Cathy Lee, der bor i Østermarie, drømmer om at bestå sin Master of Wine eksamen, så hun kan blive den anden person i Danmark, der har en Master of Wine titel. Sådan en titel gives kun til verdens førende vineksperter. Foto: Jacob Jepsen

Bornholm kan få sin første Master of Wine

MAD OG VIN

Cathy Lee, der bor i Østermarie, kan blive Bornholms første Master of Wine. Det er en titel, der gives til verdens førende vineksperter i et globalt vinprogram, der er styret af The Institute of Master of Wine. De har hovedsæde i London, og deres mission er at promovere ekspertise, interaktion og læring på tværs af det globale vinsamfund.

Danmark har lige nu kun én Master of Wine i forvejen, nemlig vineksporter Jonas Tofterup. Han blev i 2019 den første dansker, der fik den prestigefyldte titel og derfor kunne sætte et MW, forkortelse for Master of Wine, bag sit efternavn.

Men nu kan Bornholm måske få sin egen Master of wine. Cathy Lee blev i september måned accepteret ind i instituttets vinprogram.

– Det er et meget prestigefyldt program, og svært bare at blive optaget i programmet, så jeg er meget glad, siger Cathy Lee, der til daglig driver vinbutikken Polpo Wines i Østermarie.

– Jeg har brugt utrolig meget tid på at studere til ansøgningen. Jeg driver en vinklub i min butik, hvor jeg normalt arrangerer to til tre aftener om måneden, hvor folk kan komme og smage forskellige vin. Det har jeg ikke kunne gøre ligeså ofte grundet vinprogrammet, fortæller hun.

Det hårde arbejde det værd

Optagelsen i vinprogrammet er første skridt på vejen til at kunne kalde sig Master of Wine. Senere venter en eksamen, der tester bredden og dybden af kandidatens teoretiske viden og smagningsevner inden for kunst, videnskab og forretning indenfor vin. Først når eksamen er bestået, kan man bære titlen Master of Wine og sætte initialerne MW som forlængelse på dit navn.

MW-eksamen er en række smags- og teoriprøver samt et forskningsprojekt.

– Jeg vil gerne bestå eksamenen, ikke kun for mig selv, men også for Bornholm. Det ville forhåbentlig lokke flere vininteresserede til øen, fortæller Cathy Lee, der håber på at kunne undervise i vin.

– Jeg håber på at tage læringen til et andet niveau, måske noget vinskole, for jeg vil gerne videregive min viden.

En ære

Det har krævet flere års studeren, før Cathy Lee kunne begå sig i de forskellige druesorter, vinmærker og producenter, som hun arbejder med. Det har altid været vigtigt for hende at suge viden og information om vin til sig.

– Det er et skrøbeligt fag, hvor man hurtigt kan miste så meget som 50 procent af sin indtjening, hvis for eksempel vindruehøsten ikke går som planlagt. Derfor føler jeg, at jeg har et ansvar for at formidle den vin, som producenterne har lagt så meget arbejde i, på en god og værdig måde.

– Rent uddannelsesmæssigt, er det til tider faktisk ekstremt stressende at lære om vin. Men i sidste ende er det jo en ære at videregive historierne om producenterne og deres vin, afslutter Cathy Lee.

Der er lige nu i alt 409 Masters of Wine fra 30 forskellige lande.