Gudhjem By- og Museumsforening har fŒået 300.000 kroner til projekt Liv og Leg i Gudhjem, og det glæder man sig over i byens naturbørnehave. Foto: Jens-Erik Larsen

300.000 kroner til Leg og liv i Gudhjem: ‘Det er bare en kæmpe glæde’

PROJEKT

– Det er bare en kæmpe glæde.

Sanne Bloch, primus motor på projekt Liv og Leg i Gudhjem er glad.

Onsdag fik hun besked om, at “Her bor vi-fonden” under Nordea Fonden havde imødekommet en ansøgning via Gudhjem By- og Museumsforening om 298.750 kroner til projekt Leg og Liv i Gudhjem.

Projektet handler om at skabe bedre aktivitetsmuligheder og at skabe mødesteder for børn og unge i byen ved at “opsætte redskaber, der understøtter leg, bevægelse og fællesskab”, som Nordea Fonden skriver i en pressemeddelelse i dag.

– Vi blev inspireret, da vi fik muligheden for at søge “Her bor vi-fonden.” Vi syntes lige præcis, at her var nogle penge, der kunne gå til det længe ønskede formål til vores børn og unge byen – at få lavet nogle flere ting til deres legepladser, siger Sanne Bloch. Hun er naturpædagog og arbejder i Naturbørnehaven i Gudhjem.

Mange med gode ideer

Mange engagerede mennesker i byen har bidraget til udvikling af projektet, blandt andet med gode ideer og inspiration.

– Der var en forældre i børnehaven, der sagde: “Hvorfor skal det kun væres vores børn, der skal lege og bevæge sig? Der skal også være nogle ting, som vi kan lave.” Så på den måde har vi været så heldige, at både forældre og nogle unge her fra byen har været med til at bestemme nogle faciliteter, som er motionsgivende, det er sådan nogle hiv-og sving-stræk-og-bøj.

Legeredskaberne skal gøre, at der kommer flere ud i fritiden og mødes på nogle sociale mødesteder. Det handler også meget om at gøre det i samklang med hele det miljø, der er rundt omkring i byen. For eksempel er der legeredskaber nede ved Nørresand, som skal være en åleruse, fortæller Sanne Bloch.

Lokomotiv ved museet

Ved svømmehallen ligger en lille legeplads, og det har længe været et ønske at udvide den. Desuden skal det gøres muligt for alle børn kvit og frit at bruge pumptrackbanen, som en forælder i byen har lavet.

– Vi har været så heldige, at der ligger et klubhus ved svømmehallen med et ubenyttet lokale, hvor vi kan indkøbe en fem-seks pumptrack-cykler og forskelligt sikkerhedsudstyr. Huset bliver derudover udstyret med legeredskaber, fortæller Sanne Bloch. Huset bliver aflåst, og man har så adgang via en sikkerhedskode. Projektgruppen har søgt lokalpuljen om 10.000 kroner til legeredskaberne.

For en del af pengene skal der købes et lille lokomotiv. Det skal stå ved Gudhjem Museum, for udover den sommerfuglemark og skulpturpark, der skal etableres ved museet, vil museet gerne gøre mere for børn og unge.

Legeplads ved Holkadalen?

Sanne Bloch og andre har et stort ønske om at lave en legeplads ved Holkadalen. Den idé har været lagt lidt til side, men nu bliver den hentet frem.

– Rigtig mange forældre spørger, om der ikke kunne være nogle faciliteter deroppe. Men samtidig skal det være nænsomt, og der er en masse fredninger i området. Min nærmeste partner i projektet, Kathe Bruun Jensen, har haft meget lyst til at tilføje en meget spændende ting: At gøre legeredskaber til kunstværker. Vi er lidt vilde efter at få en ansøgning i gang til det projekt, siger Sanne Bloch.

Hun arbejder på en brochure, der beskriver Gudhjems tilbud til familier, børn og unge, for det er vigtigt at skabe mere mere opmærksomhed om, hvad byen har at tilbyde børn og unge, mener Sanne Bloch.

Hun forventer, at pjecen er klar til foråret.

Sanne Bloch og de andre aktive bag projekt Liv og Leg i Gudhjem, har på forhånd fået tilsagn fra lokale foreninger og private, der vil give en hånd med, når legeredskaberne skal etableres.

Hvornår præcis arbejdet med at etablere de nye samlingsteder og legepladser går i gang er endnu ikke fastlagt.