Valgbussen har fået ny tekst, og der står nu “velkommen i vaccinationsbussen”. På grund af den internationale vaccinemangel er det dog usikkert, hvor mange medarbejdere der i november kan blive vaccineret mod influenza. Foto: Berit Hvassum

Sundhedschef: ‘Svært at få vacciner til andre end sundhedspersonalet’

SUNDHED

Det var meningen, at Bornholms Regionskommune i november skulle tilbyde alle medarbejdere en influenzavaccine på kommunens regning. Kommunens valgbus er endda blevet transformeret til en vaccinationsbus, men på grund af den landsdækkende mangel på influenzavacciner er kommunen nødt til at ændre planlægningen.

– Planen var, at vi skulle vaccinere i uge 46 og 47. Vi tænker egentlig stadig at entrere med en bus, men vi er ved at arbejde med den nye situation, for vi hører, at det er rimeligt svært at få fat i vaccinerne til andre end vores sundhedspersonale, fortæller sundhedschef Karina Nørby.

Hvem og hvor mange der vil blive tilbudt en vaccine, er endnu ikke fastlagt. Kommunens leverandører, Danske Lægers Vaccinationsservice, der skal stå for vaccinationerne i bussen, har tidligere på ugen forsikret Karina Nørby om, at der vil vacciner nok til sundhedspersonalet. De administrative medarbejdere skal ikke forvente at kunne blive vaccineret.

– Der er også en etisk overvejelse. Hvis vi har for få vacciner i Danmark, er vi nødt til at kigge på, hvem der skal have dem. Og det må vi selvfølgelig bare acceptere og melde ud til vores personale, siger Karina Nørby

– Om det måske bliver over én uge i stedet for to uger, skal vi kigge på. Vi skal også kigge på stoppestederne. Det giver ikke mening, at bussen stopper, hvor der kun er rådhuspersonale, hvis de ikke skal ud i den.

Tilbuddet om gratis vaccine til medarbejderne gjaldt også sidste år. I år skal kommunen dog ikke selv betale for at vaccinere personalet på sundheds- og ældreområdet, da staten på grund af pandemien dækker disse udgifter.

– Vi arbejder med sygefraværet, så det har hele tiden været en prioritet for os i centrene at tilbyde alle medarbejdere en vaccine. Det er selvfølgelig op til folk selv, om man har lyst til at tage imod tilbuddet, men det er noget, vi som arbejdsgiver gerne vil skynde på. I år har efterspørgslen været helt vild, siger Karina Nørby.