Det er i området her, som Allan Bahn Sørensen og Søren Holm viste frem allerede i 2018, at multibanen skal anlægges. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Svaneke får et nyt samlingssted: ‘Jeg er megaglad’

LOKALSAMFUND

Lige præcis 1.000.000 kroner – en rund million – får et fællesprojekt i Svaneke fra Nordea-fonden.

Svaneke Friskole, Svaneke Idrætsklub og Svaneke Vandrerhjem har sammen søgt fonden om penge til en multibane og andre mindre udendørsfaciliteter, der kan danne ramme om motions-, danse- og musikoplevelser i Svaneke på tværs af friskolen, idrætsklubben og vandrerhjemmet.

Multibanen skal anlægges på et område midt mellem skolen, hallen og Svaneke Børnehus og kun kort fra Svaneke Vandrerhjem.

– Jeg er megaglad. Det havde jeg ikke regnet med, siger Allan Bahn Sørensen, formand for Svaneke Idrætsklub.

Klubben har sammen med skolen i længere tid arbejdet på at kunne omdanne et ubrugt område tæt ved hallen til en multibane og nu ser det ud til at kunne realiseres.

Hvad vil det betyde?
– Der er rigtig mange i Svaneke, som dyrker idræt, så vi har den positive udfordring, at vi mangler plads. Svanekehallen er ikke stor. Der er stort pres på hallen og vi mangler plads til de idrætsaktiviteter, vi gerne vil have, siger Allan Bahn Sørensen, der endnu ikke selv har set svaret fra Nordea-fonden.

– Men hvis vi får penge til en multibane, vil vi være rigtig glade. Vi får ekstra plads og får et tilbud til alle borgere.
En multibane vil blandt andet kunne bruges til basketball og hockey. Og til en masse lege og aktiviteter, forklarer Allan Bahn Sørensen.

Multibanen og de øvrige anlæg skal være til rådighed for hele byen, for turister og for gæsterne på vandrerhjemmet.

– Der er rigtig mange, som kontakter os for at få tider i hallen. Med en multibane kan vi sige ja til flere. Derudover er det jo ikke et sted med en styret aktivitet, men et sted folk kan lave, det de vil. Jeg ved, at mange for eksempel savner basketball, siger Allan Bahn Sørensen.

Et sted for de unge
Idrætsformanden ser det også som et vigtigt formål, at en multibane kan være med til at samle de unge i området. Tanken er, at der også skal være borde-bænke, udekøkken, scene og musikanlæg, hvor man kan koble sin telefon på.

– Der er ingen tvivl om, at de unge i Svaneke mangler et sted at være, så det skal også være et ungdomsmiljø – hvor de selvfølgelig passer på tingene.

I er ikke bange for hærværk ligesom det er sket i Rønne?
– De unge, jeg taler med, er indstillet på at være ansvarlige og siger, at hvis de får sådan en bane, skal de nok passe på det. Svaneke er også så lille en by, at jeg da har et håb om, at der vil blive passet på tingene.

Gevinst for hele byen
Maria Barslund, næstformand i Svaneke Friskoles bestyrelse, mener også, at en multibane vil være til gavn for hele Svaneke.
– Vi får et areal og et rum for aktiviteter for både børn og unge, for alle de andre svanekeboere og for gæster og turister i byen, som kan bruges hele året og med fokus på udeliv. Det vil være en gevinst for hele Svaneke by, siger Maria Barslund.

– Det vil også skabe en bedre ramme for børn og unge. Et mere moderne byrum, end det mere romantiske vi har i Svaneke centrum, og det vil være godt at få udviklet den del af byen, (hvor skolen ligger), siger Maria Barslund.

Med bevillingen fra Nordea-fonden er skole, idrætsklub og vandrerhjem tæt på at kunne føre planerne ud i livet.

– Det gør det realiserbart nu. Vi har i forvejen et beløb fra Svaneke Idrætsklub og fra Vandrerhjemmet, og mangler kun en lille sum, før det hele kan rulle. Det er sindssygt flot, at vi har fået pengene og vi er ovenud tilfredse, siger Maria Barslund.