Marianne Viola Hansen: Der er ingen facitliste på coronaen. Foto: Berit Hvassum

‘Det er megavigtigt, at bornholmerne bakker op’

– Lige som andre steder i branchen har den været fantastisk. Danskerne er gået mere ud og spise end normalt, både frokost og aften. Fordi vi ikke har helt så mange pladser på øens spisesteder har der været run på pladserne rundt om på øen. Jeg har flere gange måttet sige, at jeg ikke kunne tage mere ind, jeg er jo alene om det. Folk har været megasøde.

DAGENS NAVN: Marianne Viola Hansen fortæller, at sommeren var forrygende på “Violas” på Kirkepladsen i Rønne. Nu håber hun, at bornholmerne også vil bakke op om de helårsåbne spisesteder i vinterhalvåret.

Hvordan oplever du denne coronatid som restaurantindehaver?

– Man går hele tiden og er lidt usikker og lidt nervøs, fordi man ved ikke hvor længe det skal vare, og hvor voldsomt det bliver. Der er ingen facitliste på det her. Hvad skal man af nye cotonatiltag, hvordan bliver vinteren?

– Det har været fuldstændig mærkeligt, der bliver hele tiden varslet nye ændringer, så der er ingen ro på den front. Det er bare om at hænge på.

Hvordan har sommeren været på Violas?

– Lige som andre steder i branchen har den været fantastisk. Danskerne er gået mere ud og spise end normalt, både frokost og aften. Fordi vi ikke har helt så mange pladser på øens spisesteder har der været run på pladserne rundt om på øen. Jeg har flere gange måttet sige, at jeg ikke kunne tage mere ind, jeg er jo alene om det. Folk har været megasøde.

Hvordan tager dine gæster coronarestriktionerne?

– Alle synes jo at det er sådan lidt irriterende. Det kan også være min frygt, at der ikke kommer så mange bornholmere og spiser her i vinter. Det er stadigvæk mest turister, folk på ferie eller på weekend, jeg har som gæster. Dér kan jeg godt tænke, at det kan blive en lang vinter, hvis bornholmerne ikke bakker op om spisestederne, der har har helårsåbent. Alle vil jo gerne have, at der er spisesteder, der har åbent om vinteren. Da jeg flyttede tilbage til øen i 2007, var der ikke lige så mange, der holdt helårsåbent som nu. Så det er megavigtigt, at bornholmerne bakker op. Jeg har masser af plads, så man kan sagtens sidde med god afstand.

Hvilke retter er de mest populære på dit menukort?

– Jeg laver primært smørrebrød. Måske er det kyllingesalaten, jeg ved det ikke. Jeg laver jo al pålægget selv, så en stor del af sommeren foregår med at plukke og sylte, så jeg har til resten af året.

Har du hobbies?

– Jeg er alene om Violas, så restauranten tager det meste af min tid.

Hvad er det bedste ved at bo på Bornholm?

– Jamen, det bedste ved Bornholm, det er Bornholm. Vi elsker alle sammen, når alt er åbent om sommeren, og der foregår alt muligt på øen. Nu for en måned siden stod jeg og kiggede ud på Kirkepladsen, nu er der pludselig ikke så mange mennesker, nu har vi fået øen tilbage til os selv. Det er også hyggeligt. Så glæder vi os til foråret, og til at gæsterne kommer igen. Jeg kan godt lide den vekselvirkning.

Har du et yndlingssted på øen?

– Strandstien mellem Bølshavn og Randkløveskåret. Der har jeg redet meget som barn, det er bare et fedt, fedt sted. Når foråret kommer, så må jeg bare ned og gå en tur der, når alt pibler op af jorden. Der er så fantastisk.

 

Marianne Viola Hansen

55 år
Er bornholmer og flyttede tilbage til øen i 2007 efter 20 år udenøs.
1. maj 2017 åbnede hun cafe og restaurant Violas på Kirkepladsen i Rønne.
Hun er uddannet tjener på Hotel Fredensborg og har arbejdet i restaurationsbranchen i mange år.