It-undervisning, håndarbejde og læseklubber er nogle af de aktiviteter, der foregår på biblioteket. Til gengæld har Aktivitetscentret i Rønne måtte opgive whist, engelsk og maling og tegning, fordi der var for mange tilmeldte. Foto: Jacob Jepsen

Aktiviteter flytter til biblioteket: ‘Ikke optimalt – men bedre end at folk sidder derhjemme og kukkelurer’

I årevis har det åbne aktivitetscenter i Rønne delt adresse med Plejecenter Lunden. Dermed har friske ældre udefra med lyst til at lære engelsk, lave patchwork eller snakke om gode bøger skabt liv blandt beboerne på Paradisvej.

Det samspil fungerede for alle parter, indtil noget begyndte at blande sig i foråret.

ÆLDRE

I årevis har det åbne aktivitetscenter i Rønne delt adresse med Plejecenter Lunden. Dermed har friske ældre udefra med lyst til at lære engelsk, lave patchwork eller snakke om gode bøger skabt liv blandt beboerne på Paradisvej. Det samspil fungerede for alle parter, indtil noget begyndte at blande sig i foråret.

Det noget var coronavirussen, som førte til, at myndighederne med statsminister Mette Frederiksen i spidsen lukkede det meste af samfundet ned, og det blev forbudt at komme på besøg på plejecentre. I offentligheden var der primært fokus på, at pårørende ikke kunne besøge deres familiemedlemmer, som boede på plejecenter, men besøgsforbuddet betød også, at der blev lukket for aktivitetscentret.

– Vi har ligget stille siden marts, fortæller Poul Larsen, som er formand for aktivitetsrådet ved Aktivitetscentret i Rønne.

Den gode nyhed er, at det ikke længere gælder alle centrets aktiviteter.

Næsten plads til alle

Så sent som for et par uger siden holdt aktivitetsrådet møde for blandt andet at drøfte, om der mon var nogle egnede lokaler andre steder i Rønne. Biblioteket blev nævnt som en mulighed, og flere medlemmer lod forstå, at de havde forhørt sig om muligheden helt uofficielt.

På mødet påtog Poul Larsen sig at tage kontakt til biblioteket, og som lovet så gjort.

– Jeg prøvede, og så var jeg heldig efter en uges arbejde næsten at have fået plads til alle mine hold, fortæller han.

Det betyder, at der flere dage om ugen er en form for it-undervisning, og om tirsdagen er der kreativt værksted med blandt andet strik og papirklip. Hver torsdag er der knipling, mens strik og patchwork er på programmet hver anden uge, og de to bogklubber mødes en gang om måneden. Endelig er der noget med frimærker hver fredag.

– Vi prøver at mødes nogle gamle nogen med frimærker. Det nåede vi lige at starte i marts, så vi ved ikke rigtig, hvordan det kommer til at køre, men der er da nogle stykker, som er interesserede. Så ser vi, hvordan det går med det, siger Poul Larsen.

Med formand Poul Larsen i spidsen er det lykkedes for aktivitetsrådet ved Aktivitetscentret i Rønne at får gang i nogle af de mange tilbud igen. Det har krævet en flytning fra Plejecenter Lunden til Rønne Bibliotek. Foto: Jacob Jepsen

Bedre end at kukkelure

Enkelte aktiviteter er opgivet i forbindelse med flytningen til Rønne Bibliotek. Det gælder whist, engelsk samt maling og tegning. Forklaringen er, at der ikke er plads.

– De er for mange til, at de kan være her. Vi må kun være op til 10 mennesker i lokalerne her, forklarer Poul Larsen.

Træværkstedet er heller ikke flyttet med på biblioteket, og det skyldes både, at de ikke kan tage deres ting og maskiner med, og at de kan bruge lokalerne ved Plejecenter Lunden.

– De ligger for sig selv lidt udenfor bygningen. De behøver ikke at komme ind i hovedbygningen, så de er, hvor de hele tiden har været. Det er forskellen, siger formanden for aktivitetsrådet.

Ifølge Poul Larsen er løsningen med biblioteket ikke optimal, men det er bedre, end at folk sidder derhjemme og kukkelurer.

– Vi har rigtig meget socialt i det, det har vi absolut, for det er der masser af plads til. Det er vigtigt, at vi har det med, siger han.