At holde åbent onsdag og lørdag i oktober har fungeret så godt, at Brændesgårdshaven regner med at gøre det igen. – Især hos sæsonkortholderne har vi kunnet se, at de har elsket, at vi har holdt åbent, når alt andet er lukket, siger Anita Nielsen. Foto: Berit Hvassum

En mærkelig sæson er slut: ‘Vi endte med at have fire åbningsdatoer’

ERHVERV

I Almindingen ligger tågen tæt, og skydækket truer med regn. Ikke umiddelbart en dag, hvor man tænker, at det er naturligt at tage en tur i Brændesgårdshaven. Det er der alligevel ret mange, der gør på sæsonens sidste åbningsdag, lørdag, hvor der måske er skruet ned for nogle aktiviteter, men til gengæld skruet op for halloween. Og i modsætning til vejret er humøret ikke mellemfornøjet.

– Hvis det er dårligt vejr i september, så kommer folk ikke, men hvis det er dårligt vejr i oktober, så betyder det ikke noget. Hvis det er godt vejr om sommeren, så er folk i godt humør, og hvis det er dårligt vejr om sommeren, så er folk i dårligt humør. I oktober er det lige meget. Det er meget sjovt, fortæller medindehaver Timmi Nielsen, da Bornholms Tidende kigger forbi.

Det er første gang, forlystelseshaven laver halloween, for den plejer at lukke længe før den 31. oktober, men i år valgte Anita og Timmi Nielsen at forlænge sæsonen til nogle uger efter efterårsferien, fordi der var meldinger om, at der ville komme rigtig mange lejrskoler i efteråret. Så blussede corona op og ændrede forudsætninger, præcis som det skete i foråret.

– Det har været surrealistisk. Vi skulle oprindeligt have åbnet 3. maj og lukket 13. september. Jeg tror, vi endte med at have fire åbningsdatoer, for der var ingen, der kunne give os svar på noget, fortæller Timmi Nielsen.

Den 31. maj kunne haven endelig byde sæsonens første gæster velkommen.

Samarbejde med politiet

Coronaen har både været en udfordring og en forudsætning. Den har krævet, at Brændesgårdshaven skruede op for bemandingen, og de mange spritdispensere rundt omkring mellem forlystelserne fortæller historien om en sæson i virussens tegn.

– Jeg ved det ikke præcist, men har vi brugt mellem 50.000 og 100.000 kroner på sprit, siger Timmi Nielsen både henvendt til avisen og til sin medejer og hustru Anita.

– Det er også, fordi vi har valgt at sætte sprit op stort set alle steder i hele haven, svarer hun.

Der er også informationsskilte mange steder og afstandsmarkeringer i cafeteriaet og Slikland. De fremhæver, at de har haft et godt samarbejde med politiet, som har været glade og tilfredse, hver gang der har været kontrolbesøg i haven i Ibsker.

– Ret hurtigt fik vi nok fornemmelsen af, at hvis politiet kunne nikke til det, og vores personale var sat ind i det, så skulle det nok gå. Det kunne vi håndtere. Ikke mindst fordi vi har så meget plads, siger Timmi Nielsen.

Mange har ikke set haven

En tur rundt i haven denne efterårsdag viser, at der er god plads mellem gæsterne, men der er heller ikke nogen af de lejrskoler eller tyskere, det lokale turisterhverv havde sat sin lid til her i efteråret. Til gengæld er humøret højt, og det vækker begejstring hos både små og store, da en gæst begynder at smide frugt fra en plasticpose ind til minigrisene.

Både børn og voksne så til med begejstring, da minigrisene blev fodret med frugt. Foto: Berit Hvassum

– Men man må ikke fodre dem, siger en pige til sin mor.

– Han kommer her nok så ofte, at han gerne må, svarer moren.

Det er ikke første gang, Brændesgårdshaven forlænger sæsonen, men det er første gang, det sker i en nedskaleret udgave.

– I 2018 forlængede vi sæsonen med 14 dage. Det var med fuld skrald, alt åbent, og det kostede os 200.000 kroner. Så var det prøvet, og vi var klar over, at skulle vi forlænge sæsonen, så skulle det være på en anden måde, siger Timmi Nielsen.

Det betyder, at nogle forlystelser er lukket, at bemandingen er barberet så langt ned som muligt, og at sortimentet i cafeteriaet er reduceret så meget, at et almindeligt køleskab og en almindelig fryser er nok til at holde det kørende.

– Hvis der kun er en eller to i cafeteriaet, så skal vi ikke stå og lave burgere og fiskefileter og alt sådan noget. Vi skal helt derned, hvor det er lækker at komme ind og få en ristet pølse eller en hotdog. Det har fungeret supergodt, siger Anita Nielsen.

– Mange af vores gæster har aldrig set haven i efterårsfarver, og det er dejligt, synes de, tilføjer Timmi Nielsen.

Det kan godt fungere

Tallene er ikke klar endnu, men deres vurdering er, at de kommer ud med et minus efter at have forlænget sæsonen med halvanden måned, men et mindre minus, end hvis de ikke havde gjort det.

– Normalt koster den halvanden måned os penge, for vi har personale på og ingen indtægt. Nu har vi haft en indtægt, og vores omkostning ved at holde åbent har været minimal, siger Timmi Nielsen.

På den sidste åbningsdag glæder parret sig over, at der er relativt mange gæster. Samtidig gør det dem ikke noget, at en tumultarisk sæson synger på sidste vers.

– Jeg vil sige, at jeg glæder mig til at lukke i dag, det gør jeg. Det har været hårdt med det her. Man har hele tiden skullet være på forkant, samtidig med at der egentlig ikke var nogen rigtige svar, når man spurgte ind til, hvad man skulle gøre. Så vi har måttet gætte os frem til rigtig meget af det. Nu hvor de begynder med nye restriktioner igen, så glæder jeg mig til at lukke og holde vinterpause, siger Anita Nielsen.

Og hvis coronavirus stadig er blandt os, når det bliver tid til at åbne igen, så er Brændesgårdshaven klar.

– Vi har brugt det her år på at lære at leve med corona, og hvordan det er at have en virksomhed som vores med corona. Vi kan godt. Der er god plads, der er sprit overalt, og vi beskytter vores personale. Det kan godt fungere, så vi har lært det til næste år, hvis det stadigvæk er sådan her, lyder det fra Anita Nielsen.

 

 

17.500

gæster har Brændesgårdshaven maksimalt plads til, hvis den skal leve op til pladskravene under corona.