Julebyen består – men børnene bliver måske ikke inviteret i år

Julebyen består – men børnene bliver måske ikke inviteret i år
Aakirkejuleby består. Men i en coronatilpasset version med et minimum af nærkontakt. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 30. OKT 2020 • 18:19
Af:
anette-vestergaard
| ABONNENT
30. OKT 2020 • 18:19
HØJTID

Aakirkejuleby består. Men i en coronatilpasset version med et minimum af nærkontakt.

Det er konlusionen, efter at præsten og de forretningsdrivende i Aakirkeby har afstemt lokale forventninger med de senest udmeldte restriktioner.

– Det bliver næsten som det plejer, siger Brian Carlsen, kasserer i Sydbornholms Turist- og Erhvervssammenslutning.

Næsten som det plejer betyder i dette tilfælde, at der slås en streg over hestevognskørslen og alle andre aktiviteter, hvor folk står eller sidder tæt sammen.

– Normalt synger vi julen ind med fællessang, men det kan vi ikke i år. Vi kan umuligt skaffe 500 siddepladser, siger Michael Møller, formand for Syte.

Invitationerne er sendt ud

Det er Sydbornholms Turist- og Erhvervssammenslutning, der organiserer den årlige juleudstilling i Aakirkeby.

Rudolfklubben, som er en sammenslutning af ældre frivillige, står bag den praktiske opstilling af blandt andet cykelnisser, juletræer og togbane, men det er Syte, der har ansvaret for den overordnede planlægning, og der har coronaepidemien i år tvunget juleudvalget til at holde en del ekstra møder. Både fordi der ifølge traditionen serveres æbleskiver, risengrød og gløgg i forbindelse med julebyen, men også fordi Aakirkejuleby efterhånden er blevet et fast punkt på børnehavebørnenes program i december.

Sidste år besøgte mere end 1.000 børn i førskolealderen julebyen, og årets invitationer er allerede sendt ud til de bornholmske daginstitutioner.

Vi er i tvivl

Spørgsmålet er nu, om den seneste stramning af reglerne gør det sikkerhedsmæssigt forsvarligt at samle så mange børn i Aakirkeby, selv om de selvfølgelig fordeles på flere dage?

– Vi har drøftet situationen mange gange, og vi er stadig i tvivl om børnehavebesøgene, siger Michael Møller.

– Vi gør, hvad vi kan. Vi vil helst ikke skuffe dem. Men vi skal jo være 100 procent sikre på, at det er forsvarligt, siger han.

Det er nomalt et lokalt busselskab fra Aakirkeby, der sørger for at hente og bringe de mange børn fra hele øen. Ifølge Michael Møller tager Syte snarest muligt stilling til spørgsmålet, om denne tradition bortfalder i år af hensyn til sikkerheden.

I så fald overlades ansvaret for beslutningen til den enkelte institution. Børnene er under alle omstædnigheder velkomne i Aakirkejuleby, forsikrer Michael Møller.

 
 

Vanskeligt – men ikke umuligt – at få pyntet op i byen

Det bliver vanskeligt, men ikke umuligt at pynte Aakirkejuleby med den traditionelle julepynt.

Det fortæller Jørn-Erik Funch, formand for Rudolfklubben. Han spår, at julepynten nok skal blive sat op, men at der stadig mangler nogle forberedelser.

– Der bliver selvfølgelig nogle ændringer sammenlignet med sidste år. Men jeg forholder mig rimelig positiv over, at vi nok skal få stablet noget sammen i år, fortæller han.

Rudolfklubben har indkaldt til et møde med Sydbornholms Turist- og Erhvervssammenslutning, hvor Aakirkejulebys årlige udsmykning skal aftales nærmere.

– Inden mødet er det umuligt at sige, hvad der skal ske med udsmykningen, siger Jørn-Erik Funch.

Rudolfklubben i Aakirkeby medvirker hvert år til en juleudsmykning af Aakirkeby, hvor byen den første december officielt forvandles til Aakirkejuleby. jw