Kravet om brug af mundbind gælder ikke kun kunder, men også ansatte. Derfor tilbyder flere deres medarbejdere visirer i stedet for. Foto: Jacob Jepsen

Ansatte får tilbud om visir – otte timer er lang tid med mundbind

CORONA

De fleste har vist fundet ud af, at det kan være generende at have mundbind på, ikke mindst hvis det er nødt til at blive på i længere tid, for eksempel på færgen eller i bussen. Med det nye krav om mundbind i alle lokaler med offentlig adgang kan ansatte i blandt andet detailhandlen og på udstillingssteder blive nødt til at dække munden til i flere timer, og derfor foretrækker mange af dem alternativer til de medicinske mundbind, der ellers dominerer gadebilledet.

– Vi har fået visirer. Så nemt er det heller ikke at trække vejret igennem et mundbind, når man skal gå med det i otte timer, siger købmand Egon Jensen, som har Spar i Aakirkeby og Gudhjem.

I Netto har medarbejderne tre forskellige muligheder.

– Vi har mundbind, vi har visir, og så har vi faktisk også anskaffet nogle stofmasker. Så har man lidt forskelligt at bytte imellem. Det er længe at gå med maske, hvis man har en ottetimersvagt, siger Marianne Kjøller, som er distriktschef for Netto på Bornholm.

Smugtræning i Nexø

På Bornholms Museum foretrækker direktør Jacob Bjerring-Hansen, at medarbejderne bruger visir, for det giver den bedste kontakt med kunderne.

– Specielt hvis det er nogle, der skal fortælle lidt, holde et lille oplæg eller lave en lille omvisning for de op til ni personer, vi må gå rundt med, så fungerer det ikke særlig godt med mundbind. Så der bruger vi visirer, fortæller han.

Grønbechs Gård har længe været i den situation, at det primært frivillige personale har skullet gå med mundbind. Udstillingsstedet i Hasle har café i stueetagen, så der har været krav om mundbind siden 17. september.

– Der er nogle af dem, som lidt er i risikogruppen. De skulle lige vænne sig til, at når de skulle rydde noget af i cafeen, så skulle de have det på. Jeg har også bestilt nogle visirer, så de frivillige kan få visir på. Det er som om, det er knap så invaderende, siger formidler Pia Kofoed Frederiksen, som står i spidsen for den daglige drift på Grønbechs Gård, mens Mai Ørsted har orlov.

Mundbind er også blevet en del af hverdagen i Inhouse Bornholm i Nexø, hvor afgående direktør Kell Hansen fortæller, at de ansatte i møbelhuset har haft masker på siden mandag.

– Der er ingen tvivl om, at man lige skulle synke kravet, for det er otte timer. Det kunne jeg godt mærke på folk, at det skulle de lige smage på. Derfor smugtrænede vi lidt mandag til onsdag, og torsdag morgen var der ingen tvivl, siger han.