Sundhedschef Karina Nørby. Arkivfoto; Jakob Nørmark

Ikke kun et krav i butikkerne: Flere af kommunens ansatte skal bære mundbind fra i dag

SUNDHED

Fra i dag, torsdag, skal alle danskere til at bruge mundbind eller visir langt flere steder. Også på de kommunale institutioner og opholdssteder betyder regeringens skærpelse, at sundheds- og plejepersonalet skal dække mund og næse til det meste af arbejdstiden.

– Nu står vi med et krav om at bruge mundbind og visirer på sundheds- og ældreområdet og dele af socialområdet, hvor vi har mange sårbare borgere. Man vil begynde at møde kommunens personale på de nævnte områder med mundbind, og det er jo noget, vi alle sammen skal vænne os til, siger Karina Nørby, sundhedschef i Bornholms Regionskommune.

Mange af kommunens ansatte, der arbejder med ældre eller andre grupper, som anses for at være sårbare over for virussygdommen, har brugt mundbind i perioder. Hidtil har det ved kortvarige kontakter dog blot været en anbefaling at bære mundbind eller visir.

– Fra i morgen (torsdag, red.) er det ikke længere ”kan” men ”skal”, siger Karina Nørby.

Mens brug af mundbind på sundheds- og ældreområdet samt en del af socialområdet nu bliver obligatorisk, kan lærere og andet skolepersonale vælge, om de ønsker at anvende mundbind.

Fokus på undtagelserne

De seneste par dage har ledelsen i kommunens afdelinger været travlt beskæftiget med at udarbejde nye retningslinjer for medarbejderne. En central opgave er at definere undtagelserne, fortæller Karina Nørby.

– Der vil være nogle situationer, hvor vi ikke behøver at gå med mundbind. For eksempel når vi sidder med hinanden i en frokoststue og spiser. Vi tager os af borgere med kognitive udfordringer, hvor det vil være direkte uhensigtsmæssigt at anvende mundbind, fordi de har behov for at se vores ansigter. Det er nogle af de undtagelser, som drøftes i afdelingerne, og som vi er nødt til at tage hensyn til, forklarer sundhedschefen.

På botilbud og væresteder, hvor der er sårbare beboere, gælder mundbindskravet kun for personalet og besøgende, ikke for beboerne, meddeler Socialministeriet.