Black Friday præger sædvanligvis gadebilledet i Rønne. Arkivfoto: Berit Hvassum

Black Friday bliver spredt ud på mange dage

FORRETNINGSLIV

Black Friday bliver ikke den samme i år, som vi kender den fra tidligere.

Vi taler naturligvis om det amerikanske fænomen – som har sneget sig med i slipstrømmen fra alle de andre fine ting, vi har importeret fra over there, såsom halloween, candyfloss og burgere – og som i sin essens er én årlig dag op mod jul, hvor butikkerne byder på super fantastiske tilbud, og hvor forbruget går amok, når kunderne bestormer dem.

 

Der er ingen tvivl om,
at der vil være meget få,
formentlig ingen,
der koncentrerer det
om en enkelt dag

 

Men det må de ikke, når der er forsamlingsforbud.

Black Friday er i Rønne timet, så den finder sted dagen efter, at juletræet på Store Torv bliver tændt, altså i år den 26. november.

– Vi aflyser ikke Black Friday, men i stedet spreder vi den ud på mange dage, siger Jan Bidstrup, Rønne Handelsstandsforening.

– Det er ikke noget, vi har bestemt i Rønne, sådan bliver det worldwide, fortsætter han og importerer dermed lige i skyndingen et amerikansk ord til det danske sprog i stedet for blot at sige, at det er et verdensomspændende tiltag.

Han ved ikke præcis, hvordan de enkelte butikker vil gribe sagen an.

– Men der er ingen tvivl om, at der vil være meget få, formentlig ingen, der koncentrerer det om en enkelt dag, siger han.

14 dage

Så det bliver spredt ud i samme uge, som juletræet tændes?

– Ja, i den uge, hvor nogle butikker måske kun vil bruge et par dage på det, andre flere. Jeg har hørt om nogen, som vil sprede det ud over hele 14 dage, og det, synes jeg, udvander konceptet ret meget, men det er min personlige holdning. Min egen idé er, at her i Din Tøjmand starter vi om mandagen, og så kører det hos os i syv dage, altså til og med søndag den 29. november. Vi er nemlig nogle af butikkerne, der begynder at holde søndagsåbent op mod jul, siger Jan Bidstrup.

– Men andre har meddelt, at de holder Black Friday torsdag, fredag og lørdag, så på den måde bliver det differentieret.

 

 

Black Friday

Det er den uformelle betegnelse for fredagen efter Thanksgiving i USA, nemlig fredagen efter den fjerde torsdag i november, der ofte betragtes dagen som begyndelsen på julehandlen. Dagen har siden 2005 været den travleste indkøbsdag i USA.

Traditionen kom til Danmark omkring 2011-12, da nogle få webshops forsøgte sig med den amerikanske tradition. Det tog for alvor fart i 2013, da flere og flere butikker begyndte at give gode tilbud til deres kunder på netop denne dag.

Kilde: fridayblack.dk