Efter et aflyst folkemøde i 2020 arbejder Foreningen Folkemødet nu på at gøre klar til et folkemøde i 2021. Foreningen har garanteret, at der kommer et folkemøde, men har også sagt, at alle må forberede sig på et anderledes folkemøde, end det vi plejer. Foto: Berit Hvassum

Folkemødet kan blive spredt – også over resten af landet

Efter et aflyst folkemøde i 2020 arbejder Foreningen Folkemødet nu på at gøre klar til et folkemøde i 2021. Foreningen har garanteret, at der kommer et folkemøde, men har også sagt, at alle må forberede sig på et anderledes folkemøde, end det vi plejer.

Formanden for Foreningen Folkemødet Vibe Klarup fortæller nu, at det er uvist, om alle aktiviteter kan foregå på Bornholm.

– Vi er nødt til at forberede os på, at vi måske ikke kan samles på Bornholm og i Allinge allesammen. Derfor kan det være, at nogen af folkemødets arrangører vælger at holde deres arrangementer andre steder end på Bornholm, siger hun.

FOLKEMØDET

Efter et aflyst folkemøde i 2020 arbejder Foreningen Folkemødet nu på at gøre klar til et folkemøde i 2021. Foreningen har garanteret, at der kommer et folkemøde, men har også sagt, at alle må forberede sig på et anderledes folkemøde, end det vi plejer.

Formanden for Foreningen Folkemødet Vibe Klarup fortæller nu, at det er uvist, om alle aktiviteter kan foregå på Bornholm.

– Vi er nødt til at forberede os på, at vi måske ikke kan samles på Bornholm og i Allinge allesammen. Derfor kan det være, at nogen af folkemødets arrangører vælger at holde deres arrangementer andre steder end på Bornholm, siger hun.

Vibe Klarup forsikrer dog om, at Allinge stadig vil være centrum for folkemødet, og at foreningen arbejder på, hvordan det kan gøres coronavenligt.

– Folkemødets sjæl er forankret i Allinge, så det er derfra vores aktiviteter udgår. Vi ser på, om arealet i Allinge kan bredes ud, så vi kan holde god afstand til hinanden. Der vil stadig være hovedscenen, og så arbejder vi på at finde ud af, hvor de andre scener skal placeres. Det er endnu for tidligt at sige, hvor og hvor meget arealet skal bredes ud, men vi er nødt til at arbejde med mere luft mellem aktiviteterne, end vi plejer at have, siger hun.

Noget digitalt, noget fysisk

Det er stadig uvist, hvor mange deltagere og arrangementer, der kan være på folkemødet 2021. Det afhænger af udviklingen i smittetal og restriktionerne, fortæller Vibe Klarup.

– Vi er nødt til at arbejde med forskellige scenarier og løsninger, og så kommer der nogle deadlines for, hvornår vi må træffe endelige beslutninger, når vi nærmer os folkemødet. Vi er i tæt dialog med myndighederne om udviklingen, for at vi kan finde ud af, hvad der kan lade sig gøre. Det er klart, at hvis vi fortsætter med de restriktioner, som vi har nu, så er der meget af det, vi plejer at gøre på folkemødet, der ikke kan lade sig gøre, siger hun.

Derfor har Foreningen Folkemødet allerede nu planlagt, at nogle af folkemødeaktiviteterne vil foregå digitalt. På den måde vil man kunne streame debatter fra folkemødet, selvom man fysisk befinder sig andre steder i landet.

– Det er vigtigt for os, at så mange som muligt kan deltage. Derfor har vi det digitale spor som et supplement til det, der kan lade sig gøre i forhold til det fysiske folkemøde, siger Vibe Klarup.

I forbindelse med det digitale spor kommer der også snart en ny form for tilmelding til folkemødet, fortæller formanden.

– Den 5. november går vi ud med, hvilke måder man som aktør kan tilmelde sig folkemødet. Vi har stor forståelse for, at aktørerne, der kommer på folkemødet, har en stor arbejdsopgave i at arrangere deres events. Derfor vil vi gerne præsentere nogle forskellige muligheder for at deltage i folkemødet i god tid, siger hun.

Vibe Klarup forsikrer, at Allinge stadig vil være centrum for folkemødet, og at foreningen arbejder på, hvordan det kan gøres coronavenligt. Foto: Berit Hvassum

Stadig folkeligt

Selvom folkemødet 2021 bliver anderledes end de forgående år, har de grundlæggende principper for folkemødet ikke ændret sig, forsikrer Vibe Klarup.

– Det handler stadig om, at os borgere kan møde og have en dialog med magthaverne. Den grundkerne giver vi ikke køb på. Så det er op til os at finde løsninger til, hvordan vi kan gøre det, når det hele ser anderledes ud. Det er en superudfordrende opgave, men det er jo et fælles vilkår for alle lige nu. Men jeg kan sige, at det ikke bare bliver sådan, at det kun er magthaverne, der kommer til at debattere med hinanden. Der kommer til at være almindelige borgere med på folkemødet næste år. Det er helt sikkert, siger hun.