget tema at flytte slagtningerne fra Bornholm, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Thomas Hansen på udmeldingen fra Danish Crowns pressechef.

SAGEN KORT

Arbejdsnedlæggelsen på Danish Crown i Rønne startede fredag den 23. oktober i pakkeriet og bredte sig mandag til slagteriet. Arbejdsnedlæggelsen skyldtes utilfredshed med en ny akkord fra Danish Crown, som de ansatte i pakkeriet nægtede at arbejde efter. Medarbejderne begærede et såkaldt kontrolstudie, som skal vise, om akkorden følger med reglerne, og gik hjem. På et fagligt møde mandag morgen valgte resten af de ansatte – herunder op mod 200 slagterimedarbejdere – at gå hjem i sympati med pakkeriet. På et møde tirsdag morgen indgik de ansatte og ledelsen en aftale, der blandt andet fører til nedsættelse af en arbejdsgruppe med repræsentanter fra både ledelse og medarbejdere. Gruppen skal forsøge at finde løsninger på slagteriets problemer med trivsel og arbejdsmiljø, indtjening og flow.